Јован Јовановић, шампион Србије који тренира у Чикагу

Јован-Јовановић,-шампион-Србије-који-тренира-у-Чикагу
Јован Јовановић, шампион Србије који тренира у Чикагу

понедељак, 17.06.2024,  13:07 -> 14:41

Јован Јовановић, шампион Србије који тренира у Чикагу

Везе дијаспоре и Србије се показују на разне начине. Јуниорски првак Србије у мачевању, Јован Јовановић, живи практично целог живота у Чикагу, али се такмичи под заставом Србије. И сада се спрема да допутује у Београд на ново државно првенство.

Он је у Америку стигао са родитељима из Зајечара као беба, кад је имао само шест месеци. Сада се спрема за нови подухват, учешће на предстојећем Првенству Србије за сениоре.

„Ја се тренутно спремам за два такмичења, имам Сениорско државно првенство Србије које је деветог јуна у Београду, и после тога 20. јуна у Швајцарској имам Европско првенство, сениорско такође“, каже Јован.

Шта очекујеш од првенства Србије прво?

„Од првенства у Србији, то је сениорско првенство, трудићу се да освојим, да будем првак Србије, био сам до сада и пионирски и кадетски и јуниорски првак Србије. На жалост, сениорску титулу још нисам освојио, али надам се да ћу то ове године да променим.“

Какав је ниво мачевања овде у Чикагу, у Америци у поређењу са Европом на пример. Где је спорт популарнији, где се осећа неки виши ниво?

„Спорт у Европи је генерално бољи, на вишем нивоу је, мада спорт у Америци расте, и то расте јако брзо. Сваке године су све бољи и бољи резултати и америчке репрезентације а и број мачевалаца у Америци.“

Јованов тренер Бакит Абдикулов је некадашњи шампион Совјетског Савеза, а ту титулу је понео 1986. године. Одушевљен је Јовановим успесима. Поручује и на српском језику – много хвала.

Јован Јовановић је редован студент на Универзитету Илиноја у Чикагу, али успева да нађе време за свакодневне тренинге који трају по 3 до 4 сата. Протеклих година је донео небројено пуно медаља са разних такмичења. Имао је жељу да се квалификује за Олимпијске игре у Паризу, али овога пута није успео.

„2024. године за Олимпијаду у Паризу нисам се квалификовао. Имао сам шансу за квалификацију, али нажалост мачевање је такав спорт где је јако тешко ући на Олимпијаду и ја сам то пропустио. Али, за четири године се надам да ћу моћи да се квалификујем.“

Јован Јовановић ових дана тренира у Чикагу, али су му све мисли усмерене на предстојеће првенство Србије и пут у Београд, где се нада и шампионској титули.  

Detaljnije