Čarobna Borina frula omađijala Norvežane

Pored poštovaoca muzike Bore Dugića, okupili su se i Norvežani i Šveđani, pa i Rumuni, Holanđani i Englezi, prijatelji, učitelji iz muzičke škole, kao i naša deca koja su sa interesovanjem pratila i koncert i najavu svake numere, javlja za Program za dijasporu Aleksandar Radulović, predsednik Društva Srba i prijatelja Srbije u Bergenu.

Najave su prevođene na norveški jezik iako to ponekad i nije bilo lako, kao u slučaju muzike iz filma Sinovci Siniše Kovačevića i dijaloga oca i neređenog sina u Baladi nerođenih.

“Maestralna tehnika prilikom izvođenja Zajdi, zajdi u jednom dahu ostavila je snažan utisak na prisutne profesionalne muzičare koji su podelili utiske sa nama posle koncerta. Interesantna je bila reakcija mlađih posetilaca koji su prepoznali kompoziciju Edvarda Griga, koju inače puštaju na razglasu kamioni koji prodaju sladoled po kućama (tzv. Isbilen) Maestro je fantastično uporedio Griga sa Mokranjcem, jer su na sličan način eksperimentisali sa etno zvukom”, kaže Radulović za RTS.

Anđeoski glas Bojane Golubović u solo numeri je ispunio emocijama impozantnu katedralu.

Najavljujući Nizamski rastanak i obajašnjavajući da su se ratnici sa tom pesmom opraštali da bi odlazili da brane svoja ognjišta od Turaka, maestro Bora Dugić je, na neki način, održao i čas istorije, a koncert je završen bravuroznim izvođenjem rumunske Seve.

Muzičari su nastavili sutradan svoj put za Oslo, gde su nastupali sa internacionalnom zvezdom Jordi Savalom i drugim muzičarima sa Balkana u sklopu internacionalnog festivala crkvene muzike.