Boriću se kao lav!

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović zabrinut je za budućnost sportskih amaterskih klubova, koje je, kako je ocenio, teško pogodila aktuelna korona kriza.

Damnjanović se jedini od početka zalagao da im se pomogne, jer je sport važan, posebno za razvoj dece.

– Zahvalan sam što sam u bečkom parlamentu u mogućnosti da se bavim sportom i integracijom. Obilazim klubove i razgovaram sa ljudima koji su u tome, i zahvaljujući tom iskustvu u oblasti integracije i sporta, sam u velikoj prednosti u odnosu na političku konkurenciju, koja se koncentriše na ekspertize i ankete. Od prvog trenutka sam pokušao da informišem funkcionere klubova, koje sam zahteve uložio i to svi mogu da se nađu u arhivi skupštine Beča. Bitno je da se vidi kako je koja politička partija odreagovala na moje zahteve, ko je bio protiv, a ko za. Crveni i zeleni su bili u potpunosti protiv mojih predloga da spasimo klubove. U saveznoj vladi su crni i zeleni zaduženi za tu problematiku. Ne volim, ali moram da kritikujem, jer je neverovatno da se previše priča i dosta obećava, a ništa ne ispunjava – kaže Damnjanović.

Kandidati FPO za Simering

Ističe i da gradonačelnik Mihael Ludvig i nadležni ministar grada Peter Haker, ali i kancelar Sebastijan Kurc, nisu ispunili šta je trebalo, te da u Beču nema eksperata koji su za to zaduženi.

– Ministar sporta u Beču je pokušavao da nađe izgovor da to nije njegova nadležnost i da mora da čeka odluku saveznog ministra – što nije tačno – kategoričan je poslanik FPO.

Dodaje da je tim povodom razgovarao i s bivšim sportistima za koje niko iz vlade u Beču nema sluha.

– U mogućnosti su, ali ne žele da pomognu, jer predlog dolazi od političara FPO – naglašava Damnjanović uz ocenu da to pokazuje da bečka vlada ne prihvata rad opozicije, iako je dobar.

Objašnjava i da postoji kopija koju je ministar sporta Austrije Verner Kogler preuzeo od onoga što je on predložio u Beču, ali da ni to nije ispunio.

– Dali su mi mogućnost da pokažem narodu i klubovima da sam otpočetka jedini političar koji se zaista za njih zalaže tokom korona kriza. Energiju mi daju razgovori sa klubovima, austrijskim, srpskim, hrvatskim… Sa mnogim ljudima smo tražili razgovore i neshvatljivo je da se niko ne brine za budućnost dece, kada je u pitanju sport. Biće teško posle svega ponovo motivisati decu da se bave sportom i da ih pomerimo od kompjutera – kaže on i napominje da je bilo dosta grešaka na tom polju, te da se njegova politička konkurencija sportskih i kulturnih klubova seti samo pred izbore.

Damnjanović je napomenuo i da je konkretizovao zahteve bečkoj vladi koji se moraju ispuniti.

– Mi smo izračunali da samo u Beču postoji potreba za 70 do 80 miliona evra da bi se spasao amaterski sport. Potrebno je i više jer je vlada Beča poslednjih 10-15 godina zaista mnogo štedela u sportu, zdravstvu, a i u kulturi je bilo subvencionisano samo ono što je odgovaralo crvenima, zelenima i crnima – rekao je Damnjanović i upozorio da, ako se ništa ne uradi po tom pitanju, postoji opasnost da deca više neće moći da se bave sportom.

Međutim, Damnjanović najavljuje da neće odustati od borbe i ostaviti sportske i kulturne klubove na cedilu.

– Boriću se kao nekada kad sam bio sportista, do 90-og minuta, dok sudija ne odsvira kraj. Boriću se kao lav za budućnost naše dece. Nažalost, jedan opozicioni političar ne može puno toga sam da ostvari, ali sam srećan što se sve više sportskih i funkcionera klubova koji se bave kulturom meni obraća i daje mi podršku da zajedničkim snagama pokušamo da utičemo na one koji odlučuju o budućnosti ovih oblasti.

I volonteri će dići ruke

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju amaterski sportski klubovi Damnjanović ističe i da u njima veliki broj funkcionera radi volonterski, a svakodnevno se brine kako da obezbede finansije da bi klubovi opstali.

– Jednog dana će i tim velikim entuzijastima biti jasno da je mnogo toga uzaludno i onda će odustati od svojih projekata, što je veliki problem koji vlada Beča ne vidi ili ne želi da vidi – smatra Damnjanović.

Veliki problem će, kako ocenjuje, klubovi imati i sa članarina, jer veliki broj roditelja ostaje bez posla ili zarađuje manje i neće moći da ih plaća.

Stop nepravdi

Damnjanović naglašava i da postoje klubovi koji žele da budu politički obojeni i koji dobijaju subvencije iz republičkog i saveznog fonda.

– To je nepravda, koja treba da se prekine – poručuje Damnjanović i napominje da vlada mora da podrži sve sportske i kulturne klubove, a ne samo one koji su, politički gledano, njima dobrodošli.

Чланак Boriću se kao lav! се појављује прво на Vesti online.

Original Article