Božić u doba korone

Srpska crkva i njeni vernici širom Australije svečano su obeležili, u nedelju 3. januara, praznik Oci, u narodu poznat i kao Očevi ili Očići. Tada deca na prepad “vezuju” očeve za noge, na isti način kao što su njih “vezivali” na Detinjce ili majke na Materice.

Važno je napomenuti da ovakvi praznici i običaji doprinose jačanju porodice, slozi, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini zajednicu jakom i zdravom.

U crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Liverpulu, svetu liturgiju je služio i vernike pričestio protonamesnik Branko Vasilić, odgovarao hor pod upravom prote Nenada Đurašinovića, dok su brigu o poštovanju korona-propisa brinuli starešina hrama protonamesnik Aleksandar Milutinović i predsednik ovdašnje Misionarske parohije Goran Kitić.

Goran Kitić i starešina hrama otac Aleksandar

Od oca Aleksandra saznajemo da će se na Badnji dan liturgija služiti u 10 sati ujutru, a u nastavku je osvećenje Badnjaka koji će se deliti vernicima u grupama po 30, koliko je propisima dozvoljeno.

Na prvi, drugi i treći dan pravoslavnog Božića, kao i u nedelju 10. januara, liturgija počinje takođe u 10 sati ujutru, uz strogo poštovanje predviđenih mera, a to su obavezna distanca i nošenje maski.

Hram Svetog Luke u Liverpulu

Tokom svih prazničnih dana, obavljaće se pričešće vernika, a za informacije kako i u koje vreme nazvati starešinu hrama oca Aleksandra na telefon: 0413 650 102.

Imajući u vidu pooštrene mere koje je preduzela vlada NSW za pogoršanu situaciju s koronom, mole se svi parohijani i vernici liverpulske crkve da strogo poštuju propise kako bi se izbegle novčane kazne ili zatvaranje objekta.

Чланак Božić u doba korone се појављује прво на Vesti online.

Original Article