INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

ČIME RASPOLAŽU ORUŽANE SNAGE SRBIJE

ČIME RASPOLAŽU ORUŽANE SNAGE SRBIJE
Ministarstvo odbrane Srbije želi da ove godine značajno ulaže u osavremenjavanje borbene tehnike, naoružanja i vojne opreme. Ministar odbrane Dragan Šutanovac za "Vesti" je već najavio da je raspisan tender za nabavku savremene telekomunikacione opreme, ali i oko 200 borbenih transportera. Istovremeno, ove godine bi specijalci mogli da dobiju novo naoružanje i opremu. Šutanovac je obećao da se neće štedeti, a da će se sve nabavljati upravo po željama samih srpskih komandosa. Međutim, šta je ono čime Vojska Srbije trenutno čuva svoj "teritorijalni integritet i suverenitet"?
Prema zvaničnim podacima, državu brani oko 200 tenkova, nekoliko borbenih čamaca i minolovaca i oko 50-ak borbenih aviona, od kojih su oni najubojiti MiG-29, i dalje na remontu u Rusiji.


Helikopteri

Ratno vazduhoplovstvo raspolaže i sa dva transportna aviona
"an-2Td" i "an-26". Istovremeno, na sva tri vojna aerodroma u Srbiji nalazi se i 61 lakih helikoptera "gazela", tri transportna helikoptera Mi-8 i dva Mi-17.
Sredstvima Nacionalnog investicionog plana ove godine je planiran remont dva helikoptera koje je Vojska "nasledila" od JSO-a - Mi24, kao i dva helikoptera Mi17 i tri Mi8.Istovremeno, od velesile (JNA) koja je nekada bila u samom svetskom vrhu, naše oružane snage svake godine broje sve manje pripadnika. Tako je predviđeno da do 2010. godine u stroju bude tek 21.000, odnosno četiri puta manje nego pre samo desetak godina.
Inače, od oko hiljadu tenkova, sa koliko je Vojska Srbije raspolagala do pre samo neku godinu, danas je u njenom sastavu tek 212 komada. Reč je o tenkovima tipa M-84 i M-84A, dok su oni starije generacije
T-55 povučeni iz upotrebe i sada se prodaju ili kao staro gvožđe ili inženjeri smišljaju načine kako da ih pretvore u transportere ili lansere raketa, pa to prodaju zemljama trećeg sveta.


Lično naoružanje

Pripadnici oružanih snaga Srbije naoružani su automatskim puškama M70, raketnim bacačima M93, automatskim pištoljima kalibra 7,65 milimetara M84 i CZ99, mitraljezima i snajperskim puškama M76 i M91.
Pripadnici Specijalne brigade i "Kobre" dodatno su naoružani i automatima hekler-koh MP5, kao i finskim snajperskim puškama "sako" TPG-21.Od artiljerijskog oružja, u upotrebi su samohodne haubice 122 mm "gvozdika", samohodni višecevni lanseri raketa M-77 ("oganj") i M-87 ("orkan"). Tu su i transportna oklopna vozila M-86, N-86A, kao i BTP-50.
Pešadijski bataljoni Vojske Srbije za protivoklopnu borbu koriste lansirne komplete POLK 9K111, "maljutke", ali i ručne bacače raketa 90 milimetara M-79 ("osa") i M-80 ("zolja").
Istovremeno, sa zemlje, nebo nad Srbijom se brani protivavionskim topovima "bofors" i lakim prenosivim raketnim sistemom "igla", te sličnim sistemima "strela-1M", "strela-2M" i "strela-10M"


Razdruživanjem sa Crnom Gorom, Srbija je ukinula i svoju Ratnu mornaricu. Sada o bezbednosti države "s vode" brine Rečna flotila koja je organizaciono pripojena Kopnenoj vojci.
Prema podacima koje je nedavno obelodanio stručni vojni časopis "Odbrana", Rečna flotila Vojske Srbije raspolaže sa četiri rečna minolovca klase "neštin" i dva desantno-jurišna čamca napravljena od staklo-plastike. Komanda ove flotile nalazi se na već legendarnom brodu


RPB-30 "Kozara" koji je remontovan pre četiri godine.
Nebo nad Srbijom brani oko 50-ak aviona. Uz pet MIG-29, od kojih je jedan dvosed, a svi su trenutno na remontu u Rusiji, prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, Srbija raspolaže i sa 31 aviona MIG-21bis, dvosedom MIG-21UM i izviđačkog lovca MIG-21M modifikovanog za snimanje terena. Svi ovi avioni nalaze se u 204. avijacijskoj bazi na aerodromu Batajnica. Uz to, u vazduhoplovnim snagama je i 33 aviona "orao" koji su u letnom stanju, a raspoređeni su u
avio-bazi u Lađevcima. Za verovati ili ne rubriku je i podatak da piloti našeg Ratnog vazduhoplovstva za trenažu i dalje upotrebljavaju avion tipa B-53.Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Petar Jerkan   (213.240.37.***) 4901
   5/4/2008 10:39:02
Služio sam prošle godine na tenku M-84. Bio sam najbolji nišandžija u četi (mislim na ukupnu ocenu, ne samo na gađanje). Kada bi bio modernizovan na nivo pravog tenka četvrte generacije, ja bih opet dobrovoljno otišao da služim vojni rok i bio bih verovatno jednako srećan kao i kad sam na ovom postojećem služio. Sa sadašnjim tenkom mi bismo bili jako dobra antiteroristička vojska i brzo bismo rešili pitanje unutrašnjeg neprijatelja, ali naravno ne treba se zanositi da je takvo jedno čudovište vojska za sebe. brNa žalost, najveći problem sam zapazio kada smo mi vojnici, pričajući između sebe, zaključili da bi iz cele tenkovske čete svega nas 5-6 se odazvalo pozivu majke Srbije.brInače, naše starešine su po meni jako dobro taktički potkovani i verujem da ne bi bilo uzaludnog bacanja opreme i ljudstva, tako da mislim da bih im svoj život i svoj motiv za borbu bez problema poverio. Dakle, za našeg današnjeg najvećeg neprijatelja, koji nam je uzeo majčinsku utrobu, verujem da bismo bili itekako spremni. Problem je što mislim da se mi više nikad nećemo upustiti u takvu jednu operaciju čišćenja pogani. Na žalost!
4901
Teslagenerator-X USA   (24.149.153***) 4691
   15/3/2008 10:34:51
ODBRANAbrKakva je situacija Srpska odbrana je da pod hitno stvori bar 15.000 snajperista!bilobi dobro 30.000 staje poenta?Svaki snajperista je jednak 45 vojnika ili "Vod"jsto znaci ako imamo 15.000x45675.000vojnika!brznaci ravna je sili od 675.000 neka se i prepolovi opet jeravna 337.000vojnika.Pogotovo ako imaju puske 7,9mm i "crne strele"12mm nasa doktrina je tuci neprijatelja dalje od 600m ne blizu i da nas opkole ili posalju artiljeriju.Pogotovo ako se stavi 15 snajperista na 1kvadratni kilometar to je pokrivanje kao da imas skoro 700 vojnika!Medjutim 15 snajperista su "nevidljivi"na jednom kvadratnom kilometru dok 700 vojnika je vidljivo!Nesmemo kopirati NATO! Vidite kako"bosonogi"Talabani rasturaju NATO! Imaju svoju taktiku.Plus "Gerilska Taktika"Sto se tice bojni kola i "BOA" mora se modifikovati i instalirati na njima po 2 rakete "Bumbar"ni su dometa negde 2km protiv tenkova i po 4 rakete "ALAS"Koje su slicne"Tomahavki"idu imaju samovodni sistem i optiku i lasere da mozu pogoditi Tenk na 45km daljine takodje nase Tenkove naoruzati sa 4"ALAS"rakete.brStose tice avijacije nemozemo se suprostaviti da stitimo nebo!Jedini cilj je tuci i braniti i napadati zemaljske ciljeve.naj bolje rezultate je pokazala nasa avijacija 1999godine let ispod radara niski letovi.brStose tice komunikacije dase modernizuje NATO nije mogao da desifruje komunikaciju 1999god.jer je nasa komunikacija iz 1965god.takav "zastreli muzejski sistem"nisu imali i nisu otkrili a NOVA komunikacija Oni imaju sisteme za desifrovanje.Srbi treba da uvedu u komunikaciju"Romski jezik"da oteza njiva razumeti u brzin!brTreba stvoriti novi koncept teritorijalne odbrane i ukljuciti zene nesto slicno Izrajelskom sistemu.Treba imati dobre "diverzantske"vodo-ve jer nema vise frontalne vojske u velikim formacijama jer se brzo opkole.brTreba nabaviti S-200 i S-300 bolju protiv vazdusnu odbranu.Srpsku Vojsku treba povratiti bar na 80.000 a ciljati na 120 hiljada.Drugo vojnik treba daje u vojsci bar 2 godine Kakva je ta vojska koja sluzi nekoliko meseci?Dakle treba celokupnu vojsku "specijalizovati za gerilski rat"treba usavrsavati vojnu industriju i saradnjom sa Svetom da Srbija ima vojnu industriju.Treba organizovati INOVATORE koji znaju smisliti nove Tenkove i novo oruzje.Trebaju nama manji "robot"tenkovi koji autonomno napadaju i postaju "Lovci Tenkova"moze se upravljati sa njima na daljinski i kamerama.brNaj vise trebaju nam pravi ljudi u Vladi kojicu pozvati i Srpskudijasporu da ucestvuju u Srpskoj Vladi i privuci i dati poverenje da Srpskadijaspora investira u Srbiju.Preporucujem da procitate knjigu o prvom Izrajelskom predsedniku Bengurian Kako je On gradio Izrajel.brbr
4691
Oliver Nikolic-Levcanin, MBA, Nemacka   (80.154.119***) 4669
   13/3/2008 16:22:11
Srpski narod je ugrozen jer nema cime da se brani. Republika Srpska nema vojske. Crna Gora ima samo oko 2.500 vojnika a i Srbija ima malo vojske. Kada se pogleda antisrpsko opredeljeni susedi srpskog naroda onda se moramo suocavamo da smo opkoljeni od oko 500.000 neprijateljskih vojnika.brbrNazalost nijedan politicar u Beogradu, Banja Luku i u Podgorici govore o tome! Kao da "ne znaju" sta se to zbiva oko srpske nacije i srpskih zemalja.
4669
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    12/3/2008
autor Autor
    Đ. Barović
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Srbija rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora