Home DijasporaAustrija Beč plesao u srpskom ritmu
bec-plesao-u-srpskom-ritmu

Beč plesao u srpskom ritmu

by Urednik

Z. Mirković

Veličanstveno: Pogled na centralnu balsku dvoranu

Tradicionalni Svetosavski bal u Beču održan je 24. put, a prvi put u prestižnom balskom prostoru palate Hofburg. Među više od 1.500 gostiju i poznatih ličnosti iz sveta kulture, politike i privrede bili su Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Jelena Đoković, direktorka Fondacije Novak Đoković.

Bal je merilo naše kulture: Vladika Andrej

Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije jedan od najprestižnijih događaja u dijaspori, organizuje ga udruženje Srpski centar. Ovakav organizacioni poduhvat, zahtevao je posebnu pripremu. Program se odvijao u dve velike sale, a prateće prostorije su imale svoje sadržaje. Nastupilo je više od 200 umetnika, a u jednoj od sala nalazio se promotivni prostor opštine Šabac, koja je ovogodišnji gost bala. Ideja je da se svake godine predstavi jedan grad iz Srbije.

Nemanja i Ružica Damnjanović, Konstantin Dobrilović

Valcer i marš “1.300 kaplara”

Bečke balove karakteriše svečana ceremonija otvaranja, koja je bila i deo 24. Svetosavskog bala. Ceremonijalno otvaranje su pratili zvuci valcera, a uz zvuke marša “1.300 kaplara” ušetali su prvo članovi Organizacionog odbora bala iz udruženja Srpski centar i umetnički direktor Milorad Samardžija.

Ekipa kompanije Laki kar Ostoje Matića

Program je počeo izvođenjem “Svetosavske himne” i paljenjem slavske sveće. Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je poručio gostima da se osećaju radosno i prijatno jer je Svetosavski bal događaj na koji su Srbi kao narod ponosni.

Baletski ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda

– Proslavljamo Svetog Savu našeg prvog episkopa i prosvetitelja i učitelja kako priliči i dolikuje, najpre liturgijski u našim hramovima, na duhovnim akademijama i školama, a zatim evo u nastavku svih svečanosti prinosimo Svetom Savi pohvale i kroz ovaj Svetosavski bal za 2023. godinu – poručio je vladika Andrej i dodao da je ovaj bal bio uvek pokazatelj i merilo kulturnog dometa Srba kao građana visoke kulture i nauke.

Igralo se i “Kraljevo kolo”

Dan za istoriju

Milan Vidović, predsednik Srpskog centra je rekao da je ovo dan u kome se piše istorija, jer je tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču, kada je prvi put izveden “Srpski kadril” Johana Štrausa mlađeg.

– A danas prvi put zajedno plešemo “Srpski kadril” tačno u ponoć u ovoj najprestižnijoj palati u Beču – poručio je on i dodao da i Balet Narodnog pozorišta iz Beograda obeležava na Svetosavskom balu u Beču 100 godina postojanja.

Izvedene su dvorske i salonske igre

Baletski ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda je na opšte oduševljenje gostiju izveo deo predstave baleta “Krcko Oraščić” – “Valcer cveća”, Petra Iliča Čajkovskog.

Program su vodili operski pevači Narodnog pozorišta iz Beograda Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić, uz podršku na nemačkom jeziku televizijske voditeljke Mariane Pušić. Na plesnom podijumu svečane sale su se nizale starogradske i balske igre u izvođenju Kluba istorijskih igara iz Beograda, kulturno-umetničkih društava “Abrašević” i Čivija iz Šapca i igrača ansambla Dom kulture Prnjavor.

Nastupile su i mlade operske pevačice Đurđica Gojković, Lorena Janković, Milana Prodanović, soul-vokalistkinja Đina Čarls i kompozitor i muzički umetnik Miloš Kračunović.

Velika podrška svakako je došla i od hora i orkestra Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički”, vokalnog ansambla Dankina brojanica i hora udruženja A:Kultura iz Beča.

Počasna gošća: Tamara Vučić (treća sleva)

Brojne zvanice

Bal je okupio veliki broj poznatih ličnosti, te je na ovom balu počasna gošća bila i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Žarko Obradović, ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, poslanik Narodne partije Austrije u austrijskom parlamentu Andreas Minih, predsednik Narodne partije Austrije u Beču Karl Marer, predsednik Slobodarske stranke Austrije u Beču Dominik Nep, poslanici u bečkom pokrajinskom i opštinskom parlamentu Socijaldemokratske stranke Austrije Kurt Stircenbeher i Peter Florianšic, poslanik stranke Zeleni u bečkom parlamentu Hans Arsenović, ambasadori Bosne i Hercegovine i Republike Severne Makedonije Kemal Kozarić i Osvit Rosoklija, brojni vojni atašei, privrednici i predstavnici srpskih udruženja iz Austrije i drugih zemalja Evrope.

Veliki uspeh: Milan Vidović

Organizacioni odbor

Organizacioni odbor činili su Milan Vidović, predsednik Srpskog centra, Branko Jovović, Nikola i Bogdan Osmokrović, Aleksandar i Janko Matić i Tamara Nedić. Oni su i više nego uspešno obavili zadatak uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva odbrane Srbije, Ambasade Srbije u Austriji i generalnog sponzora, firme BD grupe iz Beča.

Najveća ponuda: Adrijana (u sredini) i Zoran Kalabić (dole levo)

Za Novakov dres 11.000 evra

I ovogodišnji bal je imao svoj humanitarni deo, te je u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića organizovana aukcija. Prodati su dres sa potpisom Novaka Đokovića, dres sa potpisom austrijskog reprezentativca srpskog porekla, Aleksandra Dragovića i dve slike, slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka. Aukciju su vodili poznati sportski novinar Aleksandar Stojanović i Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić.

Dres Novaka Đoković za 11.000 evra kupila je Adrijana, supruga poznatog bečkog biznismena Zorana Kalabića.

Oduševljena: Jelena Đoković (u sredini)

Počasni gost bala u ime Fondacije Novak Đoković bila je direktorka Fondacije i supruga najboljeg svetskog tenisera Jelena.

– Srećna sam što imam priliku da se priključim ljudima iz dijaspore na ovako lepom događaju. Prezahvalna sam što postoje ljudi koji neguju tradiciju naše zemlje i što ovaj bal predstavlja nešto najlepše što imamo da predstavimo o nama celom svetu i što okupljamo ne samo naše ljude već i strance. Poenta je da se upoznaju sa našom kulturom i tradicijom. Fondacija Novak Đoković je ovde da podrži naše ljude i ovu divnu tradiciju i da prikupimo novac za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji – izjavila je Jelena Đoković.

Draško Stanivuković i Arno Gujon

Impresivno

– Ovaj događaj je zaista impresivan. Ovde se okupljaju Srbi iz cele Austrije i Evrope. Jedan od retkih događaja gde osećamo da smo svi ujedinjeni i zajedno predstavljamo srpsku kulturu i narod na najbolji način. Dobro da na ovom uglednom mestu pokažemo najbolje iz Srbije. Čast mi je što sam deo toga i što smo kao Uprava podržali ovaj Svetosavski bal – kazao je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Uživali i studenti

Veliko oduševljenje za balske goste je bila i završna tačka baleta beogradskog Narodnog pozorišta, koji je izveo deo mjuzikla na temu kultnog filma “Ko to tamo peva”.

Balska atmosfera, koju prati glamur uz strogo propisani način odevanja, nastavljena je uz vrsne vokalne umetnike Bojanu Stamenov i Borisa Režaka u pratnji benda Rogati.

Veliki broj studenata koji je bio prisutan na balu i za koje je postojala specijalna ponuda jeftinijih karata mogao je da uživa u dobroj zabavi beogradskih majstora dobre atmosfere, benda Makao.

Najbolje do sada

Zoran Đorđević, direktor Pošte Srbije je već četvrti put na Svetosavskom balu u Beču, i kaže da je ovogodišnji bal prevazišao sva očekivanja.

– 1.500 zvanica je velika stvar za našu dijasporu, ali i Srbiju. Ovo je odlično jer se Svetosavski bal sada stvarno pridružio najvećim austrijskim balovima. Veliki broj gostiju govori u prilog tome koliko se ceni ovaj bal – rekao je Đorđević i istakao da je vrlo važno da se neguje svetosavska tradicija, jer ona je koren našeg naroda.

Detaljnije

Related Posts