Časovi sećanjana na slavne heroje

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg su i ove godine po tradiciji na časovima obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu, na dostojan način. Većina đaka iz Štutgarta, Vinendena, Singena, Blumberga, Albštata, Filingena, Rojtlingena, Kirhajma, Ajslingena, Kalva, Zindelfingena, Manhajma, Hajdelberga, Hajlbrona i drugih mesta u kojima se održava nastava ponovili su prethodno stečena znanja o Prvom svetskom ratu, dok su neki prvi put slušali o ovoj temi.

Nastavnice Tatjana Popović, Nataša Milenković, Ksenija Gaćinović, Slavica Simić, Valentina Damjanović, Biljana Anđelković, Jovana Knežević i Slavica Stupar su ovogodišnja predavanja posvetile najmlađem ratniku Prvog svetskog rata – osmogodišnjem dečaku Momčilu Gavriću i heroini Milunki Savić.

Deca su imala priliku da čuju priče o istorijskim događajima, pogledaju video prezentacije o svim značajnim ličnostima i odgledaju filmove o Momčilu Gavriću i našoj najvećoj heroini Milunki Savić. Inspirisani svime što su čuli i videli, učenici su samostalno crtali svoj prikaz Velikog rata i šta je na njih ostavilo najjači utisak.

Prezentacije na laptopu

Saznali su i zašto se 11. novembra nosi simbol Natalijina ramonda, zašto je cvet ramonda važan i koju moć poseduje. Oni su pravili i bojili cvet Natalijine ramonde. Od tih simbola su izradili plakate odajući počast precima i ne dozvoljavajući da odu u zaborav.

Na časovima je priređivana i igra asocijacija na temu Velikog rata koja je učenicima bila izuzetno zanimljiva. Oni su i kroz igru obnovili i utvrdili nastavni sadržaj.

Đaci su na časovima detaljno obradili Cersku i Kolubarsku bitku, kao i lik i delo vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića, kojisu komandovali srpskom vojskom i tim slavnim bitakama. Saznali su činjenice o albanskoj golgoti, kralju Petru Prvom Karađorđeviću, slušali su i recitovali pesme „Tamo daleko“ i „Kreće se lađa francuska“, a potom uradili i ilustracije pesama.

Počast Momčilu Gavriću

Album o Momčilu Gavriću

U okviru časa prikazan dokumentarni film u kojem Momčilo Gavrić gostujući u jednoj školi priča o svom životu, bolu i patnji koju je proživeo tokom rata. Njeogova priča inspirisala je učenike na izazvala je velike emocije kod učenika koji su nastavinicima postavljali brojna pitanja o Momčilu čiji su lik i crtali. Svi njihovi radovi biće sastavni deo albuma o slavnom borcu.

Učenici i nastavnice u Kirhajmu

Kviz i mape

Priča o Velikom ratu i stradanju našeg naroda učenicima je predstavljena na zanimljiv način i kvizom i radom na izradi mape najbitnijih događaja i ličnosti. Izrada mapa i kviz su izazvali veliko interesovanje, pa su deca izrazila želju da se to nastavi.

Nastavnice su podstakle učenike da sami istražuju o uspesima srpskih vojvoda, koji su se istakli u Prvom svetskom ratu. Stariji učenici su radili panoe i učestvovali u prikazivanju prezentacija i prenosili svoje znanje mlađim drugarima u učionicama.

Чланак Časovi sećanjana na slavne heroje се појављује прво на Vesti online.

Original Article