Пекинг: Изложба „Јавно тело“ од 4. јула у КЦС „Иво Андрић“

Пекинг:-Изложба-„Јавно-тело“-од-4.-јула-у-КЦС-„Иво-Андрић“
Пекинг: Изложба „Јавно тело“ од 4. јула у КЦС „Иво Андрић“

петак, 05.07.2024,  17:43 -> 12:25

Извор: Танјуг

Музеј савремене уметности у Београду (МСУБ) отвара изложбу „Јавно тело“ с делима из своје колекције 4. јула у Културном центру Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, најавили су из МСУБ.

Пекинг: Изложба Пекинг: Изложба „Јавно тело“ од 4. јула у КЦС „Иво Андрић“

Ова изложба фокусира се на презентацију перформанс акција уметника нове уметничке праксе која се развијала крајем шездесетих и током седамдесетих година у Србији, паралелно уз светске токове концептуалне уметности.

Биће представљени радови из колекције МСУ уметница Марине Абрамовић и Каталин Ладик, и уметника Слободана Ере Миливојевића, Недељка Неђе Париповића, Зорана Поповића и Балинта Сомбатија.

Ауторка изложбе је Уна Поповић, виша кустоскиња Музеја савремене уметности у Београду.

Изложбу ће отворити Татјана Солдат, директорка Културног центра Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, Маријана Коларић директорка Музеја савремене уметности, и Уна Поповић, кустоскиња изложбе.

Свако од представљених уметника било да су деловали заједно у групи (београдска неформална група шесторо концептуалних уметника подразумевала је М. Абрамовић, Е. Миливојевић, Н. Париповић, З. Поповић, Р. Тодосијевић и Г. Уркома или суботичка група Бош + Бош при којој су неко време били прикључени Каталин Ладик и Балинт Сомбати) или појединачно – проналазио је сопствени или себи најадекватнији начин промишљања уметности, а последично и стратегију рада са телом.

Свако од њих је своју акцију рада са телом демонстрирао другачије, односно, свако је спроводио другачију идеју и намеру иза својих акција.

Изложба „Јавно тело“ спроводи двојаку причу, указујујући кроз примере на постојање класификације карактера перформанса.

Тако између осталог издвајамо: 1. аналитички, 2. експресивни и 3. бихевиорални перформанс, унутар којих се испољавају индивидуални погледи на социјалне теме (питање друштвеног окружења и положаја уметника у њему, проблеми у вези с позицијом жена у друштву или категорија тела) или разматрају когнитивне и менталне акције појединаца зарад преиспитивања сложеније улоге деловања унутар колектива и суживота.

Селекцијом различитих радова у односу на субјекат и објекат уметности – „тело“, изложбом се презентује скала и репертоар могућности перформанс изведбе, при чему моззе да се истиче место излагања, изложени објект и могућа амбијентална целина као поставка привременог или сталног карактера.

Термин „јавно тело“ овде сагледавамо у ширем и поливалентнијем односу, као релацију физичког деловања и јавног контекста, места града, отворене позиције галерије или саме телесне експресије која делује као „јавни медиј“ кроз иступање нечега унутрашњег, мишљења или стања.

На изложби ће бити представљен филм Неше Париповића „Н.П.77“, видео рад Марине Абрамовић „Ослобађање меморије“ из 1975, фотографије изведбе перформанса Каталин Ладик „Блекшејв Поемин“ (1978), фотографије изведбе перформанса Зорана Поповића „Аксиоми“ из 1972, Ере Миливојевића „Облепљивање уметника“ из 1971, Балинта Сомбатија „Лењин у Будимпешти“ из 1972. године.

Сви представљени аутори овом приликом, некима од кључних радова унутар своје праксе, презентују импресивно и незаменљиво наслеђе уметности у локалним и интернационалним оквирима друге половине двадесетог века.

Изложба траје до 17. јула 2024. године.

Detaljnije