Конференција поводом затварања изложбе „Женско лице Србије у Великом рату“ у Националној библиотеци Аргентине

Након двомесечне изложбе „Женско лице Србије у Великом рату“, која је организована у оквиру циклуса Еманципација жена у Националној библиотеци Аргентине, приређено је излагање посвећено историјским личностима и хуманизму у Првом светском рату.
Фокус овог излагања је био на улози италијанске морнарице и краљевске куће Савоја у спашавању српских избеглица у Првом светском рату. Предавање је приредио господин Езекиел Тоти , подпредседник међународног удружења „Rinnovamiento nella Tradizione”, који истовремено представља краљевску породицу Савоја у Аргентини.
На почетку излагања господин Тоти је прочитао личну поруку принца Амадео де Савоја којом поздравља овај скуп и честита на иницијативи.
Господин Тоти је у свом излагању, које достављамо у прилогу ставио акценат на две личности из породице Савоја, Луиђи Мадео ди Савоја, адмирал италијанске морнарице, који је заповедао флотом у време Првог светског рата и учествовао у спашавању 185.000 српских војника и цивила на преласку преко Албаније и Краљица Јелена ди Савоја, као чланица Црвеног крста и истакнута хуманитарна активисткиња.
Излагање господина Тотиа је врло добро примљено од стране присутних, а посебно од представника Националне библиотеке, чији је он истраживач.
Током трајања ове изложбе објављен је пригодан текст у часопису „Свеска“ који издају Национална библиотека и Министарство културе у штампаном издању (5000 примерака) и у електронској форми.
Према информацијама из библиотеке, изложбу је видео велики број посетилаца, а Музеј Митре у Буенос Ајресу је изразио интерес за организовање исте изложбе у својим просторијама.

Original Article