Српски месец се одржава у десет градова Велике Британије

Српски-месец-се-одржава-у-десет-градова-Велике-Британије

петак, 01.03.2024,  14:20 -> 14:39

Српски месец се одржава у десет градова Велике Британије

Наташа Кочиш се јавила из Лондона, једног од градоваа Уједињеног Краљевства у којима се одржава манифестација Српски месец у Великој Британији.

„Сада већ традиционална манифестација „Српски месец у Великој Британији“ се одржава 16. пут, овога пута у 10 градова, са преко 36 догађаја.

Као и до сада, манифестација је почела уочи Светог Саве, 27. јануара, а завршава се 9. марта.

Манифестацију организује Округли сто Велике Британије под будним оком Маје Џордан, директорке фестивала уз подршку Олге Станојловић, али и Министарства спољних послова Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и многобројних организација и појединаца.

Као и до сада, главни циљ ове манифестације је промоција наше културне баштине, српског језика, културе и уметности, као и повезивање и стварање мостова између британског и српског народа.

У оквиру врло богатог програма, имали смо светосавски бал, приказано је 5 филмова, укључујући још два – „Невиност без заштите“ и „Поред тебе“, 11 концерата у оквиру којих смо имали прилику да слушамо наше веома талентоване музичаре, као што су Силва Меквин, Милош Миливојевић, Маја Џордан, али и бендове попут „Паприка“, „Архаи“ и „Времеплов“. Такође смо имали прилику да одслушамо велики број занимљивих и важних предавања на разне теме, од етике у дигитализацији и маркетингу са Лазаром Џамићем, о српској традицији са Дејвид Норисом, о улози Британије у Југославији током Другог светског рата са Ник Илићем, до упознавања са господином Фергусоном, британским амбасадором у Републици Србији.

Имали смо и две промоције књига, аутора Мери Новаковић и историчара Дејана Ђокића.

Био је представљен богат фолклорни програм и осврт на наше ђаке који уче српски језик.

Оно због чега смо веома поносни, је да смо успели да објавимо четврти каталог са тематским садржајем – српска култура, музика и фолклор. Каталог је један од ретких писаних докумената о нашој заједници, како у Уједињеном Краљевству, тако и у Републици Ирској, кроз који представљамо и токове развоја наше дијаспоре на Острву“, каже за РТС Наташа Кочиш.

Detaljnije