Čarolija na pozornici

Srbi iz Sidneja su se prošle subote okupili u velikom broju družeći se na odlično pripremljenoj zabavnoj večeri u sali kabramatske crkve u Rosmoru. Veče je organizovalo Kuluturno-umetničko društvo ”Karađorđe”, a folklorne grupe koje su se odazvale pozivu napravile su štimung kakav se odavno ne pamti.

Skupu se obratio prota Đuro Đurđević, starešina crkve Sveti Georgije, koji se biranim rečima govorio velikom broju igrača i gostiju. Posebno je pohvalio KUD ”Karađorđe” zbog inicijative i učešća u obnovi prostora koji je zablistao.

– Došao sam da vas pozdravim u ime naše crkvene opštine pod svodovima ove naše zajedničke sale. Ovo je sala crkve i ona je vaša jer ste vi živa crkva. Ovi dobri ljudi iz KUD-a, poput brata Miodraga Mališića, uredili su ovu salu tako da nam svima bude prijatnije u njoj i da se naša deca ovde igraju. Sledeća faza radova biće ugradnja rashladnih uređaja i uređenje drugih prostorija – rekao je proto Đuro i dodelio zahvalnice Miodragu Milišiću, predsedniku KUD “Karađorđe”, njegovom zameniku gospodinu Milinkoviću i gospodinu Sivcu, članu uprave.ž

Nakon besede prote Đure, gospođa Nataša Bulatović, sekretar KUD “Karađorđe”, zahvalila se gostima na poseti i najavila početak čarolije koja se smenjivala na pozornici po kojoj su se ispreplitali lagani koraci dece, omladine i onih odraslijih mameći uzdahe roditelja i svih koji su došli da uživaju u druženju sa ljubiteljima igara iz srpskih krajeva koje ne dozvoljavaju da se veza sa otadžbinom prekida. Smenjivali su se na pozornici ansambli KUD “Karađorđe”, KUD “Izvor”, Crkvene opštine Sveti Stefan u koreografijama Aleksandra Popovića, Rajka Dobre i Nataše Tucev. U muzičkom delu goste ove prelepe večeri zabavljao je orkestar narodne muzike “Šampioni”.

Prota Đuro Đurović uručuje zahvalnice

Zid ukrašen ćilimom

Predivno folklorno veče u Rosmoru obeležio je i posebno uređen zid sa ćilimom i nekoliko antikviteta pored kojih su posetioci mogli da se fotografišu. Ostaće zabeleženo i veliko angažovanje Natalije Majetić koja se brinula o mališanima manjeg uzrasta.

Sve za decu

Miodrag Milišić je u razgovoru za “Vesti” istakao da su, kao roditelji dece koja salu koriste i igraju se u njoj, svi uzeli učešće u obnovi.
– Hteli smo da ovo mesto bude prijatnije za boravak mališana i za njihove probe i nastupe. Imamo solidan broj dece koja igraju, a imamo i sekciju pevača. U toj starijoj grupi imamo oko dvadesetoro dece koja pevaju – naveo je Milišić.

Чланак Čarolija na pozornici се појављује прво на Vesti online.

Original Article