„Avala kup“ okupio mlade talente

Tradicionalni turnir u malom fudbalu „Avala kup“ već dve decenije najpopularnija je liga malog fudbala za seniorske igrače.

Od 2017, turnir je dobio i verziju za najmlađe. Naime, „Avala kup“ za juniore ovih dana igra se četvrtu godinu zaredom na terenu Belih orlova u Bonirigu. Organizator juniorskog turnira je FK Bonirig, ali je bratski FK Beli orlovi ustupio glavni teren za odigravanje lige.

Ova saradnja klubova iz Boniriga lep je primer kako se udruženim snagama može mnogo toga postići.

Doduše, ovogodišnji turnir ima 13 ekipa, što je manje nego proteklih godina. Međutim, prekid, te pomeranje fudbalske sezone usled pandemije, dodatno je poremetilo sve fudbalske manifestacije. Tako da sve pohvale idu odgovornima, koji su uspeli da organizuju turnir u novembru.

„Likovi“ u novim dresovima

Pošto je i kalendarska i fudbalska godina pri isteku, turnir se održava ubrzanim tempom s tim da se svake srede igraju dva prvenstvena kola. Sama završnica je planirana za prvu sedmicu decembra, tako da svi imaju vremena da se, koliko-toliko, odmore pre priprema za narednu sezonu.

Svi klubovi učesnici

Na turniru i ove godine nastupaju dobro poznate ekipe. Prvenstveno, to se odnosi na tri srpska kluba – Bonirig, Bele orlove i Beograd, koji zajedno imaju čak šest od trinaest timova učesnika.

Tu je i poneka ekipa van srpske zajednice, što je uobičajeno s obzirom na to da takmičenje iz godine u godinu zadobija na popularnosti. Ovog puta, tu je i ekipa Milana Šušaka s učesnicima njegove akademije (mlađim od 10 godina).

Popularnost ne jenjava

Euforija kod malenih fudbalera ne jenjava ni nakon četiri godine takmičenja. Štaviše, neke ekipe reklo bi se, bolje su organizovane, nego u klubovima gde regularno igraju. Najbolji primer je tim pomalo neobičnog imena „Likovi“.

Oni su redovan učesnik „Avala kupa“, a imaju i unikatni grb, koji krasi dresove i trenerke. Iza tima stoje roditelji u ulozi trenera – Milorad Vojvodić i Lazo Ristovski.

Pred okršaj „Likova“ s Belim orlovima, prošle srede, zamolili smo Vojvodića da podeli s nama kako je ekipa nastala.

Beli orlovi (mlađi od 12 godina)

– U zadnjem trenutku, pred početak prvog izdanja „Avala kupa 2017“, bili smo na terenu FK Boniriga s organizatorom Goranom Malićem. Mi smo mu saopštili da imamo nekolicinu fudbalera, to jest „likova“ i da želimo da prijavimo ekipu. Goran nam je dao formular za upis i rekao da stavimo ime ekipe, što hitnije. U nedoumici i žurbi rekli smo naglas „Likovi“, upisali tim pod tim imenom i tako je i ostalo – otkriva naš sagovornik.

„Likovi“ su naravno samo jedan lep primer zašto je turnir zadobio na popularnosti.

Чланак „Avala kup“ okupio mlade talente се појављује прво на Vesti online.

Original Article