BaNeFF 2017

BaNeFF je najveći filmski festival koji prikazuje filmove s Balkana i regiona u svetu, van poluostrva, piše u saopštenju organizatora.

“Ove godine širimo granice ka TRANS CINEMA NATION – zemljama, ljudima, filmovima koji se nalaze u Tranzitu – promenama i kretanju. Festival BaNeFF/TNC posmatra identitet, nezavisnost/zavisnost, promene u društvu i odnose u obrisima (ne)razumevanja, na jedan komični ili tragični način koristeći najtačniji filmski jezika. Festival posmatra takođe reke ljudi koji beže iz ili samo prolaze ove zemlje ne bi li našli uotpčište u obećanim zemljama Everopske unije i Zapada. Balkan su oduvek bila vrata Evrope. I baš ta Evropa koja koja se i sama nalazi u tranzitu na više planova, tu smo zastali da bi videli šta filmski stvaraoci rade i kako oni iz toga stvaraju filmove”, kaže za RTS Jelena Mila, glumica i osnivač festivala.

Sekcija TCN – Izlaz Evropa, traga za filmskim pričama koje nastaju na Balkanu i zemljama koje iako van Balkana, imaju sličnu sudbinu: Moldavija, Rusija, Mađarska, Češka. Naravno ostajemo verni filmskim staraocima s Balkana: iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Grčke, Bugarske…

Gost će biti Nikola Kojo – reditelj i glumac u filmu Stado, Lazar Ristovskog – glumac i producent filma Dnevnik mašinovođe, Valerja Škirando iz filma Bataljon i Viki Reke producent filma iz Mađarske Its No’t The Time Of My Life.