Austrijsko odlikovanja za kulturu, našem Zoranu Šijakoviću!

Zoranu Šijakoviću je odlikovanje uručio u Linzu, uz prisustvo velikog broja zvanica, guverner Gornje Austrije dr Jozef Piringer (Dr. Josef Pühringer). Guverner je u svom obraćanju naveo, da je ovo visoko priznanje zapravo ukazivanje ogromne zahvalnosti Zoranu Šijakoviću za dosadašnji rad, uz iskrenu molbu da podjednako požrtvovano nastavi sa njegovovim stvaraštvom.
Piringer je iz dosadašnjeg Zoranovog stvaralačkog opusa, osim osnivanja DANICE izdvojio: pozorišne predstave „Jelena i Jozef“, „Kafana kod Jeremije“, „Ti, ja i Vuk“, zatim koncertne programe: „Muzički duel“, „Četrdeset godina beogradskog ansambla NARAKORD“ i „AIRS SERBES – SRPSKE ARIJE”, Zoranov angazman u Salzburškoj filharmoniji kao i brojne nastupe i koncerte sa muzičkim ansamblima DANICA i NARAKORD širom Evrope. Posebnu pažnju posvetio je pritom, proslogodišnjoj muzejskoj postavci „SRBI U BRAUNAU – 100 GODINA“, koja je doživela veliki uspeh.

Dr. Josef Pühringer i Zoran Šijaković
Zoranov dosadašnji kreativni rad je nagrađen brojnim priznanjima, među kojima su: „Zlatna značka“, Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije, „Fairness Award“ i „culture connected“, Ministarstva kulture Republike Austrije, priznanje za humanitarni rad „Florian“, Pokrajine Gornje Austrije i dr.
Zoran Šijaković je nosioc zvanja Ambasadora integracije Republike Austrije, koje mu je dodeljeno na inicijativu Ministra inostranih poslova, Kurc Sebastijana (Kurz Sebastian) i zvanja Majstora umetničke gilde IKG (Innviertler Künstlergilde), čime se Šijaković stavlja u ravan sa značajnim imenima iz sveta kulturnog stvaralaštva, slikarstva i muzike.
„Odlikovanje koje mi je uručeno od strane Vlade Gornje Austrije, me čini veoma ponosnim, tim pre, jer njime postaje jasno da višegodišnji rad nije bio uzaludan i nije ostao ne primećen. – izjavio je Šijaković. Sva moja ostvarenja svakako se nebi ostvarila bez učešća muzičara, glumaca, pisaca i drugih kreativnih glava, koje sam upoznavao i sa kojima sam sarađivao tokom dosadašnjeg stvaralaštva. Veliku zahvalnost dugujem ljudima koji su me na bilo koji način podržali na mom životnom ili stvaralačkom putu i rekao bih, da značajan deo odlikovanja pripada upravo njima.“ – dodadao je Zoran, zahvalivši se svim svojim saradnicima.
Ansambl “Danica” nastupaće na brojnim koncertima, a posebno je značajan onaj 24. oktobra 2017. u svetski poznatom Bruknerhaus-u u Lincu, gde će sa virtuozom na citri, prof Šarf Vilfridom, izvesti program pod nazivom „Muzički duel“, na temu „Hojboden protiv Svilenog konca“.
Original Article