Beč slavi 100 godina stanogradnje

Grad Beč uveliko se priprema za proslavu jubileja 100. godišnjice od početka gradske i socijalne stanogradnje. U proleće 1919. godine počeli su građevinski radovi na izgradnji kompleksa “Meclajnstaler hof” koji se smatra prvom tipičnom opštinskom stanogradnjom u posleratnom Beču. Od tada se stanogradnja u Beču konstantno razvijala i to uz naglašeni socijalni karakter koji je mnogim generacijama Bečlija omogućio priuštivo stanovanje. Danas se bečki model gradske i socijalne stanogradnje smatra jedinstvenim i jednim od najuspešnijih koncepata stambenog zbrinjavanja u svetu.

Prema rečima Katrin Gal, članice gradske vlade Beča zadužene za stanovanje, jubilej 100 godina stanogradnje u Beču jeste mnogo više od istorijskog datuma. Jubilej označava posvećenost i opredeljenost priuštivom stanovanju i kvalitetnom životu, ističe Gal i napominje da danas skoro pola miliona stanovnika Beča živi u opštinskim stanovima. Ukoliko se njima pridodaju i Bečlije koje žive u programima podsticajnog stanovanja onda se dolazi do skoro dve trećine stanovnika austrijske prestonice koji žive u zgradama povezanim na nekin način sa socijalnom stanogradnjom.

Godina jubileja nazvana “100 godina gradske stanogradnje” biće obeležena brojnim manifestacijama. Zvanični početak proslave biće 9. maja upravo u kompleksu “Meclajnstaler hof”. Osim toga planiran je i koncert Bečkog simfonijskog orkestra pod otvorenim nebom u jednom od gradskih stambenih kompleksa. Zainteresovani će biti u mogućnosti i da učestvuju u stručnim vođenjima kroz istorijat bečke stanogradnje, a takođe će se organizovati i autobuska razgledanja najznačajnijih opštinskih stambenih kompleksa.

 

© Bruno Kreisky Archiv