Црква посвећена Светом Илији у Кубер Пидију – јединствено духовно уточиште под земљом

Црква-посвећена-Светом-Илији-у-Кубер-Пидију-–-јединствено-духовно-уточиште-под-земљом
Црква посвећена Светом Илији у Кубер Пидију – јединствено духовно уточиште под земљом

Црква Светог пророка Илије у Кубер Педију у јужној Аустралији јединствена је по томе што је изграђена под земљом. Иконостас је урађен од стакла и осликан, а у зиду су исклесане феске.

Добродошли у Кубер Пиди, оазу духовности усред пустиње. У овом необичном делу света, где се природа и човек спајају на начин где ретко можете видети, налази се посебно место које је симбол вере, истрајности и заједништва, српска православна црква Светог пророка Илије.

„Ово је заиста јединствена богомоља, не само на територији Аустралије и не само у српској цркви, него јединствена богомоља православља и света онаква каква јесте, а то је богомоља исечена из камена, ископана и налази се у утроби земље, а уједно је сачувала своју православну архитектуру, свој канон и лепоту којој се диве многи људи, не само православни, него и инославни и туристи који долазе у градић Кубер Пиди. Они увек посете и овај храм који је постао једна икона, и можемо рећи атракција за многе људе“, каже епископ аустралијско-новозеландски Силуан.

„Изузетна част и задовољство ми је да сам као амбасадор Републике Србије био у прилици да посетим ову светињу, да присуствујем тридесетој годишњици храма у Кубер Пидију. Велико богатство које не само српски народ има, већ и Аустралија и светска баштина. Ово је једно чудо које има велику мирноћу и уноси је у сваког посетиоца и морамо је сачувати за све будуће генерације“, каже амбасадор Србије у Аустралији Раде Стефановић.

Деценијама су верници корачали каменим ходницима ове цркве у потрази за смирењем, духовном инспирацијом и подршком заједнице. Молитве које су одлазиле са усана у овом простору, саткане су од вечите борбе и вере људи који трагају за снагом да превазиђу животне изазове и да промене на боље сопствени живот.

Црква у стени и црква стена не представља само верски центар, већ и место где се пријатељства рађају, породице окупљају, традиција преноси с колена на колено.

Detaljnije