Подршка за јачање веза матице и дијаспоре

Подршка-за-јачање-веза-матице-и-дијаспоре
Подршка за јачање веза матице и дијаспоре

уторак, 09.07.2024,  18:00 -> 18:27

Извор: Влада Републике Србије

Подршка за јачање веза матице и дијаспоре

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је са представницима удружења и невладиних организација потписао уговоре о подршци пројектима усмереним на јачање веза између наше дијаспоре и матичне државе.

За овај Програм подршке издвојено је укупно 79 милиона динара. На јавном конкурсу, у којем је учествовало чак 311 удружења и организација, услове је испунило њих 104, са којима су потписани уговори.

-Овај Програм није само финансијска помоћ; он је доказ одлучности да останемо повезани са нашом дијаспором и сународницима у региону, да заједно радимо на очувању нашег идентитета и да стварамо боље услове за напредак нашег народа. Један од стратешких циљева Србије је очување националног идентитета српског народа који живи ван наших граница. Интеграција у државама у којима живе не сме бити на штету српског језика, културе и вере, и на томе морамо сви заједно да радимо управо и кроз овакве програме. Да будемо јединствени где год били – истакао је министар.

Програм финансијске подршке класификован је у неколико различитих мера усмерених на очување културног и националног идентитета код наших сународника који живе ван граница Србије. Највећи део средстава намењен је за набавку опреме за културно-уметничка друштва, уџбеника и лектира за српске допунске школе, као и спортске опреме за српске клубове у расејању.

– Као министар, лично ћу пратити реализацију пројеката који су добили нашу подршку и потрудићу се да ни један динар не буде ненаменски утрошен – истакао је министар Ђорђе Милићевић након потписивања уговора са представницима удружења и организација цивилног друштва из Србије.

Са удружењима Срба из иностранства која су добила средства у оквиру овог пројекта, уговори ће бити потписани у наредном периоду.

Detaljnije