Blagi pad cena kuća

Pixabay
Ilustracija

Pošto su u januaru dostigle rekordne vrednosti, cene nekretnina u Sidneju smanjene su 1,5%, ali su ostale 22,7% iznad nivoa pre 2020, pokazuju podaci CoreLogica.

I Melburn beleži pad (0,8%), s tim da nekretnine ostaju 9,8% skuplje u odnosu pre pandemije.

Martin Nort iz digitalne finansijske analitike objašnjava da povećanje kamatnih stopa znači da cene kuća padaju, i da bi mogle da idu nadole za 20%.

– Gotovo da ne postoji mogućnost da cene ponovo dostignu nivo kao u poslednjih 18 meseci. U najboljem slučaju mogle bi da se “kolebaju“, ali najverovatniji scenario je pad između 15-20% tokom dve godine. Cena će, naravno, varirati u zavisnosti od lokacije i same nekretnine – istakao je Nort.

Podaci Australijskog zavoda za statistiku (ABS), od prošle nedelje, pokazuju da je ukupna vrednost nekretnina prvi put dostigla iznos od 10,2 biliona dolara, sa prosečnom vrednosti koja sada iznosi 941.900 dolara (u odnosu na 925.300 u decembarskom kvartalu 2021).

Prema rečima Norta, australijske kuće su precenjene za oko 40%, i iako bi korekcija mogla da naškodi investitorima, ona je neophodna.

– Priuštivost kuća nikada nije bila gora. Mnogi ljudi ne mogu da uđu na tržište bez banke, mame i tate – rekao je Nort i dodao da vlade moraju da udalje ekonomiju od građevinarstva.

Nort je istakao da su dve trećine bankarskih kredita pre 30 godina bile za poslovne investicije, a jedna za stanovanje. Danas se taj odnos okrenuo.

Šef australijske ekonomije u Komonvelt banci, Gerat Erd, predviđa da bi cene kuća mogle da padnu za 18% u Sidneju i Melburnu, i 15% na nacionalnom nivou.

– Imajući u vidu da se očekuje da Banka državnih rezervi (RBA) brzo pooštri monetarnu politiku, daljim podizanjem gotovinske stope, očekuje se i pad cena kuća. U kojoj meri će cene ići dole, zavisi će od brzine i procenta kojim RBA podiže gotovinsku stopu – naglasio je Erd.

Tokom 1980-ih, kamatne stope su rasle između 1987. do 1989. i bile su potrebne dve godine da se to odrazi na cene kuća. Tokom 2000-ih, tek nakon pet godina rasta kamatnih stopa, promena se osetila na tržištu nekretnina.

Promene u korist kupaca?

Majk Mekarti, izvršni direktor kompanije Beri Plent, kaže da se na terenu tržište polako okreće u korist kupaca.

On smatra da je prerano da se oseti pun uticaj kamatnih stopa na tržište, ali da je u ponudi sve manje kuća koje se prodaju za 30 do 40% iznad iznosa za koji je prodavac spreman da proda.

Prema rečima Mekartija, očigledno je da će doći do povećanja ponude, te da prodavci i agenti moraju da vode računa o tome gde se nalazi tržište i da se postaraju da ih ne “zavede“ visoka cena.

Original Article

(Visited 10 times, 1 visits today)