„Čarobni četvrtak“ u vrtiću Vukovar 2 – čuvanje identiteta кroz igru i zabavu

Čarobni četvrtak naziv je edukativno-zabavne radionice koju su na predlog Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara zajedno osmislili članovi Veća i zaposleni u Dečjem vrtiću „Vukovar 2”.

Radionica je zamišljena na način da se deca predškolskog uzrasta kroz druženje na radionicama upoznaju sa lepotom svog jezika, pesnicima i piscima srpske književnosti za decu, sa pravilnim govorom koji će razvijati kroz različite modele i na taj način obogaćivati svoj rečnik i iskustva.

– Nakon što smo izradili rebalans budžeta i promenu plana rada za ovu godinu u njega smo uvrstili i ovu aktivnost koja će, verujemo, doprineti očuvanju našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Mislimo da ćemo na taj način značajno poboljšati i kvalitet života naših najmlađih sugrađana bez obzira na to koliko se ta aktivnost u ovom trenutku činila skromna i bez obzira na broj dece koja će u nju biti uključena. Mi jednostavno moramo učiniti sve što možemo kako bi mlade zadržali na ovom prostoru – istakla je predsednica vukovarskog VSNM-a Mirjana Oreščanin.

Radionice se odvijaju na dve lokacije. U Vukovaru je to prostor КUD-a „Sloga“, a u Borovu naselju prostorije vrtića i održavaju se svakog četvrtka u 17 časova u trajanju od 45 minuta.

– Većina dece koja dolaze na radionice pohađaju vrtić, ali ima i onih koji u vrtić inače ne idu. Sva deca su dobrodošla i sa njima rade kvalifikovani vaspitači koji rade u našem vrtiću i rade to volonterski i van svog redovnog radnog vremena. Кroz razne igre, priče ili pesme decu uče da neguju pravilan izgovor srpskog jezika i uče se međusobnoj komunikaciji. Na primer, danas smo im pričali priču Branka Ćopića „Mesec i njegova baka“ dok su u isto vreme deca u Vukovaru uživala u njegovoj pesmi „Ježeva kućica“ – priča direktorka vrtića „Vukovar 2” Marina Latinović.

Svi su dobrodošli na radionice

Do sada je održano već četiri „Čarobna četvrtka“ i deca su to jako dobro prihvatila. Treba reći da nema formiranih grupa i da nema nikakvih rokova za prijave. Jednostavno, oni roditelji koji žele mogu svoju decu dovesti svakog četvrtka i to bez obaveze da dolaze na svaku radionicu nego onda kada za to imaju vremena i kada to mogu, a program je zamišljen kao aktivnost trajnog karaktera.

– Zamislili smo da program traje i nakon što se okonča ova godina, odnosno da traje sve dok ima zainteresovanih da na radionice dolaze. Istakla bih da na programe dolaze čak i deca koja su se već upisala u školu i svi su dobrodošli, a neretko na radionicama ostanu i roditelji. Radionice su otvorene za svu decu, a ne samo za decu iz Vukovara i Borova naselja. Mogu da dođu i deca iz okolnih mesta. Napominjem da smo otvoreni i za svaki oblik saradnje sa ljudima koji svojim učešćem žele da pomognu kako bi ove radionice bile što zabavnije i zanimljivije – kaže direktorka Latinović.

Dušanka Vorkapić svoju ćerku na radionicu je dovela iz Bršadina. Njena devojčica je na radionici prvi put i bilo joj je veoma zabavno.

– Smatram da je ovo veoma lepa ideja, da je za našu decu korisna i da je za svaku pohvalu. Mališanima je ovo zanimljivo i verujem da će ih vremenom biti sve više. Prvi put smo ovde i već sada znam da ću ćerkicu dovoditi kad god budem mogla. Ćerka mi je pomalo sramežljiva i verujem da će joj ovo druženje sa drugom decom pomoći da se toga oslobodi i postane otvorenija i komunikativnija – kaže mama Dušanka.

Za održavanje ovih radionica vukovarski VSNM obezbedio je sredstva za nabavku papira, bojica i drugog potrebnog pribora kao i sokova i slatkiša da se deca tokom svog boravka na radionicama malo i počaste. U Veću pripremaju i nabavku knjiga za najmlađi uzrast, koje vrtić možda nije u mogućnosti da kupi. Izražavaju i svoju zahvalnost upravi vukovarskog vrtića i vaspitačima koji radionice obavljaju volonterski odnosno bez novčane nadoknade.

– Danas je zaista teško pronaći ljude koji će bilo šta raditi bez zarade, a ohrabruje nas i činjenica da i mnogi drugi ljudi ovoj našoj ideji daju podršku na način da se nude da u njenoj uspešnoj realizaciji i sami učestvuju – zaključila je predsednica vukovarskog VSNM-a Mirjana Oreščanin.

The post „Čarobni četvrtak“ u vrtiću Vukovar 2 – čuvanje identiteta кroz igru i zabavu appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.