Beč je i srpski grad

Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča u intervjuu za „Vesti“ naglašava da gradske vlasti čine sve kako bi austrijska prestonica prošla što brže i bolje kroz aktuelnu krizu, odbacujući kritike sa saveznog nivoa kao neosnovane i sa ciljem da prikaže bečke vlasti u lošem svetlu. Ludvig naročito ističe ulogu i važnost srpske zajednice za glavni grad Austrije.

Koliko je srpska zajednica važna za razvoj Beča?

– Veoma je važna, jer je veza između Srbije i Beča tesna. Srbija je važna zemlja kada je reč o Bečlijama stranog porekla. Tako je početkom prošle godine 101.813 Bečlija bilo srpskog porekla. Beč je time četvrti najveći „srpski grad“ u svetu. Desetine hiljada se naselilo prethodnih decenija. Ono što je najvažnije izrazita većina Srba se oseća u Austriji veoma integrisano. To je veoma dobro i pokazuje da su Srbi u Beču pronašli novi dom.

Koji je vaš odnos prema srpskoj zajednici u Beču i možemo li posle izbora očekivati intenziviranje saradnje, kao i proaktivnu politiku prema austrijskim Srbima?

– Uvek tražim razgovor sa svim zajednicama u Beču, jer smatram da sam gradonačelnik svih Bečlija. Naravno da je srpska zajednica već i samo po veličini veoma važna za Beč. A to se odslikava i u socijaldemokratiji – sa Silvijom Janković imamo primer odlične kandidatkinje, koja ima sjajnu šansu da postane predsednica opštine Margareten. Ta šarolikost pokazuje se svakodnevno u našem političkom delovanju.

Kako je moguće osigurati da Beč i u budućnosti ostane grad najbolji za život?

– Održavanje najvišeg kvaliteta života u Beču u budućnosti je veoma važan cilj naše politike. To možemo, jer znamo, koje su teme važne Bečlijama – rad, obrazovanje, zdravstvo i stanovanje. S tim u vezi se borimo u korona-krizi za svako radno mesto, sa Beč bonusom dajemo važan impuls privredi. Ofanziva za mesta za izučavanje zanata osigurava da mladi i u teškim vremenima mogu da nađu dovoljno mesta za obuku i ponudu za sticanje kvalifikacije. Najbolje šanse za obrazovanje za našu decu omogućava nova celodnevna škola i zahvaljujući našoj ofanzivi izgradnje stambenog prostora stanovanje ostaje priuštivo u Beču. Kako bi i u budućnosti sve Bečlije dobile pristup vrhunskoj medicini investiramo snažno u bečki zdravstveni sistem i sistem nege. Da bi Bečlije i u budućnosti mogle da stare dostojanstveno, dajemo i garanciju nege. Tako Beč i u budućnosti ostaje najsocijalniji i najbolji grad za život u svetu.

Iz savezne vlade kancelara Sebastijana Kurca žestoka kritika je usmerena na vlasti u Beču u vezi sa merama protiv virusa korona. Možete li da razumete te kritike?

– Naravno da uvek može sve bolje da se uradi. Virus korona sve nas je stavio pred potpuno novu situaciju. Ne samo u zdravstvu, već i što se tiče posledica po privredu, tržište rada i sistem obrazovanja. To važi ne samo za Beč, a tu ni od strane savezne vlade nije mnogo toga dobro teklo. Ali u poređenju sa drugim milionskim gradovima Beč je do sada dobro prošao kroz krizu. Sada činimo sve kako bismo smanjili broj zaražavanja. Zbog toga smatram kritiku preteranom i mislim da je usledila zbog predizborne kampanje koja je u toku. Beč svesno pokušavaju da prikažu loše. To nije fer, jer korona-brojke su u celoj Austriji porasle, a i međunarodno gledamo istu sliku. Bilo bi dobro da savezna vlada, posebno Narodna partija (OeVP) najpre počisti pred svojim vratima umesto da stalno upire prstom u Beč.

Šta čini Beč da pod kontrolu stavi rast broja novozaraženih?

– Na dobrom smo putu, jer odlučno delujemo sa više osoblja na takozvanom zdravstvenom telefonu u trasiranju kontakata. Imamo besplatnu vakcinu protiv gripa, nove stanice za testiranje, još više bržih testova i obaveznu registraciju gostiju u ugostiteljstvu. Tako ćemo uspeti da smanjimo broj novozaraženih. A poslednje brojke su obećavajuće. Broj novozaraženih stagnira.

Održavamo najviši kvalitet života: Mihael Ludvig

Oko pola miliona ljudi na predstojećim izborima u Beču, zakazanim za 11. oktobar, nema pravo glasa. Da li državljani trećih zemalja treba da dobiju pravo glasa na opštinskom nivou?

– Lično sam uvek mišljenja da pravo glasa treba da bude povezano sa državljanstvom. Međutim, želim moderan zakon o državljanstvu, koji brže i jednostavnije omogućava učešće a ne deli na siromašne i bogate. Velike prepreke kroz visoke takse, nivoe primanja i dužinu boravka treba da se ukinu.

Stabilan zdravstveni sistem

Postoji li opasnost da tokom zime ne bude mesta u bečkim bolnicama ?

– Ne i niko ne mora da brine. U međuvremenu se lečenje poboljšalo i postoji optimizovan bolnički plan. Tako može, ako situacija to bude zahtevala, svaka bolnica da otvori korona-odeljenja. Pored toga, bolnice i ustanove za negu sa rizičnim pacijentima strogo su čuvane. Baš zato što Beč ima snažan javni zdravstveni sistem mi smo tako dobro prošli kroz „zatvaranje“ i to će biti ponovo slučaj.

Poverenje građana je privilegija

Šta biste u novom mandatu učinili što do sada niste ?

– Sada sam nešto više od dve godine gradonačelnik Beča i to smatram velikom privilegijom, jer volim svoj grad. Veoma bih se radovao ako bi mi Bečlije dale poverenje. Zauzvrat obećavam da ću sve učiniti da Beč što brže prođe kroz korona-krizu. Svima onima koji imaju socijalne i ekonomske posledice pomoći ćemo kroz ta izazovna vremena. Zaposleni, pre svega mladi treba ponovo da imaju šanse. Time Beč ostaje što jeste – mesto u kojem se dobro i rado živi.

SPOe vratila staru snagu

Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe) će, sudeći prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, na izborima za pokrajinu i grad Beč odneti impresivnu pobedu. Prema istraživanju OGM instituta SPOe i gradonačelnik Mihael Ludvig imaju trenutno 42 odsto glasova, što je za 3,4 odsto više nego pre pet godina. U skupštinu grada ušli bi još i Narodna partija (OeVP), Zeleni, Slobodarska partija (FPOe) i Neos.

Чланак Beč je i srpski grad се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)