Biće klinci opet – Ultra

Cela australijska zajednica, uostalom kao i ostatak sveta, već duže vreme ne može da uživa u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Šok koji je donela pandemija korona virusa zatekao je sve poklonike „bubamare“, kako navijače, tako i sve koji su aktivno uključeni u fudbalska dešavanja. Među organizacijama koje su osetile restriktivne mere je i Fudbalska akademija Ultra Football, koja nakon tri godine postojanja tek što je raširila krila kad su u martu obustavljene sve aktivnosti.

Sve federacije i poklonici fudbala širom Australije s velikim nestrpljenjem očekuju zeleno svetlo za nastavak takmičenja. Velibor Joković, osnivač i trener Ultre, ne krije da su svima teško pale mere restrikcije jer su došle baš u trenutku kad je Akademija lepo krenula s radom na svim poljima.

Sezona za ponos

Na početku razgovora sagovornik „Vesti“ podseća kako je okončana sezona 2019/20.

– Srećna okolnost u celoj ovoj situaciji je ta što su takmičenja završena samo nedelju dana pre stupanja restriktivnih mera na snagu. Naše ekipe u tri kategorije – uzrasta do devet, deset i jedanaest godina okončale su ligaška nadmetanja.

Klinci U-9 i U-11 bili su tokom čitave sezone egal sa najboljim ekipama u Diviziji 1, ali na kraju nisu uspeli da stignu do finala. Najuspešnija je bila ekipa U-10 koja je ostvarila 11 pobeda uz samo jedan remi i da potom u finalu, posle izuzetne igre, pobedi ekipu malih Sokerosa sa 1:0 – kaže Velibor Joković.

Svi su se, kaže, radovali ovom trofeju, ali još veći utisak ostavio je napredak u igri svih timova Akademije.

– Kao treneru, ali i kao čoveku koji s ovim dečacima provodi dosta vremena na terenu, veliku satisfakciju donosi što individualno i timski stalno napredujemo. Mnogo toga zavisi od zalaganja igrača, a ono je za svaku pohvalu. Treninzi su nam uvek brižljivo pripremljeni, želimo da maksimalno iskoristimo svaki trenutak. Gradimo prijateljstva, međusobno poštovanje i timski duh. Kad zajedništvo i borba dođu do izražaja na terenu, često je to vrednije od trofeja. Trenerski posao nije jednostavan. Radi se sa mladim igračima koji još uvek mnogo toga imaju šta da nauče u fudbalu i životu. Treba sve njih uklopiti u jednu celinu, a usput praviti i rezultate. Ne zaboravite, tu su i roditelji koji često imaju velika očekivanja i stvaraju dodatni pritisak…

Magazin i youtube kanal

Joković kaže da se Akademija pridržava svih preporuka i mera, ali da i dalje preporučuje svojim polaznicima treninge.

– Trenutno radimo treninge jedan na jedan u skladu sa merama društvenog distanciranja. Dostupni smo našim igračima za savete i vežbe koje mogu da rade kod kuće. Timski treninzi počeće kad stigne zvanična potvrda o nastavku fudbalskih aktivnosti u Australiji, nadamo se da će to biti početkom juna – kaže osnivač Ultra Akademije.

Kakvi su planovi Akademije?

– Nadamo se da će ova pandemija brzo proći jer imamo dečake koji mogu da igraju fudbal na vrhunskom nivou. Krajem prošle godine pokrenuli smo magazin „Orlovsko gnezdo“ koji promoviše naše najbolje pojedince, ali i poznate ličnosti i ljude iz struke. Tradicionalnu dodelu nagrada za sezonu 2019/20. zbog ovih mera odložili smo za jun. Uskoro počinjemo proces registracije za sezonu 2020/21. i planiramo program za male juniore, kako bi dečaci počeli na vreme s treninzima. Pokrenuli smo i youtube kanal Akademije, pa će se naši igrači oprobati i kao voditelji – kaže Velibor Joković.

Od kampa do programa

Osnivač i trener Ultre podseća i na dodatne aktivnosti.

– Tokom raspusta smo organizovali uspešan letnji kamp. Prošle sezone smo na takmičenju Street Footbal World Cup predstavljali Srbiju i imali zapažene rezultate u konkurenciji 50 ekipa. Otvorili smo Advanced Skills Program za igrače koji žele dodatno da treniraju i razviju tehniku. raduje nas da su tokom 2019. još četiri naša igrača ušla u elitne programe SAP (Skill Acquisition Program). Već sedam naših igrača već su na reprezentativnom omladinskom nivou, što sve govori o značaju igranja futsala tokom leta i o talentu dečaka – kaže Joković.

Kvalitetno okruženje

Joković kaže da je Akademija kvalitetno okruženje za tehnički razvoj igrača dobi od sedam do 17 godina.

– Ali, pored rada na razvoju fudbalskih kvaliteta, nastojimo da decu izgradimo i kao ličnosti, da stvaramo lidere generacija i da im pružimo priliku da kroz sport, konkretno fudbal, izgrade prijateljstva za ceo život.

Svi zainteresovani za detalje rada Akademije Ultra Football mogu da kontaktiraju Velibora na e-mail: ultrafootballacademy@outlook.com

Чланак Biće klinci opet – Ultra се појављује прво на Vesti online.

Original Article