Anu Lind ubio Mihajlo iz Mladenovca

Prema izveštajima švedskih medija policija je uhapsila Srbina Mihajla Mihajlovića, starog 25 godina zbog osnovane sumnje da je 10. septembra u tržnom centru u Stokholmu nožem ubio Anu Lind, švedsku ministarku spoljnih poslova. Istraga o ubistvu najpopularnije švedske političarke koje se dogodilo samo dva dana uoči referenduma o uvođenju evra tako je dobila neočekivani obrt. Policija je nekoliko dana posle zločina uhapsila jednog osumnjičenog, da bi ga u sredu popodne pustila uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

Zamenik javnog tužioca Agneta Blidberg izjavila je na konferenciji za novinare da za novoosumnjičenu osobu postoje mnogo jači dokazi da je počinila ubistvo ali nije saopštila o kojim dokazima je reč.

Prema pisanju švedskih medija koji se pozivaju na neimenovane izvore u policiji uhapšeni je poreklom iz Srbije, rođen je u Švedskoj, star 25 godina, čiji su roditelji 70-emigrirali u Skandinaviju. Radi se o psihički poremećenoj osobi sa dugom istorijom nasilničkog ponašanja.

Ugledni list “Dagens Niheter“ pozivajući se na neimenovani policijski izvor piše, da je ovaj 25 – godišnji muškarac, identičan muškarcu koji je zabeležen na video snimku u robnoj kući NK gde se ubistvo desilo. Ovaj list piše da rezultati DNA analize sa kape i noža , koje je ubica ostavio iza sebe odgovaraju DNA analizi kose uhvaćenog mladića .

Odmah nakon što je počinio ubistvo, ubica je otišao da se ošiša, obrijao je glavu i obrve, a policija je uspela da uđe u trag ostacima ošišane kose.

“To je on , sada smo sigurni da smo uhvatili pravu osobu“, izjavio je neimenovani policijski izvor listu “DN“. List prenosi da su policajci nakon hapšenja nazdravili šampanjcem za uspešno rešen slučaj.

Mihajlo je uhapšen u Stokholmu u svom stanu, čije iznajmljivanje mu je plaćao otac i tokom privođenja nije pružao nikakv otpor. Isti policijski izvor kaže da je reč o osobi koja je od ranije poznata policiji, psihičkom bolesniku i osobi koja je imala problema sa drogom. Prema rečima advokata branilaca privedeni poriče da je ubio Anu Lind. Policija je u ovom slučaju odlučila da bude obazrivija te ne saopštava gotovo nikakve detalje o novo osumnjičenom ali zato večernji listovi “Aftonbaled“ i “Expressen“ uveliko špekulisu o njegovom identitetu. Mladić se kao šetogodišnjak sa sestrom vratio u Pružatovac kod Mladenovca gde je završio osnovnu školu i posle toga se vratio u Švedsku. Osumnjičeni nije uspeo da se uklopi u društvo po povratku u Švedsku, stalno je bio sam i nije imao prijatelja, najverovatnije zbog toga što je tokom boravka u Srbiji zaboravio švedski. Roditelji su mislili da njegovo asocijalno ponašanje potiče zbog ljutnje što su ga vratili kod njih, a jednom prilikom u izlivu besa nasrnuo je na oca nožem. Tada je jedno vreme bio smešten u popravni dom. Prema priči prijatelja otac je celu porodicu fizički maltretirao, Mihajlova dve godine starija sestra je zbog toga poslata na psihijatrijsko lečenje. Otac je navodno porodicu zaključavao u posebnu prostoriju dok je pravio orgije u stanu. Malobrojnim prijateljima koje je imao pričao je da želi da postane poznata ličnost tako što će ubiti nekoga. Ipak, motiv za ubistvo ne može da se traži u njegovim političkim stavovima, jer ga politika nije zanimala, a Ana Lind je pre svega bila najpoznatija javna ličnost u Švedskoj. Verovatno je u tome i pravi motiv ubistva, Lindova je bila popularna, uvek nasmejana i nezavisna.

Policija je Mihajla juče popodne prvi put saslušala u prisustvu advokata Petera Atina, a javni tužilac je podneo zahtev za produženje pritvora, koji će biti razmatran danas na prvom pojavljivanjupred sudom.

Ostali mediji se uzdržavaju od špekulisanja nakon negativnog iskustva sa predhodno osumnjičenim 35-godišnjakom koji će sada nakon sto je oslobođen svih optužbi za ubistvo Ane Lind moći da dobije oštetu i od države, za sve dane sto je proveo u pritvoru ali i od svih novina koje su špekulisale o njemu. Procenjuje se da može dobiti između 200.000 i pola miliona kruna. Policija može da zadrži osumnjičenog tri dana u pritvoru, nakon čega joj je potreban sudski nalog za produženje pritvora na nedelju dana.