Brinu ih nestašica i zima

U pravom trenutku, dok su pripreme za zimu u punom jeku, naša čitateljka i dokazana dobrotvorka, baka iz Memingena u Nemačkoj, svojom donacijom od 200 evra obradovala je malu Mariju Maru Milanović iz zabitog sela Žunjevićna planini Rogozni, udaljenom od Novog Pazara 30 kilometara. Mala Mara i njeni roditelji Milan i Eva žive u trošnoj kućici, jedva preživljavaju, i već godinama su štićenici Humanitarnog mosta „Vesti“.

Zahvaljujući našim čitaocima, koji su im kupili kravu, konja, motornu testeru, šporet i namirnice, a Mari hranu, odeću, obuću i igračke, porodica Milanović još opstaje na opusteloj planini, sa koje se odselio ko god je imao gde da ode.

– Mada je donacija bake iz Memingena namenjena našoj Mari, ostaće nešto i za pripremu zime i naše preživljavanje u planinskom bespuću. Najpre ćemo ćerkici kupiti toplu odeću i obuću. Potrebno je da joj nabavimo i još nekoliko knjiga, a biće i za neki slatkiš, platićemo dug za struju (da ne bi ostali bez svetla), a ako bude novca obezbedićemo i koji džak brašna – priča Marin otac Milan.

Da bi u Novom Pazaru preuzeli donaciju i obišli prodavnice, Milan i Mara su pešačili četiri sata, ista muka čekala ih i pri povratku kući.

– Ja i supruga Eva grčevito se borimo da svojim radom obezbedimo za život, da naša Mara ima sve što i druga deca i da opstanemo na napuštenoj Rogozni. Ranijih godina konjem smo izvlačili drva iz šume i prodavali ih kupcima iz Novog Pazara, nažalost, taj posao je stao. Imamo i mali vrt, a kad god možemo trčimo u obližnje šume da tragamo za pečurkama, ali sve to, posebno u ovo doba korone i izolacije, nedovoljno je da obezbedimo iole pristojan život. Zato nam pomoć dobrih ljudi, posebno iz naše dijaspore, mnogo znači, da nije bilo dobrotvora iz celog sveta, bili bismo gladni. Hvala mnogo humanoj baki iz Memingena. Želimo joj dobro zdravlje, sreću i da još dugo poživi – dodaje Milan pre nego što će sa Marom krenuti nazad na Rogoznu.

Porodica Milanović živi u prastaroj kući sa zemljanim podom, čiji krov prokišnjava i koji svakog trenutka može da se sruši. Zaprežna kola, krava i konj koje su im kupili čitaoci „Vesti“ su im sve bogatstvo. Milan, Eva i Marija maštaju o kupatilu, kaučevima, kuhinji i bar o jednoj pristojno uređenoj sobi. Više puta pokušavali su da prekriju svoj dom i postave patos, ali su im lekovi i lečenje (Milan imao dve teške operacije, u bolnici bila i mala Mara), namirnice i golo preživljavanje uvek bili preči. Nadaju se boljim danima i veruju da će ostati i opstati na Rogozni.

Pešačili četiri sata: Milan i Mara Milanović

Nemaju kud da odu

Čak 80 odsto žitelja Rogozne bolji život potražilo je u Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu, Smederevu i širom Srbije. I Milan i Eva su razmišljali o odlasku, ali, kako ističu, nisu imali kud da odu.

– Nemamo šta da ponesemo iz sela. Posao je nemoguće dobiti, a negde u gradu živeli bismo još teže. Zato smo odlučili da ostanemo na našem kućnom pragu, da se borimo, pa kako nam bude. Pomoć čitalaca „Vesti“ do sada nam je bila spas, a nadamo se da će nam, do nekih boljih vremena, dijaspora i dalje pomagati – ističe Eva Milanović.

Odličan đak

Hvala do neba dobroj baki iz Nemačke. I ranije nam je slala pakete i novčanu pomoć koja nam mnogo znači. Pozdravite je i zahvalite joj se u ime naše porodice, mnogo me je obradovala – kaže Marija Milanović i naglašava da je odličan đak i da će se truditi da i ubuduće ima samo petice.

Чланак Brinu ih nestašica i zima се појављује прво на Vesti online.

Original Article