Berićetna jesen srpske zajednice u Italiji

U oktobru mesecu posebno mesto zauzela je manifestacija “Svenarodni sabor srpske sloge” u organizaciji SKZ “Sloga” iz Vićence-Basana del Grapa, javlja za Program za dijasporu RTS-a Aleksandar Zlatković.

U okviru ove manifestacije, po prvi put su organizovane “Dečje igre bez granica”. Oko 150 mališana, podeljenih u 26 ekipa, od kojih je jedna bila sastavljena od italijanske dece, nadmetalo se u igrama veštine i spretnosti, od “pecanja”, “slaloma loptom”, trke sa jajima i u džaku, “između dve vatre” pa do igara znanja. Saša Kostić, idejni tvorac igara, ističe da će ovo postati tradicija, ali i to da se u Srpskoj zajednici “Sloga” posebna pažnja posvećuje animiranju mladih i njihovom uključenjivanju u rad i očuvanju tradicije i kulture. U zvaničnom programu ovog Sabora u Vićenci, učestvovali su gosti, folkloraši iz Dervente, Aleksandrovca, Vlaškog Dola.

Interesnatno da je veliki broj prisutnih zabavljala italijanska grupa pod simboličnim nazivom “Vodoinstalateri zvuka – Idraulici del suono” koji, opčinjeni srpskim trubama, neguju zvuk i pesme Gorana Bregovića.

U najslikovitiji primer čuvara srpske kulture na ovim prostorima, svakako spada Srpska zajednica “Sveti Sava” iz Valdanja, koja je ovog meseca, treću godinu zaredom organizovala manifestaciju „Sabor – Sačuvajmo od zaborava”. Ovog puta, pored guslara, tu su bili frulaši i gajdaši iz Srbije.

Jedno od najmasovnijih okupljanja Srba u Italiji u oktobru mesecu bila je svakako manifestacija “Mitrovdanski dani dijaspore” u organizaciji Kulturnog udruženja Srba “Duga” iz Montekija Mađore-Veneto. Ovim povodom u programu je učestvovalo, pored folkloraša iz sedam klubova i KUD-ova iz Italije, tri iz Austrije i jedan iz Srbije.

Od aktivnosti Srba u Udinama, treba istaći proslavu 20 godina postojanja i rada udruženja “Nikola Tesla”, kao i formiranje još dva srpska udruženja, tako da ih sada ima četiri. U ovom gradu, srpska pravoslavna zajednica je proslavila i svoju parohijsku slavu, Svetog Stefana Slepog, koju je svojim prisustvom i vođenjem crkvene službe uveličao episkop austrijsko-švajcarski Malte i Italije, Andrej Silerdžić.

Od mnogobrojnih aktivnosti Srba u Trstu, ističemo manifestaciju Etno večera, koju sa izuzetnim uspehom organizuju članovi Kulturno umetničkog društva  “Pontes – Mostovi”. I ovoga puta potrudili su se da prisutnima, među kojima je bilo najviše Italijana, posluže najreprezentativnija jela srpske trpeze, ali i tradicionalnu rakiju i naša vina. Naravno sve je bilo „ukrašeno” nastupom folkloraša, a organizovan je i čas obuke igranja našeg narodnog kola.

Od mnogobrojnih sportskih aktivnosti koje su organizovane u ovom periodu, od turnira u malom fudbalu, tenisu, ribolovu, izdvajamo ipak početak zvanične Srpske lige u malom fudbalu, prve u Italiji. Odigrana su već 4 kola sa učešćem 12 ekipa, a kako ističe idejni tvorac i rukovodilac lige Boban Petrović, cilj je da se već u narednom ciklusu ovom takmičenju, pored ekipa iz Regiona Veneto, priključe i klubovi iz ostalih područja.

Kada je u pitanju rad Saveza Srba u Italiji, nakon junskog zasedanja Skupštine, polovinom oktobra sazvana je sednica Upravnog odbora. U prvom planu je bilo rešavanje unutrašnjih i organnizacionih teškoća, koje od samog osnivanja prati rad Saveza. Istaknuto je da je najveći problem nedovoljan broj raspoloživih kadrova koji bi dobrovoljno (besplatno i kvaliteno), obavljali niz funkcija i zadataka.

Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji ističe konstantan problem registracije Saveza kod nadležnih državnih organa, koji svaki put nalaze zamerke priloženim aktima za registraciju. Savez Srba u Italiji ima zakonsku obavezu da radi u skladu sa italijanskim propisima i obavezama, a sa druge strane, npr. nama nikakva prava da učestvuje na raznim državnim konkursima koji podržavaju rad udruženja i Saveza.

Od narednih aktivnosti srpskih zajednica u Italiji, najavljuje se u novembu obeležavanje 6 godina rada Udruženja „Vuk Karadžić” u Trstu, a udarna će svakako biti manifestacija „Prva dečija smotra Srpskog folklora u Italiji” 12. novembra u Vićenci. Domaćin ove smotre biće KUD “Sloga”, a očekuje se učešće preko deset najmlađih ansambala srpskih zajednica i KUD-ova aktivnih u Italiji.