Čas istorije u Cirihu

Čak i u ovim teškim vremenima Kulturni centar HELSE iz Ciriha pronalazi način da publiku obraduje najnovijim filmskim dostignućima. U novembru je u više termina prikazan dokumentarno-igrani film „Dnevnik Diane Budisavljević“, naravno uz sve mere predostrožnosti.

Publika je dolazila u dozvoljenom broju, do 50 gledalaca, a maske su bile obavezne. Organizatori su obezbedili da se rediteljka Dana Budisavljević posle svake projekcije uključi onlajn i razgovara sa publikom i odgovara na pitanja. Naravno, dirljive scene iz filma o životu Diane Budisavljević, nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Evica Marković iz Kulturnog centra HELSE kaže da je teško, ali da moraju i u ovako čudnim uslovima nađu načina da održe kulturu.

– Poštujemo mere predostrožnosti, publika je dolazila u ograničenom broju, nikad nije bilo više od 50 gledalaca, a svi su sedeli sa velikim razmakom između sebe. Maske su bile obavezne i tokom razgovora posle prikazivanja filma. Zahvalna sam svim tim ljudima što su ispoštovali dogovore pa ni u foajeu nije bilo guzve jer su sve karte bile onlajn kupljene. Nažalost, gotovo sva dešavanja su sada onlajn, ali tako je kako je moramo da se čuvamo i pazimo da bi sve ovo brže prošlo. Neki kontinuitet se održati mora ali disciplinovano – kaže Evica.

Jovan Arsenijević

Jovan Arsenijević, novinar iz Oltena je jedan od onih koji su gledali film i kaže da je i dalje pod snaznim utiskom.

– Ovo je toliko emotivan film, istorijski iskaz, Dana nas je vratila u ono vreme, hodali smo sa Dianom po vihoru ratnih godina. Ako uzmemo u obzir da se radnja desava 40-tih godina i da je sve to uradila jedna žena, jasno da ovaj film zasluzuje naziv Istorijska čitanka. Veliki kompliment za rediteljku i savetujem da svi pogledaju film. Istakao bih da je zahvaljujući inicijativi Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Austrije park u 9. bečkom okrugu park nazvan po Diani Budisavljević. Ime heroine koja je tokom Drugog svetskog rata iz ustaških logora spasila 12.000 srpske, jevrejske i romske dece nose ulice u Beogradu, Banjaluci, Dubici i Pančevu. Na taj način čuvamo od zaborava Dianu koja su nam pokazala da pojedinac može da pokrene svet – rekao Jovan Arsenijević.

Evica Marković

Snažna poruka

– Ovaj film je istorija koju smo želeli da prikažemo jer žena koja je spasila toliko života ne sme ostati zaboravljena. Iskreno taj deo u istoriji je do sada samo površno opisan. Ja sam dirnuta i zadivljena istrajnošću Dane Budisavljević da prikuplja podatke punih 10 godina kako bi ova priča ugledala svetlost dana. Snažnu poruku koju film ostavlja mogli smo da pročitamo na licima gledalaca. Film je pokupio silne nagrade potpuno opravdano jer govori da se nešto ovako ne sme ponoviti. Poruka je i da svako od nas u sebi ima snagu i u najgorim trenucima može pružiti maksimum za bolje sutra – ističe Evica Marković.

Most između naroda

Kulturni centar HELSE već godinama važi za sinonim očuvanja kulturne baštine i kultorološki most između Švajcarske i Srbije što se i po samom nazivu centra može zaključiti (HEL – skraćeno od HELVETIA i SE – skraćeno od Serbia).

Brojne predstave, filmovi, koncerti koje je organizovao HELSE obeležavali su druženja Srba i Švajcaraca.

Чланак Čas istorije u Cirihu се појављује прво на Vesti online.

Original Article