Ђурић: У плану је генерални конзулат и на западној америчкој обали

Ђурић:-У-плану-је-генерални-конзулат-и-на-западној-америчкој-обали
Ђурић: У плану је генерални конзулат и на западној америчкој обали

уторак, 09.07.2024,  10:39 -> 14:23

Ђурић: У плану је генерални конзулат и на западној америчкој обали

Наш дописник из Чикага Александар Жигић разговарао је недавно са министром спољних послова Србије Марком Ђурићем, доскорашњим амбасадором Републике Србије у Вашингтону.

Говорећи о имиџу Србије, оставили сте за собом у Вашингтону нову зграду амбасаде, велелепну, и још лепшу зграду резиденције, уз то сте одржали два велика скупа. Један је био генералан скуп са дијаспором и други о Косову и Метохији, ствари које се никад раније нису дешавале у Вашингтону. Шта је оно што је вама најближе срцу што сте учинили током свог мандата?

„Вашингтон је за претходне три године, скоро четири године, постао мој дом. И он ће то несумњиво заувек бити у смислу друге куће. Дакле, много пријатеља, много добрих људи, много наших људи сам упознао током моје службе у Америци. Намеравам да и у наредном периоду помажем да се односи између Србије и Америке унапређују, да се економска и политичка размена развија, да се саобраћајне везе увећавају. Као што смо прошле године отворили лет за Чикаго, јако се радујем томе да у наредном периоду отворимо и лет за Мајами. И увек ћемо настојати да проширимо и опсег наших конзулата.

Наша намера је да већ следеће године отворимо још један генерални конзулат у Америци. Обавезно Србија мора да има своје представништво на Западној обали. Мислим да је то од кључног значаја, како за наше грађане којима то омогућује лакше повезивање, тако има значај и за привреду, с обзиром на то да су и Сан Франциско и Лос Анђелес жила куцавица. И не само та два града, има још градова који су значајни како на Средњем западу САД тако и на Западној обали.

Тако да ћемо да ширимо наше присуство у Сједињеним Америчким Државама. То се односи и на Флориду. Мајами је кључни центар не само за југоисточни део Сједињених Држава у коме обитава преко 100 милиона људи ако додамо Флориди и ове околне савезне државе. Ако томе додамо чињеницу да је Мајами улазна тачка за централну и Латинску Америку, онда постаје јасно колико је важно да Србија буде ту присутна на трајној основи“, каже Марко Ђурић.

Detaljnije