Časnim krstom branite svetinje

Otkako su počela protestna okupljanja vernika i molebani u Crnoj Gori povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti podrška poravoslavnoj braći stiže gotovo svakodnevno od naših ljudi iz Evrope, Australije, Amerike. Gotovo da nema liturgije i okupljanja oko hramova SPC u rasejanju da bar molitveno naši zemljaci nisu uz narod koji brani svetinje u Crnoj Gori. „Vesti“ su već pisale o nekim okupljanjima u dijaspori, a molebani su između ostalog održani u Švajcarskoj, Austriji, Danskoj i Kanadi.

U Bregencu u Austriji moleban podrške pravoslavnoj braći u Crnoj Gori su organizovali Crkvena opština Bregenc, Srpska zajednica iz Forarlberga, Kluba Lovćen iz Volfurta, navijačka grupa Delije-Silni Bodenze iz Bregenca i drugi vernici. Skup je održan u Crkvi cara Konstantina i Jelene, a vernici su u velikom broju prisustvovali večernjoj službi i molebanu i tako poslali snažan izraz podrške braći u zavičaju i poručili da „NE DAJU SVETINjE“. U ime Srpske zajednice iz Forarlberga okupljenima se obratio Jadranko Lešić.

– Nažalost nismo ovde lepim, niti veselim povodom, ali ovim skupom podržavamo braću u Crnoj Gori, koji s verom u Boga brane pravo, pravdu, veru i naše srpske svetinje, noseći Časni krst kao jedino oružje za slobodu zlatnu koji je jedini cilj. U ovoj istorijskoj borbi i bratska podrška stiže sa svih strana iz Beograda, Novog Sada, Obrenovca, Prijepolja, Priboja, Jagodine, Niša, Mitrovice, Trebinja, Foče, Bileća Prijedora, Čikaga, Pekinga i drugih mesta. Srbi iz Forarlberga su se u ovom svetom hramu pomolili Bogu da podari snagu, veru, ljubav i nadu kako bi braća u Crnoj Gori istrajala u ovoj borbi i položila jedan veliki i teški istorijski put – naglasio je Lešić. Za spas srpskih svetinja i crkava okupili su se vernici i u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Kopenhagenu. Odslužen je moleban Presvetoj Bogorodici koji se služi u nevoljama i iskušenjima koja snađu Crkvu i njene vernike. Srpskom narodu u Crnoj Gori i SPC je poslata jasna poruka i jedinstvena podrška svih Srba sa ovih prostora Skandinavije.

– Svedoci smo da nijedna generacija ne može da prođe a da joj se ne desi ili da bude svedok neke velike nesreće ili nepravde. Nažalost, tako je naš srpski narod vekovima navikao da se bori jer mu se otima, jer mu se pali. Svedoci smo događaja u Crnoj Gori, gde narod molitveno izlazi na ulice i iskazuje svoje nezadovoljstvo. Predvođeni Crkvom svojom mole se i pokazuju da im je stalo do svetinja. To pokazuje i narod u ostalim srpskim zemljama. Vidi ovaj narod jer zna za istinu i ne voli nepravdu – naglasio je otac Aleksandar u obraćanju prisutnom narodu.

Tuga i ponos

Molitveni skup u znak podrške pravoslavnoj braći u Crnoj Gori održan je i u hramu Svete Trojice u organizaciji Crkvene opštine Cirih i Srpskog foruma Crnogorskih građana Švajcarske i EU. Vernici su u velikom broju prisustvovali večernjoj službi i molebanu Presvetoj Bogorodici i tako poslali snažan izraz podrške braći u zavičaju i poručili da „NE DAJU SVETINjE“.

U ime srpske omladine iz Crne Gore koja živi u Švajcarskoj, okupljenima se obratio Marko Pavlović i poslao poruku sunarodnicima u zavičaju.

– Draga braćo, koja ste u otadžbini dođe nam da puknemo i da plačemo od nemoći i tuge, ali i da poletimo zbog ponosa i sreće dok vas gledamo kako srpski prkosite bezbožnicima noseći Časni krst – poručio je Pavlović i kao glavnog krivca za sve označio Mila Đukanovića.

Jedinstvom protiv neprijatelja

U prisustvu velikog broja vernika u hramu Svih Srba Svetitelja u gradu Misisagi u zapadnom delu Toronta održani su akatist Svetom Vasiliju Ostroškom i moleban za stradalni srpski narod u Crnoj Gori.

Akatist i moleban je služio prota Zlatibor Đurašević, koji je u razgovoru sa vernicima naglasio „da je srpski narod u velikom iskušenju, da neprijatelji srpskog naroda rade svoj posao, ali da je Bog ljubav i da Srbi, ma gde bili, treba da budu jedinstveni u molitvi sa Bogom“.

Чланак Časnim krstom branite svetinje се појављује прво на Vesti online.

Original Article