Beč: Bal Svetosavlju u čast

Manifestacija u organizaciji Austrijsko-srpskog društva održana 15.put. Podsećanje na znamenite Srbe i nezaboravne melodije. Ovacije Mariji Šerifović

U PRESTONICI Austrije proteklog vikenda, 15. put zaredom, održan je Svetosavski bal, koji je i ove godine organizovalo Austrijsko-srpsko društvo sa sedištem u Beču.

Svečanost je otvorio dečji hor Sveti Sava iz Loznice izvodeći Svetosavsku himnu i Odu radosti, a prepunu salu bečkog hotela Šenbrun kroz bogati program vodili su glumci Ana Stefanović i Kristijan Štraser. Oni su još na početku podsetili na tradiciju ovog bala, koja datira iz 19. veka, a koju je oživeo Srpski centar pre 15 godina, a na čijem čelu je bio Milorad Mateović.

Svetosavski bal u Beču je uvek mesto na kome se podseća na znamenite Srbe, koji su živeli i stvarali u austrijskoj prestonici, poput Vuka Karadžića i njegove ćerke Mine, Branka Radičevića i mnogih drugih. U balskom programu nastupila je i bečka škola plesa Imerfol, izveden je Srpski kvadril Johana Štrausa Mlađeg, kompozicija koja je neizostavni deo svakog Svetosavskog bala, koja i najbolje svedoči o balskoj tradiciji Srba u Beču, pod uticajem austrijske kulture.

Srpsko kulturno društvo Karađorđe iz Beča potrudilo se da izvođenjem Kraljevog kola podseti i na gradska okupljanja na dvoru ondašnjeg Beograda, ali i na tradicionalne srpske folklorne igre iz Šumadije. Nastupili su i ansambl Danica iz Salcburga, Garavi sokak i pobednica Evrosonga Marija Šerifović.

Na balu su bili i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, kao i gosti iz više evropskih zemalja.

DECA – UKRAS SVETA

MUZIčKO-baletsko veče Deca su ukras sveta priredio je Srpski kulturni forum u glavnom gradu Austrije na kome su nastupili izvođači iz Srbije. Dečji crkveni hor Sveti Sava iz Loznice pevao je duhovne, stare srpske, kao i starogradske pesme. Plesači subotičkog plesnog studija Larisa predstavili su se predstavom Kada bi Dunav progovorio.