Besmrtna pesma u slavu ratnicima

Pozorištance „Sveti Stefan“ koje deluje pri Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Esenu nedavno je izvelo predstavu „Besmrtna pesma“ kojom je Crkvena opština obeležila 101 godinu od završetka Prvog svetskog rata. Bio je to svojevrstan pomen srpskim vojnicima koji su zbog iscrpljenosti, umora i bolesti živote završili daleko od otadžbine, a sahranjeni su u plavim dubinama Jonskog mora. Pre početka predstave, a posle liturgije svu decu i članove Pozorištanceta pričestio je i blagoslovio sveštenik Duško Spasojević.

Pozorištance pod svodovima parohijskog doma deluje nešto više od tri godine i u njemu aktivno učestvuje pedesetoro dece i desetak roditelja. Ovu malu, ali odabranu družinu veoma uspešno vode dve majke mališana Željka Ivančević i Marijana Popović. Predstavu „Besmrtna pesma“ Marijana je zamislila kao čas istorije, a Željka koja fizički nije bila tu, unela je srce i dušu u ceo projekat…

Okupljeni parohijani i roditelji u publici, uživali su u nastupima mališana, a među prvima je na scenu stupila devojčica Paraskeva Božović i hrabro iznela lik Milunke Savić. Povratak u prošlost i putovanje kroz istoriju nastavili su Mitra Popović, Marija Ivanišević, Marija Popović, Mihajlo Popović, Simeon Spasojević i Sergej Vranić.

Stihovi iz srca i duše

Zatim su drugi članovi Pozorištanceta recitovali pesmu „Plava grobnica“.

Ono što karakteriše rad ove družine je i aktivno učešće nekoliko roditelja. Tako je tata Saša Vranić, izvanrednim recitovanjem doprineo je da ova predstava dobije poseban nivo. Mama Tanja Božović svojim anđeoskim glasom pomaže deci koja pevaju u horu pozorištanceta i emocija koju oni prenose već je postala zaštitni znak svih predstava i priredbi koje pripremaju.

– Ja bih dodala da ima još roditelja koji nesebično pomažu i čine sve što je u njihovoj moći da olakšaju rad pozorištanceta. Moram da istaknem i Miloša Ivančevića čije izvođenje pesama na klavijaturama i drage žene za pevnicom bez kojih takođe sve ovo ne bi imalo tu dimenziju – kaže za „Vesti“ Marija Ćosić Ivanišević koja pomaže da sve u ovoj pozorišnoj družini dobro funkcioniše.

Članovi KUD Kolo

Igre iz Lužnice

Posle članova pozorištanceta predstavili su se i članovi Kulturno-umetničkog društva Kolo koje takođe deluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Esenu. Oni su izveli Igre iz Lužnice, koreografiju kojom su osvojili zlatnu plaketu na nedavnoj Saveznoj dečjoj smotri folklora Nemačke.

Чланак Besmrtna pesma u slavu ratnicima се појављује прво на Vesti online.

Original Article