INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

SRBIJI NE PRETE SAMO KASETNE BOMBE

SRBIJI NE PRETE SAMO KASETNE BOMBE
Predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova u sedištu NATO-a u Briselu predati su podaci o lokacijama na teritoriji Srbije, na kojima se nalaze kasetne bombe, ali Srbiji je još veći problem otkrivanje mesta na kojima se nalaze neeksplodirane teške avionske bombe, koje se nalaze na dubinama većim od pet metara.
Ovo je izjavio Petar Mihajlović, direktor Centra Vlade Srbije za razminiranje i istakao da je NATO-u upućen zatev da dostavi mape mesta na kojima su bačene ove bombe.
Pretpostavlja se da je od NATO bombardovanja zaostalo 60 takvih bombi na 40 lokacija, a Mihajlović je naveo da nisu poznate tačne lokacije tih bombi.
Direktor Centra za razminiranje podsetio je da su teške avionske bombe, pre osnivanja centra, uklonjene iz reke Dunav kod Novog Sada, kao i neeksplodirana "krmača" iz kineske ambasade u Beogradu, u kojoj je bilo 430 kilograma eksploziva.
Mihajlović je rekao i da je završen projekt za vađenje bombe u beogradskoj opštini Zvezdara, koja je na dubini većoj od pet metara, i da je za vađenje te bombe potrebno oko 250.000 evra.


Amerikanci da očiste

- U kamponirima aerodroma u Sjenici zatrpano je i nekoliko aviona tipa "super-galeb" i "mig" na kojima se nalazi i desetak raketa vazduh-vazduh, nekoliko topova i čitav arsenal municije. Niko ne sme da uđe u kamponire, a za razminiranje je potrebno puno para. Na ovom području posejano je i puno kasetnih bombi, kao i na Jadovniku, gde se nalazio podzmeni podzemni telekomunikacioni centar, koji je tokom bombardovanja Srbije 1999. godine svakodnevno gađan. Nadamo se da će nam Amerikanci pomoći da očistimo ovaj teren - kaže Esad Zonić, predsednik opštine Sjenica."Velike bombe su na dubini većoj od pet metara i za njihovu eksploziju potrebna su velika tektonska pomeranja ili obimni građevinski radovi", rekao je Mihajlović.
Govoreći o kasetnim bombama, kojima je NATO avijacija 1999. godine gađala položaje u Srbiji, Mihajlović je rekao da je njima zagađeno 23 miliona kvadratnih metara, a za njihovo uklanjanje potrebno je oko 20 miliona evra.


Za vađenje bombe 250.000 evra

Direktor Centra za razminiranje navodi da je za vađenje jedne teške avionske neeksplodirane bombe potrebno između 100.000 evra i 250.000 evra, ali da nema najave stranih donatora da će izdvojiti sredstva za uklanjanje takvih bombi, osim Evropske agencije za rekonstrukciju."NATO je na Srbiju tokom bombardovanja bacio 1.080 magacina sa kasetnim bombama, na ukupno 218 lokacija, od kojih je 155 na Kosovu, a posle bombardovanja od kasetnih bombi poginulo je petoro ljudi, među kojima i troje dece", naglasio je Mihajlović i podsetio da "žutih ubica" na šest područja - Niš, Kopaonik, Kuršumlija, Sjenica, Kraljevo i selo Vladimirci kod Šapca.Dodao je da su u Nišu razminirani civilni aerodrom, okolina gradske bolnice, naselje Duvanište, industrijska zona i lokacija na kojoj je fabrika cigareta "Filip Moris", dok je na Kopaoniku razminirana površina koju zauzma sportski centar i srušeni hotel "Bačište", kao i da je to područje "potpuno bezbedno".
Mihajlović je naveo da se čišćenje kasetnih bombi u Srbiji obavlja do dubine od pola metra, i da se razminiranje obavlja po međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje, koji se "bitno razlikuju od vojnog razminiranja".Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Petar   (195.29.4***) 3321
   11/12/2007 10:53:03
Prvo upotreba kasetnih bombi je zabranjena međunarodnim pravom.Zašto Hag i Karla ne sude Amerikancima ? Tu se vidi čisti fašizam Amerike. Drugo izdajnička vlast u Srbiji dalje spominje približavanje NATO-u koji je na Srbiju izvršio fašističku agresiju. Također nas guraju u Europsku uniju čije zemlje nam poručuju da će jednostrano priznati Kosovo i da ih baš briga za interese Srbije. Kakova vlast mora biti a i narod da gura glavu na panj pod sjekiru đelatu ???
3321
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    11/12/2007
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Srbija rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora