Bibliotečki rariteti iz Južne Amerike stigli do "Adligata"

Udruženje Adligat otvorilo je posebnu sobu Južne Amerike, u kojoj posetioci mogu videti retke potpise Maria Vargasa Ljose i Gabrijela Garsije Markesa, prva izdanja Pabla Nerude, originalne mačete, zube i glave pirana, maske i tron naroda iz Amazonije…

U Adligatu se nalazi najveća kolekcije amazonijane u jugoistočnoj Evropi – knjiga štampanih u Amazoniji ili o ovim udaljenim, egzotičnim predelima. Udruženje Adligat je formiralo ovu zbirku uz pomoć institucija iz Brazila, pre svega Književne akademije Amazonije, Geografsko-istorijskog instituta Amazonije i Projekta socijalne geografije Univerziteta Amazonije iz grada Manaus. U Beograd je stigao i poklon Narodne biblioteke Brazila iz Rija de Ženeira.

U novopristigloj donaciji nalazi se značajna kolekcija publikacija, filatelije i numizmatike Republike Urugvaj. Adligat formira ovu kolekciju uz podršku bivšeg predsednika, slavnog i skromnog Hosea Muhike, kojeg je predsednik Adligata Viktor Lazić u više navrata posetio početkom ove godine, kada je Muhika i pismeno podržao Adligat. Među knjigama koje su upravo stigle nalaze se posvete mnogih značajnih Urugvajaca, od samog Muhike, Dijega Fišera, bestseler autora i mnogih drugih.

Posebno su ekskluzivne knjige i potpisi četvorice putnika, nekadašnjih studenata, ragbista, koji su se nalazili u avionu koji je 1972. udario u vrh Anda. Nekolicina preživelih tada je 72 dana bila zarobljena u snegu i ledu, a da bi preživeli, bili su primorani da jedu tela svojih poginulih prijatelja. To je najpoznatija vazduhoplovna katastrofa dvadesetog veka, o kojoj su napisane 23 knjige i snimljeno više filmova. U Beograd su upravo stigli potpisani primerci knjiga Karlitosa Paeza, Fernanda Parada i Roberta Kanese, kandidata za predsednika Urugvaja.

Potpisan primerak knjige Čudo u Andima biznismena, medijskog voditelja, osnivača više medijskih kompanija koga je Svetski poslovni forum u Njujorku 2010. godine proglasio za najboljeg govornika planete, gospodina Parada, poseban je raritet i biće prikazan na stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja, s obzirom na to da se radi o jednom od najslavnijih Urugvajaca koji je posle avionske nesreće bez planinarske opreme, zajedno sa Kanesom, jedanaest dana pešačio preko Anda kako bi stigao do civilizacije i spasao svoj život ali i živote svojih zarobljenih drugova. Posle razgovora sa predsednikom Adligata, gospodin Parado i gospodin Kanesa su, za Adligatov kutak Urugvaja u sobi Južne Amerike u Beogradu, poklonili svoje potpisane bestselere, koji su u svetu prodati u milionima primeraka.

Iz Argentine knjige su stigle od srpske dijaspore, uključujući važne štampane materijale Srba i Jugoslovena u Južnoj Americi, čija je distribucija u SFRJ bila zabranjena. Te publikacije su od velikog istorijskog značaja za srpsku i jugoslovensku istoriju i po prvi put će biti dostupne naučnicima u Adligatovoj Biblioteci dijaspore. Najveće donacije su uputili Milena Gaćeša, vojnik Draže Mihailovića, žena koja je, sa svojim bratom Milanom, učestvovala u organizovanju atentata na Ante Pavelića. Zbirku starih emigrantskih izdanja darovao je i Naš dom, jugoslovensko udruženja u Buenos Ajresu.

Donacije iz Urugvaja, Brazila i Argentine sakupljene su i poslate u Srbiju uz posredovanje Ambasade Republike Srbije u Buenos Ajresu, zahvaljujući ambasadorki Jeli Baćević i diplomati Mariji Petrović.