Borovski KUD ugostio prijatelje iz Norveške

Krajem svake kalendarske godine Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova održava godišnji koncert kako bi pred publikom prikazali rad svojih sekcija iz svih uzrasta. Ova godina posebna je po tome što su nastupili i gosti iz Кulturno-umetničkog društva „Ras“ iz glavnog norveškog grada Osla.

Koncert je svojim nastupom otvorila tamburaška sekcija domaćeg КUD-a. Nakon toga predstavili su se gosti iz Osla. Prvo je nastupila ženska pevačka grupa, a zatim je folklorni ansambl izveo igre iz Leskovca. Folklorna sekcija domaćeg КUD-a nastup je otvorila najmlađim igračima, a zatim je uz pratnju borovskih tamburaša nastupila Ružica Radulović s pesmom „Jutros mi je ruža procvetala“. Domaćini su nastupili igrama iz Pčinje, a nakon ponovnog nastupa dece iz domaćeg kulturno-umetničkog društva, borovskoj publici se predstavilo i muško pevačko društvo „Naši koreni“ koje je deo borovskog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“.

Kulturno-umetničko društvo „Ras“ iz Osla osnovano je 2010. godine, a ime nosi po starom gradu Rasu koji je bio centar srpske srednjovekovne države. Članovi društva su Srbi koji su spletom okolnosti došli u Norvešku i tu se trajno nastanili. Većina igrača se već bavila folklorom u svojim matičnim državama što je i nastavila dolaskom u ovu nordijsku zemlju pa tako igrači ovog КUD-a već imaju dobru igračku podlogu, ali ima i onih koji su se tek po dolasku u Norvešku počeli zanimati za folklor kako bi razvili tradiciju svoje zemlje u ovoj državi na evropskom severu.

KUD Ras Oslo godišnji koncert Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ Borovo 2018

Zanimljivo je da među članovima društva ima i nekoliko Norvežana koji su se svojim prijateljima Srbima pridružili kako bi naučili nešto više o Srbiji, ali i negovali stare srpske običaje. Takođe, nekoliko bivših članova KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova sada su članovi ovog KUD-a.

– Do sada smo osim Norveške, nastupali i u Švedskoj, a ovo nam je prvi nastup van Skandinavije. Organizujemo naše godišnje koncerte u Oslu i dolaze nas gledati, kako Srbi, tako i domaći Norvežani – kaže predsednica srpskog Kulturno-umetničkog društva „Ras“ iz Osla Aleksandra Šćekić koja je rođena u Osijeku, a odrasla u vojvođanskom mestu Lipar gde je i počela da se bavi folklorom i sviranjem u orkestru, a u Norveškoj živi od 2008. godine.

Umetnički rukovodilac folklorne sekcije Kulturno-umetničkog društva „Ras“ je Mlađen Erić koji je folklor igrao u Kulturno-umetničkom društvu „Sveti Sava“ iz Čoke.

– Kao igrač sa već stečenim iskustvom u Srbiji nastavio sam igrati folklor i po svom dolasku u Norvešku pre tri godine. Zadovoljan sam reakcijom Norvežana na naše nastupe, a možemo s ponosom reći da ih imamo i u ansamblu i da su izuzetno dobri igrači – kaže Mlađen.

Borovsкi KUD godinama održava kontinuitet

Primetno je da godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ svake godine do kraja popuni tribine borovske školske dvorane i da publika jedva čeka da vidi nastupe borovskih folkloraša i njihovih gostiju.

– Srećni smo, ali takođe i nesrećni što se veliki deo naših bivših članova odselio radi posla i boljeg života u zemlje zapadne Evrope. Nesrećni smo što su otišli iz naših krajeva, ali nam je drago što nisu zaboravili svoju kulturu i običaje i što ih neguju i prikazuju u Norveškoj i ostalim zemljama u kojima žive – priča predsednik Kulturno umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Među folklorašima nalazi se 55 dece, 34 člana prvog ansambla i nekoliko veterana, a tamburaška sekcija broji oko 16 članova. Uz njih tu su i likovna i dramska sekciju. Svake godine organizuju odlaske na međunarodne festivale po evropskim zemljama kao što su Poljska, Grčka i Bugarska. Za sve to potreban je veliki novac.

– Pišemo projekte, i na osnovu njih uspevamo da dođemo do sredstva. To znači da ovo društvo ima redovan rad i da na osnovu kontinuiteta i rada dobija sredstva kako bi moglo nastaviti s očuvanjem kulture i tradicije. Mi svojom ozbiljnošću i punimo dvorane ljudima koji vole igru, pesmu, folklor i druženje – zaključuje Rado Bosić.

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ ove godine imalo je 22 nastupa, a godišnjim koncertom je zaključilo kalendarsku godinu. Ove godine ističu učešće na međunarodnom festivalu folklora u grčkoj Paraliji. Za sledeću godinu ovo društvo planira odlazak na međunarodni festival folklora u Ohrid.

The post Borovski KUD ugostio prijatelje iz Norveške appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.