64. Међународни београдски сајам књига почиње 20. октобра 2019. године

Да је све спремно за за 64. Међународни београдски сајам књига који се, под слоганом „Писмо = Глава”, одржава од 20. до 27. октобра, уверили смо се данас 17. октобра 2019. године на на конференцији за новинаре у Старом двору.

– Београд на простору Западног Балкана јесте највећа раскрсница културних дешавања, а октобар јесте период када је на тој раскрсници највећа гужва. Бемус се полако приводи крају, Сајам књига треба да почне, као и Београдски џез фестивал, док ће се паралелно одвијати манифестација „Дани слободе” којом обележавамо ослобађање Београда у Првом и Другом светском рату – навео је ресорни секретар, Иван Карл.

– Надам се да ће следеће године сајам трајати дан дуже. Идеја је да се сајам отвори у суботу, како бисмо имали два сајмаска викенда за људе изван Београда, који у великом броју посећују ову манифестацију, посебно деца – најавио је Карл.

 

Заменица генералног директора Београдског сајма Горица Шкипина саопштила је да ће се ове године на око 30.000 метара квадратних представити више од 500 излагача из земље и иностранства, око 600 програма.  Међу иностраним излагачима су: из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Црне горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније. У делу изложби наступиће Слвоачка.

 

Овогодишњи сајам књига је посвећен јубилејима Милоша Црњанског, Данила Киша и Милорада Павића.

 

Земља домаћин Сајма – Египат

 

Амбасадор Арапске Републике Египат Амр Алгувејли је истакао да ће на отварању сајма књига у Београду бити присутна и египатска министарка културе. Aнсамбл балета Каирске опере гостоваће у недељу 20. октобра 2019. у 20. часова у Народном позоришту.  У ансамблу су заступљене и наше српске балерине. Неколико значајних египатских писаца ће се лично представити београдској читалачкој публици: Салва Бакр, књижевница млађе генерације, Маи Халед, египтолог Мамдух ел Даматија познат по делима из области историје и археологије. Посетиоцима ће се представити и Мухамед Саламави дугогодишњи председник египатске Уније писаца и аутор преко тридесет  књига, ако и списатељица и новинарка Мансура Ез-Елдин.

 

Уредник програма сајма књига Вуле Журић истакао је да ће се после свечаног отварања сајма и египатског штанда одржати у сали „Иво Андрић” трибина „Правда за Нобела”, а поводом избора овогодишње Нобелове награде за књижевност.

 

Традиционални „Школски дан” ове године биће организован у четвртак, 24. октобра, уз посебан програм у сали „Добрица Ерић”. Тога дана биће и митинг поезије у поподневним часовима.

 

Овогодишњи сајам књига отвориће српски писац Милован Витезовић док ће у име земље – почасног госта Сајма Арапска Република Египат, говорити др Хаитам Ал Хај Али.

 

  1. Сајам образовања и наставних средстава под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржаће се 23-27. октобра 2019. године у хали 2Б и 3А, под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“.

 

 

Радно време и улазнице

 

Радно време манифестације:23-24 октобар (среда-четвртак) радно време Сајма 10-20 часова.

Радно време  25-27. октобар (петак,субота,недеља) од 10-21 час.

 

Појединачна улазница је 250 динара, а колективна 150 динара, најавили су организатори.

З.З.

 

фото: Сајам књига