Трећи, последњи том „Енциклопедије српске дијаспоре“ Марка Лопушине

Трећи,-последњи-том-„Енциклопедије-српске-дијаспоре“-Марка-Лопушине
Трећи, последњи том „Енциклопедије српске дијаспоре“ Марка Лопушине

четвртак, 13.06.2024,  12:01 -> 12:16

Трећи, последњи том „Енциклопедије српске дијаспоре“ Марка Лопушине

„Енциклопедија српске дијаспоре“, трећи и последњи том, о Србима на Балкану улази у штампарију. Издавач је „Службени гласник“, Београд. „Овим затварам моје историјско памћење и сећање на генерације емиграната, исељеника, гастарбајтера, српских националних мањина, Срба и њихових институција у расејању“, каже аутор енциклопедије Марко Лопушина.

„На Балкану и његовој близини живи око 300.000 Срба. Међу њима постоје две врсте Срба – староседеоци, настањени још пре неколико векова и модерни, гостујући радници“, каже Лопушина и објашњава да у Мађарској, на пример, има 15.000 Срба, од тога 3.500 староседелаца, а остали су нови гастарбајтери.

Највише Срба у бакланским државама има у Словенији и Северној Македонији по 60.000, па у Турској 40.000. Најмање их је у Бугарској, свега 3000.

Најстарија српска колонија је у Грчкој, јер су прва српска племена са падина Карпата стигла у осмом веку до Солуна. Неки Срби су тада отишли и касније одведени преко Босфора, где данас у Турској има око 400.000 породица са наших простора.

Највише Срба је некада живело на простору Македоније или Старе Србије. Попис из 1909. године забележио је пола милиона становника српског и православног порекла. Данас у Северној Македонији по последњем попису има свега 23.000 Срба.

У књизи нису обрађивани Срби у БиХ, Црној Гори и Хрватској, јер то су отаџбинске српске земље, каже аутор.

„Верујем да се са овом новом, мојом 103. књигом, можемо срести и видети на наредном Међународном сајму књига крајем октобра у Београду. Хвала госпођи Светлани Гавриловић, уредници Одељења енциклопедије и њеним сарадницама на послу редакције и припреме три тома ове Енциклопедије који је трајао пет година. Хвала „Службеном гласнику“ за разумевање српске дијаспоре и подршку коју ми је овај издавач пружио“, каже Марко Лопушина.

Detaljnije