Častan oproštaj od kupa

Bajka sidnejskih Orlova u nacionalnom FFA kupu 2021. nažalost je završena. Sjajni amaterski tim srpske zajednice zaustavljen je od ekipe Iner Vest Hoks u 4. kolu FFA kupa na teritoriji NSW. Posle velike borbe i dobrih prilika na obe strane, domaćin je svoje dve iskoristio i pobedio sa 2:0.

Međutim, iako su nekoliko rangova ispod rivala koji se takmiči u polu-profesionalnoj NPL3, Orlove nije mnogo delilo od šanse da polete za stepenicu više i da se domognu petog kola najmasovnijeg takmičenja u Australiji.

Da srpski fudbaleri nisu ušli u utakmicu u velikom grču, sve je moglo i drugačije da se odvija. Ali, i to je bilo donekle razumljivo, imajući na umu da u utakmici sezone nisu mogli da računaju na golmana Duška Lavrnju, pa ga je zamenio Aleksa Dragaš, koji inače i nije čuvar mreže.

Impresivna atmosfera na Lambert parku, stadionu Apija Tajgersa (

lana NPL 1 NSW), u određenoj meri dodatno je stavila okove na noge naših fudbalera. I upravo nesiguran početak skupo je koštao Orlove. U 13. minutu, jedan ne toliko opasan šut Sida Malhotrea sa dvadesetak metara slabo je izblokiran od strane srpskih igrača, lopta je zakačila nekoga na putu ka golu, malo skrenula s pravca i završila u mreži za vođstvo “Sokolova”.

U tim trenucima, prava je sreća po naš tim da momci iz Iner Vesta nisu bili snalažljiviji u fazi napada, pa je rezultat ostao nepromijenjen.

Tristijan Vidić u duelu s fudbalerom Iner Vesta

Trebalo je pola sata da Orlovi počnu da igraju i odmah su usledile dve stoprocentne šanse. U oba navrata u glavnoj ulozi je bio najbolji Orao, Milenko Divljanović. Ubojiti napadač najpre je izlomio dva igrača Hoksa, te u situaciji gde je mogao i da asistira, ipak se odlučio za šut , ali je njegov šut sa peterca bio izblokiran.

Na isteku prvog dela igre ponovo je Divljanović na sceni. Probio je kao furija i šutirao oštro sa nekih 6-7 metara, ali je golman uspeo da odbrani. Usledio je odbitak, te Divljanovićev refleksan šut, još jači nego prethodni udarac, ali i fenomenalna odbrana protivničkog golmana.

U drugom poluvremenu, naši momci su dali sve od sebe i ostavili srce na terenu. Slobodan udarac Dejana Zečevića prohujao je tik pored stative, a protivnički golman je uspeo samo pogledom da isprati loptu.

Vrebali su Orlovi svoju šansu, a naporima ekipe pomogli su i braća Miloš i Vanja Bošković, kao i Toni Mandić koji su zaigrali u poslednjih petnaest minuta.

Međutim, energični i fizički spremniji Sokolovi nisu dopuštali srpskoj ekipi da probije obruč. Šta više, jedna prečka bila je opomena, da bi u 88. minutu rezervista domaćih Dijego Kvadros realizovao kontranapad Hoksa i rešio pitanje pobednika.

Divljanović je u nadoknadi vremena u pravom fudbalskom slalomu protutnjao između trojice protivničkih fudbalera i centralno sa deset metara pocepao mrežu, ali onu zaštitnu pokraj gola. Uprkos junačkoj igri i dobrim šansama, ovo jednostavno nije bilo veče srpskog tima.

Jedno je sigurno, a to je da svi u taboru srpskog kolektiva zaslužuju velike čestitke jer su predstavili srpski fudbal široj australijskoj zajednici na najlepši mogući način u protekla četiri kola FFA kupa.

Milenko Divljanović i kapiten Hoksa u borbi za loptu

Bonirig sutra u Lejn Kovu

Za vikend je odigrana većina utakmica 4. kola FFA kupa na teritoriji NSW, a preostalih šest utakmica na programu je sutra kada će na teren i ekipa Belih orlova iz Boniriga. Najuspešniji srpski klub u Australiji sastaje se sa ekipom Lejn Kova, na terenu Blekman park na severu Sidneja.

Bonirig je apsolutni favorit u duelu protiv amaterske ekipe, koja se takmiči u lokalnoj ligi Severnih obala.

Чланак Častan oproštaj od kupa се појављује прво на Vesti online.

Original Article