Beograd odlučuje hoće li da prihvati ubicu Švedske ministarke

MIJAILO ROBIJA U SRBIJI ?

• Do kraja ovog meseca u Švedsku će stići odgovor na zahtev Mijaila Mijailovića • Najveći problem što u Srbiji nema doživotne kazne

Do kraja ovog meseca iz Beograda će u Švedsku stići odgovor na zahtev Mijaila Mijailovića, ubice švedske ministarke Ane Lind, da li može da odleži ostatak svoje zatvorske kazne u Srbiji. On je osuđen na doživotnu robiju i već 18 meseci čeka na ovo rešenje.
Do kraja meseca sakupićemo podatke o Mijailovićevom državljanstvu, o njegovoj eventualnoj rodbini u Srbiji i gde se oni nalaze. Onda ćemo da predamo švedskim vlastima naše mišljenje o zahtevu za prebacivanje, koje može da bude pozivitno ili negativno – izjavio je Goran Tokić iz Ministarstva pravde Republike Srbije švedskom državnom radiju.
Da bi Švedska prebacila Mijailovića, od Srbije se zahteva da se obaveže da će sprovesti njegovu kaznu, a tu je problem što u Srbiji ne postoji kazna doživotne robije.

Presude i lečenje

Mijaila Mijailovića je zbog ubistva ministarke Ane Lind prvostepeni sud u Švedskoj, 23. marta 2004, osudio na doživotnu robiju. Drugostepeni sud je promenio ovu presudu na prinudno psihijatrijsko lečenje. Međutim, 2. decembra 2004. Vrhovni sud Švedske potvrđuje presudu na doživotnu robiju. Ubrzo posle toga prebacuju ga u zatvor Kumla na izdržavanje kazne.
Mijailovića su 9. septembra 2005. smestili na psihijatrijsku kliniku u Sundsvalu, gde je 21. septembra metalnom šipkom istukao jednog pacijenta. Mijailović je to učinio zahtevajući da ga vrate u zatvor i 7. oktobra 2005. mu ispunjavaju želju.
U međuvremenu, Mijialo se odrekao švedskog državljanstva i sada kao državljanin Srbije traži da ga prebace na izdržavanje kazne u neki srpski zatvor.

– Lokalni sudovi moraju da odluče o visini kazne pri eventualnom prebacivanju. U Srbiji on može biti osuđen na kaznu od 30 dana zatvora do 20 godina, ili 30 do 40 godina ako sud zaključi da se radi o teškom krivičnom delu – kaže Goran Tokić .
Niko od predstavnika švedskih zatvorskih vlasti nije želeo da komentariše ovu izjavu pre nego što stigne odluka iz Beograda. Gunila Edlund, koja radi na ovom slučaju, objasnila je da oni prvo žele da vide kako će izgledati kazna i koja pravila važe u Srbiji pri njegovom eventualnom oslobađanju.
– Mijailo je sada u zatvoru Kumla i s obzirom na okolnosti oseća se dobro – kaže advokat Mikael Nilson.

Suprug Ane Lind protiv

Suprug ubijene Ane Lind, Bo Holmberg apeluje na vlasti da ne dozvole ubici njegove supruge prebacivanje u srpski zatvor i zahteva da Mijaila prisile da služi doživotnu robiju u Švedskoj.
“U pravnoj državi, kao što je Švedska, ne treba dozvoliti jednom ubici da manipuliše pravosuđem tako što tvrdi da nije u stanju da odgovara pred sudom, a istovremeno je u stanju da traži drugo državljanstvo. Ja ne želim da mu se odobri da služi kaznu u Srbiji. On je napravio zločin u Švedskoj i smatram da ovde treba da ispašta za to”, kazao je Bo Holmberg listu “Ekspresen”.