СПОЈИ прославио крсну славу и 15. годишњицу оснивања

СПОЈИ-прославио-крсну-славу-и-15.-годишњицу-оснивања
СПОЈИ прославио крсну славу и 15. годишњицу оснивања

За ову јубиларну годину, одлучено је да се крсна слава обележи у свим земљама где већ дуже време постоји представништво СПОЈИ-а. Поред главног седишта у Инзбруку, празник Цвети је ове године обележен и у Петровцу на Млави у Србији, у Берлину у Немачкој и у Лозани у Швајцарској.

Већи део Управног одбора и део чланова СПОЈИ из Тирола присуствовао је Светој литургији у Српској православној цркви у Инзбруку, после које су пред окупљеним верним народом заједно са оцем Александром Столићем пререзали славски колач и помолили се за здравље и напредак свих чланова СПОЈИ. Славски колач и жито је са својом породицом припремио овогодишњи колачар Филип Влајић, садашњи председник и најмлађи оснивач (тада 15 година).

У Петровцу на Млави су се окупили чланови СПОЈИ из Србије, Аустрије и Црне Горе, где су у цркви Вазнесења Господњег заједно са оцима Влатком, Мићом, Миленком и Милошем пререзали славски колач, који је са својом породицом припремио Стеван Јаношевић из Великог Лаола крај Петровца, који је и главни представник СПОЈИ у Србији. Присутни су били и Лука Мирчета, члан УО, као и мр Владимир Влајић, члан УО и један од оснивача.

У Берлину колачар славе је био Дејан Сенић, главни представник СПОЈИ у Немачкој, који је окупио један део пријатеља и подржавалаца СПОЈИ, са којима је, заједно са оцем Драганом Секулићем, у Српској православној цркви у Темпелхофу пререзао славски колач и тако обележио крсну славу наше организације.

У Лозани у Швајцарској кум славе био је мр Ненад Драгичевић са својом породицом, који је после Свете Литургије заједно са оцем Богољубом Поповићем и члановима породице и пријатељима пререзао славски колач и по први пут и у Швајцарској обележио крсну славу Цвети.

Свим овогодишњим кумовима и колачарима крсне славе СПОЈИ-а смо неизмерно захвални на труду, припреми и прихватању ове часне обавезе, у нади да ћемо и убудуће наставити са овом традицијом, поручују из Организације.

Подсетимо, СПОЈИ је основан на Цвети, 12. априла 2009. године уз благослов тадашњег епископа средњоевропског Константина и тадашњех пароха инзбрушког оца Видослава Вујасина. Оснивачи су били млади момци у распону од 15 до 20 година, њих деветорица – Владимир и Филип Влајић, Данијел и Игор Лазендић, Душан Игњатовић, Александар Спасојевић, Милан Малешевић, Мирослав Микић и Мануел Симић.

Од тада су активни на разним пољима, међу којима су им три главна – културно-просветно, друштвено-спортско и хуманитарно, у оквиру којих се залажу за очување српског културног, духовног и националног идентитета како у расејању тако и у отаџбини, као и за позитивно представљање Србије и српског народа широм света.

Од Видовдана 2009. када су имали своју прву праву активност до сада су у дело успешно спровели преко 400 акција, испоручили помоћ у вредности од око 400.000 евра, помагали 25 пута на Косову и Метохији, 10 пута у Крајини, преко 50 пута у остатку Србије и Републике Српске, међу првима у Аустрији су 2014. покренули сакупљање хуманитарне помоћи за жртве поплава у Србији и Српској, помагали су и жртвама поплава и болесној деци у Тиролу, као и народу у Белорусији, Сирији и Турској. У оквиру досадашњег хуманитарног рада су помогли око 300 породица са укупно преко 1.300 деце.

Године 2010. су покренули „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“ који је један од три часописа такве врсте у историји српске дијаспоре, а највећи успех СПОЈИ је сигурно постигао постављањем спомен-плоче Диани Будисављевић на њеној родној кући у центру Инзбрука, после преко 10 година упорности и борбе, јер су још 2010. као први у Аустрији покренули прву иницијативу везану за очување сећања на акцију спашавања преко 10.000 српске деце из усташких логора између 1941. и 1945. године у тадашњој Независној Држави Хрватској. Сам текст на спомен-плочи је усаглашен тек 2020. године, када је после јавне дискусије са представницима града Инзбрука, која је трајала скоро целу годину, прихваћено да се на плочи спомене порекло спашене српске деце. Спомен-плоча је постављена 7. априла 2021. на њеној родној кући у улици Марије Терезије и представља први случај у протеклих 30 година да се на једном централном јавном месту на Западу спомињу и српске жртве.

Данас СПОЈИ, осим у Аустрији, има чланове и у Србији, Немачкој, Швајцарској, Холандији, Црној Гори, Румунији и САД, а међу почасним члановима су личности из разних сфера живота из Аустрије, Србије и других земаља.

Detaljnije