25 godina RTS SAT

Početak satelitskog emitovanja programa Radio Televizije Srbije, tada Radio Televizije Beograd, predstavljalo je revoluciju, tehnničko – tehnološku prekretnicu u istoriji Nacionalnog servisa Srbije.

Pripreme za pokretanje Satelitskog programa bile su u nadležnosti tadašnjeg Odeljenja za razvoj satelitske i kablovske televizije TVB.

Uz punu podršku tehničkog sektora RTB, tadašnjeg tehničkog direktora Velimira Žugića i inženjera Tihomira Divjaka, rukovodilac ovog odeljenja Jakša Šćekić i urednik Slobodan Bukvić predvodili su tim od 15-ak ljudi koji su brinuli o sadržaju i emitovanju Satelitskog programa.

Na samom početku program je bio emitovan za područje Evrope i Severne Amerike.

1993. godine prekinuto je emitovanje preko Atlantika…

U burnom periodu devedesetih godina 20. veka, sudbinu srpskog naroda delio je i Satelitski program. U Nato agresiji na našu zemlju, ugašeni su životi šesnaestoro kolega, uništene vitalne tehničke tačke RTS-a….

Informacije i sliku sa ovih prostora Satelitski program prestao je da šalje u svet 16. maja 1999. kada je skupština Eutelsata donela odluku o suspenziji emitovanja programa RTS-a.

Za manje od godinu dana emitovanje je obnovljeno.

Novi milenijum doneo je značajne sadržajne i tehničke pomake u emitovanju RTS SAT.

Satelitski program se oblikovao prema zahtevima i potrebama srpske dijaspore u svetu, osluškujući pre svega nove generacije, potomke srpskih iseljenika koji su, iako daleko žudeli da ostanu na vezi sa maticom.

21. vek i digitalizacija doneli su nove platforme distribucije programa. Osim kroz satelitsko emitovanje RTS SAT je danas dostupan i putem interneta, IPTV i kablovskog sistema.

Emisije Satelitskog programa

Satelitski program RTS-a je na početku, po svojoj funkciji ispratio Program za inostranstvo pokrenut daleke 1977.

Tokom četvrt veka RTS SAT bio je most, veza Srbije sa svakim delom sveta u kome ima naših ljudi. Most je bio i najdugovečnija emisija Programa za inostranstvo. Prvo izdanje emitovano je 8. maja 1992.

Most je gostovao širom sveta, a sa terena su izveštavali profesionalci, zanatski znalci, izuzetne kolege novinari i snimatelji.

Satelitski program RTS-a danas ima 24-časovni program koji je prilagođen vremenskim zonama. Šema kombinuje najbolje sadržaje svih redakcija Radio Televizije Srbije.

Program za dijasporu posebno proizvodi emisije koje temama i sadržajem odgovaraju potrebama, željama i zahtevima višemilionske srpske dijaspore.

Srbija na vezi, uz manje izmene, na programu je već 11 godina. Postala je svojevrsni zaštitni znak redakcije Programa za dijasporu. Svakog radnog dana obraća se Srbima na svim meridijanima, izveštava o aktivnostima srpske zajednice od Perua do Australije.

Medijska mreža srpske dijaspore omogućila je da se na satelitskoj frekvenciji RTS-a vide produkcijske kuće iz rasejanja.

Za sva vremena je izuzetan dokumentaristički i muzički vremeplov. TV minijature i Naši susreti godinama unazad obogaćuju arhivu RTS-a.

Kroz sve naše emisije prošao je impozantan broj ličnosti koje su svojim delom i rezultatima podigle ugled Srbije u svetu.