BOŽINA PRIČA O PSU KOJI JE PLAKAO

BOŽINA PRIČA O PSU KOJI JE PLAKAO

SEĆANJE NA „OLUJU“

Boža već dugi niz godina dolazi u Novu Pazovu kod svog prijatelja, zemljaka Dušana na slavu Sveti Jovan. Donese domaću rakiju, banijski kulen i novosti iz zavičaja. Ove godine je došao sa “mladom”, drugom suprugom, Hrvaticom. Spontan, topao čovek, sa crtama na licu koje zbunjuju. Rado se odazvao pozivu lokalnih novina da za feljton “Stradanje izbeglog srpskog naroda” ispriča svoju priču o stradanju u “Oluji” i izbeglištvu. Bio je tačan i na važnost ovog sastanka ukazivao je uredan izgled, miris kolonske vode i neka patetika u ophođenju.

“Piši samo ovako: čika Boža, Banijac, iz sela kod Dvora na Uni, stolar, penzioner… Pričaću ti o mom Viktoru, psu koga sam devedeset i pete godine ostavio i koji je sedam godina patio na kućnom pragu u Baniji, dok sam ja bio u tuđoj kući u Vojvodini.

Dok nisam počeo da živim sa Evicom, ja sam bio uništen čovek, usamljen i nesrećan sa osećajem krivice koji me je razdirao… Posle tragične smrti našeg sina jedinca, supruga i ja smo se sve više udaljavali jedno od drugog. Ja sam po čitav dan bio u radionici a ona je radila kućne poslove. Prestali smo i da razgovaramo – sem najnužnije. U radionici je sa mnom bio vučjak Viktor. S njim sam pričao. Zajedno smo tu i doručkovali. Obožavao je kulen. Dok sečem komade, oči su mu sijale od radosti i širio je vilice u osmeh. Uvek me je gledao u oči dok pričam i siguran sam da je znao šta tada osećam. Kada sam neraspoložen započinjao je igru: zadirkivao me, skrivao alat pa mi ga ponovo vraćao, ili me izvodio za rukav u dvorište da se protrčimo.

Za vreme rata osećao je opasnost. Bio je uznemiren i nije se odmicao od ulaznih vrata. On je predosećao “Oluju”… I, došao je taj dan.

”Pakujte stvari na traktor i u kolonu!”, vikali su vojnici. “Preko Une, u Bosnu. Brže, brže..!”

I kao uznemireno stado ovaca, celo selo se sludilo.

“Ja nikud ne idem”, kažem ženi.

“Bežimo, pobiće nas!”, viče uspaničeno i širi plahtu po podu i na nju trpa sve što dohvati.

“Nosi belu tehniku na traktor”, viče i zamotava televizor u ćebe. “Ištekaj belu tehniku, beno, i nosi. Što stojiš?!”

Viktor ulazi u kuću i pripija se uz mene.

“Isteraj ćenu da ne smeta. Pakuj najvrednije!”, viče razbarušena.

Gledam je u čudu, paralisan. Viktor je tužno zacvileo i još jače se privio uz mene.

“Marš!”, dreknula je. “Marš oboje!”

Sve se srušilo tog trena… Poveo sam Viktora u dvorište. Drhtao je i cvileo. “Ti si moje najvrednije”, šaputao sam mu i grlio ga.

Belu tehniku sam uz zajedničko natezanje smestio na traktor. Onda sam otvorio obor i pustio svinje, odvezao kravu i konja, pustio živinu. Iz ostave sam poskidao kulen. Pola sam strpao u torbu, pola poslagao na ulaz za Viktora… U grudima sam osećao užaren kamen. “Čuvaj mi kuću, lepi moj”, milovao sam ga po glavi i plakao.

Viktor me je gledao u zenice. Za taj pogled nemam reči. On je žig na mojoj duši. Supruga je vikala sa prikolice:

“Je*o te ćeno! Bežimo!”

Seo sam na traktor i – to više nisam bio ja.

Stigli smo u Novu Pazovu kod Dušana. Nisam hteo da prijateljstvo pretvorim u obavezu. Posle nedelju dana otišli smo u Bač. Smestili smo se u napuštenu, vlažnu, staru kuću. Stvari su bile na podu, bela tehnika pod ćebetom, a nas dvoje – dve senke… Mrzeli smo se. Prestali smo i da jedemo zajedno. Ona je svaki dan nekud odlazila. Mislio sam da me vara. Osećao sam se bedno. Rano sam legao i još budan bi počeo da sanjam. U snovima sam bio kod kuće. Uvek sam nešto lepo sanjao i uvek je u snu bio moj sin i Viktor… Tako smo živeli šest godina. Jednog dana je u plahtu umotala svoje stvari i otišla. Laknulo mi je.

Saznao sam da je u selu ostao Ilija i još dvoje starih. Nekoliko porodica se vratilo. U srcu mi se rodila nada da ću ponovo živeti u svojoj kući. Radio sam sve moguće poslove. Kada sam uštedeo nešto malo para i sredio papire, odlazim u Hrvatsku.

Od uzbuđenja pri ulasku u selo mislio sam da ću umreti. Kuće kao avetinje. Dolazim do moje kuće. Bez prozora i vrata… kao lobanja. Ograda srušena. Dvorište zaraslo u korov. Jedva pomeram noge. Srce mi u grlu tuče. Prilazim ulazu. Na gomili prljavih krpa leži mršav, bolestan pas… bez oka… Zajedno smo zaurlali. Grlio sam ga i tepao: “Lepi moj, lepi moj…” Viktor je drhtao i cvileo isto kao kad sam ga ostavio. Iz oka su mu tekle suze… Posle nekoliko dana je uginuo.

Ilija mi je pomogao da ostanem normalan. Sredili smo jednu sobu. Kuvali smo zajedno i jeli. Znao je trenutak kada će mi, nekako u dozama, ispričati šta se dogodilo u selu posle bežanja. Neki ljudi su sa kamionima dolazili u selo i skidali stolariju. Odnosili su i sve što je ostalo u kućama. Moj Viktor je branio kuću. Udarali su ga, ali on se nije pomerao od praga… Izbili su mu oko.

“Mislio sam da će uginuti posle vašeg odlaska”, priča mi Ilija i uvek odmerava kako će da mi kaže.

“Dovukao je na ulaz tvoje stvari i na njima je ležao… Onaj kulen, što si mu ostavio, nije ni okusio.”

Na Božinom licu se poigrava popodnevno januarsko sunce. Zagledan u dubinu svog zdenca, nastavlja drugim glasom:

”Prošle godine, kada sam sređivao papire za penziju, u Dvoru sretnem moju školsku drugaricu Evicu. Obradovala se što me vidi i pozvala me na kafu. Posle sam sve češće pronalazio razlog da idem u Dvor ne bi li je video. Živela je sama. Muž, Srbin, poginuo je na “međi”, deca otišla u Nemačku… Kada se preseljavala kod mene, iz kola je iznela kuče:

“Božo, poklanjam ti Viktora, da nas čuva.”

Autor: Nadica Janić

Please follow and like us:


You might be interested in


covid_19_

BESPLATNO TESTIRANJE NA COVID-19 U LOOP MEDICAL CENTRU U ČIKAGU


5. Snežana Babić i Dragiša Golubović

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА 2. САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ


DSC06640

SIMPLY CHIC, FRIZERSKI SALON U ČIKAGU SA DUGOM TRADICIJOM


Property tax

PROPERTY TAX INFO – MARIA PAPPAS COOK COUNTY TREASURER


7. БГД ТВРЂАВА, 6

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН СВЕЧАНИ ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ


45.

ЛЕПОТА СРБИЈЕ – БЕОГРАДСКА БОЕМСКА СКАДАРЛИЈА


Katalog 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

15. MEĐUNARODNI BIJENALE UMETNOSTI I MINIJATURE U GORNJEM MILANOVCU


02

ЗИДАР МАЈО КУЋУ ПРАВИ – ПРИПОВЕТКЕ ВУКА ЦЕРОВИЋА

комплетан текст

(Visited 1 times, 1 visits today)