Australija hoće i treći olimpijski plamen

Australija će pokušati da i treći put dobije organizaciju Olimpijskih igara. Sada je već izvesno da će se Brizbejn, odnosno regija jugoistočnog Kvinslenda kandidovati za domaćina Igara 2032, pošto je vlada ove države potvrdila interesovanje da se uključi u trku.

To je saopštila premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk posle razgovora sa predsednikom Australijskog olimpijskog komiteta (AOC) Džonom Koutsom početkom ove nedelje.

– Održali smo veoma konstruktivan razgovor o mogućnosti održavanja Olimpijskih igara u Kvinslendu 2032. Sastanak je bio pozitivan i od izuzetne važnosti, jer smo postigli dogovor da se radna grupa za pripremu olimpijske kandidature ponovo okupi početkom 2021. godine i da analizira sve korake kroz koje moramo da prođemo kako bismo se kandidovali – rekla je Palaščuk.

Premijerka Kvinslenda je podsetila da su se savezni premijer Skot Morison i predsednik AOC Džon Kouts nedavno sastali u Tokiju sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom. Stoga će prvi naredni korak biti slanje zvaničnog pisma Bahu, u kojem će državne vladti zatražiti preciziranje detalja vezanih ne samo za proces kandidovanja, već i za sportske prilike u svetu posle pandemije kovida-19.

Za Olimpijske igre 2032. godine već postoji veliko interesovanje iz drugih zemalja, među kojima je sada i Kina, koja planira da kandiduje gradove Čengdu i Čongking kao koorganizatore Igara. Upravo kandidatura ove regija na jugozapadu Kine smatra se najvećim konkurentom Kvinslenda u borbi za domaćinstvo najveće sportske smotre za 12 godina.

Za sada je izvesno da će se za Igre 2032. kandidovati i Nemačka (Rajnsko-rurska oblast), Španija (Madrid), Katar (Doha) i Indonezija (Džakarta), a takvu mogućnost razmatraju i politički vrh Indije (Mumbai), Južne Koreje (Seul) i Turske (Istanbul).

Konačna lista kandidata trebalo bi da bude poznata tokom 2021. godine, a odluka o domaćinu igara biće doneta najkasnije 2025.

Profit se meri milijardama

Prema studiji o izvodljivosti iz februara ove godine , kandidatura jugoistočnog Kvinslenda za Olimpijske igre 2032. mogla bi da donese ekonomiji ove države prihod od čak 36 milijardi dolara. Od toga, 20 milijardi bi trebalo da bude profit od turizma, 8,6 milijardi dolara bi doneo očekivani izvozni rast, a 7,4 milijarde dolara slilo bi se kroz druge ekonomske benefite.

Procenjuje se da bi svi troškovi organizacije bili pokriveni kroz sponzorske ugovore, prodaju ulaznica i finansiranje od strane MOK u iznosu od 2,6 milijardi dolara.

Чланак Australija hoće i treći olimpijski plamen се појављује прво на Vesti online.

Original Article