Home Dijaspora Budimpešta: Svečana akademija povodom Dana Svetog Save
budimpesta:-svecana-akademija-povodom-dana-svetog-save

Budimpešta: Svečana akademija povodom Dana Svetog Save

by dijaspora

Praznovanje Svetog Save u Mađarskoj ima tradiciju dužu od vek i po, a običaj održavanja svečane akademije u Budimpešti, započet je u prvoj polovini prošlog veka. Na sam dan praznika svečano je bilo u školama i crkvama, a danas je u samom centru Budimpešte u Tekelijanumu, održana tradicionalna Svetosavska akademija.

“Prvi pitomci su se uselili u Tekelijanum 1838. gosdine, a prvu svetosavsku proslavu su proslavili u toj zgradi. Takođe, i himna posvećena Svetom Savi je prvi put javno izvedena 1839. godine na đačkoj proslavi u Mađarskoj”, rekla je Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj.

“Dragi prijatelji, čestitam vam Savindan, gde god da ste, gde god da vas život odvede, jednu stvar nemojte zaboraviti, država Srbija brine i misli o vama”, poručio je Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije.

Tom prilikom su dodeljene Svetosavska nagrada i Povelja Save Tekelije za istaknuti rad na očuvanju kulturne baštine Srba u Mađarskoj, a one su ove godine pripale Aleksi Sokiću iz Medine i Veri Vuković Rot iz Mađarboje.

Dodeljene su i nagrade za pristigle radove iz oblasti etnografije na konkurs Srpskog instituta, koje su preuzeli Nevenka Belajski i Borivoje Rus iz Deske, a nagrađen je i zajednički rad Bojane Sabo i Slavka Krulja.

U programu Svetosavske akademije učestvovao je zrenjaninski Hor Sveti Serafim Sarovski, dramski umetnik Milan Malbaša, a misli vladike Nikolaja Velimirovića govorio je dramski umetnik Aleksandar Dunić.

Svoju pesmu o Svetom Savi pročitala je Natalija Tomić, učenica završne godine Srpske gimnazije “Nikola Tesla” u Budimpešti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ambasador Srbije u Budimpešti Ivan Todorov sa svojim saradnicima, izaslanik Odbrane Srbije Raša Lazović, sveštenici Eparhije budimske Zoran Ostojić i Nikola Počuča, ombudsman za ljudska prava dr Salajne, dr Eržebet Šandor i drugi ugledni gosti.

Svetosavsku besedu održao je Petar Lastić koji je u svom obraćanju više govorio o bliskoj nacionalnoj istoriji Srba u Mađarskoj i obnavljanju kulta Svetog Save kod njih. U sklopu programa prikazana je i izložba Srpskog instituta Samouprave Srba u Mađarskoj, o čuvenom srpskom dobrotvoru Savi Tekeliji.

Nemanja STAROVIĆ/državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije

Detaljnije

Related Posts