INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

POREKLO SRPSKIH PORODICA I PREZIMENA (6)

POREKLO SRPSKIH PORODICA I PREZIMENA (6)
Mečanin

G-đu Lepu Kerepčić, rođenu Mečaniniz Nojsa, interesuje njeno devojačko prezime.
Mečani su poreklom iz Kotraže kod Guče, a krsna slava im je Đurđic. U poreskim popisima opštine Kotraža, sa selima Vučkovica i Beli Kamen, za 1863. godinu nalazi se nekoliko familija Mečanin. Najstariji među njima bio je Periša Mečanin, star 60 godina, sa ženom Paunom (50), četiri kćeri i sinom (Mileta, Nerandža, Vida, Jelica), te "sakatim" bratom Tiosavom od 70 godina. Imanje: jedna kuća i jedna zgrada, dva "pluga" oranice u brdu, tri kose livade u brdu, jedan i po "plug" pod voćnjakom i zabranom, pola "pluga" oranice - svega 24 dukata ces. (cesarskih). Mesečni prihod 2 t. (talira). I po imanju i po prihodu su spadali u prvu klasu. Ovo je samo jedan primer s popisa. Pored ove porodice Mečanin, na spisku su još Živan Mečanin (25 godina), Marko Mečanin (45), Mijajlo Mečanin (40), Paun (45), Radoje (43), Prodan (30), Petar (50), Gvozden (55), svi oženjeni i porodični i s imovinom prve klase, što znači da su bili imućniji zemljoradnici.

Mečanini su se doselili u Dragačevo "posle Karađorđa", oko 1820. godine, iz moravičkog okruga, odnekud od Ivanjice. Po poslednjim ispitivanjima Dragačeva, u Kotraži ima samo devet porodica sa prezimenom Mečanin.
Poreklo prezimena Mečanin zaista je krajnje zagonetno, a nijedan od naših rečnika ga ne spominje. Najpre smo pomislili da je to bio nekakav nadimak povezan s medvedima (meče), mada to ne bi moglo da se objasni nikakvom filološkom ekvilibristikom, a onda smo naišli na staro, zaboravljeno srednjovekovno ime Mehoča, zapisano u jednoj dečanskoj hrisovulji. U njemu se kasnije lako izostavio glas h koji se u narodu i nije koristio bez preke potrebe, pa je od Meoča nastalo prezime Meočanin i daljim pojednostavljivanjem - Mečanin.

Bačko

G. Nikola Bačko, sada živi u Sidneju, poreklom je iz Kninske, iz sela Ramljane Kosovo, kod Knina. Piše da je poreklo Bačko iz Bačevića kod Mostara, ali da su se pod najezdom Turaka u 14. veku preselili u centralnu Bosnu, a u 16. u Kninsku Krajinu kao većina srpskog naroda. Kaže da je prezime Bačko srpsko, da su pravoslavci i slave Svetog Arhangela. Posebno je značajno što navodi gde ih sve ima, uključujući raseljene posle Prvog i Drugog svetskog rata. Pored onih u rodnom selu Ramljane, ima ih na Lastovu, u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Karlovcu i Sišu kod Osijeka, u Beogradu i njegovim prigradskiim naseljima, u Požegi i Trsteniku, Inđiji, Novom Sadu, Futogu, Subotici i Zrenjaninu, a u rasejanju, osim u Australiji, još i u Sloveniji, Nemačkoj, Engleskoj, Kanadi i SAD.
Kad smo već kod rasprostranjenja Bačka, dodajmo da ih je prema "Leksiku prezimena SR Hrvatske" (1976) bilo i u Aljmašu, kod Osijeka, u Iloku, Zvjerincu i Mratovu, kod Knina, na Rijeci, Korčuli i Zagrebu, ali se ne zna koje su veroispovesti ni nacionalnosti.

A osim Bačkâ, evidentirane su i tri porodice Bačkovićâ i po dve Bačkonjâ, Bačkovâ i Bačkorâ. Porodice Bačkonja i Bačkalo, Bačkalić, pa i Bačk zabeležene su u Šajkaškoj, a Bačani i Bačanci u dolini Ibra.
Jedino smo za Bačkonje u Strmici kod Knina utvrdili da slave Sv. Đurđa i da su, navodno, došli iz Banata pre skoro četiri veka, a što bi prema onim iz Šajkaške moglo biti sasvim moguće. Za pretke našeg čitaoca, Bačkâ, sa slavom Sv. Arhangel, zna se da su u okolinu Knina došli sredinom 19. veka iz Dalmatinskog Kosova, dok o daljem poreklu nema nikakvih podataka.

U navodno poreklo "od Mostara", g. Nikola se verovatno pouzdao prema objašnjenju iz knjige jednog našeg kolege koje mi nikako ne možemo da delimo jer se ne slaže s načelima stvaranja prezimena i promene glasova. Biće da je nastanak ovog prezimena ipak tekao drugačije: naime, u ranom srednjem veku postojala su lična imena Bač i Bača, za koje M. Grković pretpostavlja da su došla od Bratislav, Bratoljub, što nam nije uverljivo ako znamo da je postojala i reč "bač" (neslovenskog porekla), koju ta knjiga i ne spominje, a označava starešinu stočarskog sezonskog udruživanja, "bačije", po kojoj se i sâmo to privremeno planinsko naselje tako naziva. Reč i ime "bač" i "bačija" bili su poznati jedino u istočnijim krajevima srpskog etničkog prostora, pa bi tamo trebalo tražiti korene porekla ovog prezimena. Naime, od ovog imena, ili nadimka, mogao je nastati hipokoristik, ime od milja - Bačko, pa i augmentativno - Bačkonja i slična, a od njih prezimena. Osim za Bačke, za ostale je teško reći da su istog porekla.

Lazić

Iz Austrije se javlja g. Slavo Lazić. Piše da je rođen 1947. u selu Postolje, opština Kotor Varoš, ali je izostavio da kaže odakle su mu otac i deda. "Siromašno" pismo što se podataka tiče, ali autor navodi da u telefonskom imeniku Republike Srpske našao 1.050 Lazića.

G. Laziću, uvidom u "Imenik naseljenih mesta FNRJ" iz 1951. godine konstatovali smo da selo Postolje postoji samo kod Srebrenice (zadnja ppošta Krnjići kod Srebrenice), ali ne isključujemo mogućnost da se kod Kotor Varoši tako naziva neko naselje ili grupa kuća vaše familije. Jedini podatak koji nam je pomogao da izdiferenciramo vaše Laziće od mase porodica s istim prezimenom u Republici Srpskoj i celoj bivšoj Jugoslaviji jeste krsna slava za koju ste rekli da je Đurđevdan i približno odredište Kotor Varoš. Pitali ste nas ima li još Lazića s ovom slavom jer po Vašem saznanju njih nema. Tvrdite da u selu Šiprage (nije Šimprage) kod Kotor Varoši ima Lazića koji su u vreme turske vladavine primili islam i prezivali se Lozić. Takav podatak nismo pronašli ni u knjizi "Krst i polumesec" M. Nedeljkovića, ali smo u Dedijerovoj "Hercegovini" naišli na prezime Lozo koje je isključivo srpsko.

Neki Lazići, ako su i prešli u drugu veru, a pogotovo islam, sigurno da nisu zadržali prezime koje je nastalo po najslavnijem od svih imena u srpskoj istoriji, knezu Lazaru koji je poginuo u bici na Kosovu 1389. na Vidovdan. Samo ime Lazar koje je kod nas primljeno sa prelaskom na hrišćanstvo, hebrejskog je porekla, dolazi od Eleazar i znači: "Bog je sa nama". Svakako zbog kneza Lazara, u južnoslovenskih katolika (Hrvata, Slovenaca, ali ne i Bunjevaca) - ono nikad nije davano deci. To, dakle, isključuje i mogućnost da ima nepravoslavnih Lazića, ukoliko nisu pokatoličeni u novije vreme.

Lazići su veoma rasprostranjeni ne samo u Republici Srpskoj, nego na svim srpskim etničkim prostorima nekadašnje Jugoslavije. U samoj Bosni, prema popisima s kraja 19. veka, bilo ih je sa svim mogućim slavama, pa i sa slavom našeg čitaoca, Đurđevdanom i to u Bosanskom Brodu i okolini Dervente, u Vinskoj, Liješću i Dugom Polju, u oblasti oko Tešnja - u Brestovu, Pribiniću i Čečavi, oko Maglaj -: u Brusnici, Mičijevićima, Rakovcu i Hrgama, u Busovači kod Travnika, u Varešu kod Visokog, u Gradiški-Laminačkoj kod Gradiške, u Jošavki (Banjaluka), Ključu, Mokrom kod Sarajeva, Sasama kod Srebrenice i samoj Srebrenici, Strmnici (Vlasenica), u Nožički i Orašju (Prnjavor) i u Palanci (Sanski Most).

Idući na zapad, prema Hrvatskoj, u "Karlovačkom vladičanstvu", M. Radeke nailazimo na mnogobrojne Laziće, naravno, Srbe. Prema popisu pravoslavnih parohijana Lazići slave povelik broj slava, među njima i Đurđevdan. Prema tome, Lazići sa slavom Đurđevdan mogli su se u bosansku Krajinu doseliti i iz okoline Karlovca i Like uopšte.
Detaljnijim pregledom monografija, na primer Visokog i Glasinca, došli smo do mnogo konkretnijih odgovora. Tako su Lazići u oblasti Visokog u Javoru, Banjevu i karauli - Raškovići-Lazići sa slavom Đurđevdan. Ako znamo da su Raškovići poreklom iz Starog Vlaha, onda nas trag vodi u tom smeru. U ovoj oblasti u Srbiji u tzv. Ibru ima više familija Lazića čiji koreni vode do Kosova i Prištine ili do Metohije i svi oni slave Đurđevdan. Inače ih ima i u Srbiji oko Valjeva, Požarevca i Ćuprije i svi su ovog porekla i slave.

Prtić
"Naš verni čitalac i igrač nagradnih igara, od kojih je neke i osvajao" - kako iz Kanade piše g. Dragoljub Prtić - moli stručne ljude "Vesti" "koji se bave otkrivanjem korena i prezimena naših ljudi" da "pronađu" njegovo prezime koje, to pouzdano zna, do sada nije objavljivano. Dakle, Prtić, sa slavom Sv. Nikola.
Pa, poštovani g. Prtiću, jeste da se ne zovete Srećko, pošto je ovaj naš posao vrlo zametan i naravno skup, kad se privatno naruči, pa računajte da ste i sada osvojili nagradu... Natovarili ste nam ne samo breme otkrivanja svog identiteta koji, na žalost, ne poznajete, nego tražite još i još - i za Tomeciće, Lijekaniće, Krecelje, Paspalje. Bilo bi lepo da nam oni sami pišu...

G. Prtić je rođen u selu Bistrica kod Prijedora, odakle vode poreklo i njegovi preci. Piše da su se Prtići posle rata raselili u Kozarsku Dubicu, Švedsku, Kanadu. Kaže da je pokušavao da sazna odakle potiče, ali nigde nije našao ni jednog Prtića. Misli da mu je slično Protić, u selu Lamovita, zatim Prtija, u selu Gradini, i Prtenjak, u selu Marićka kod Prijedora. Svi, osim poslednjeg, slave Nikoljdan. Čuo je i da u Hrvatskoj ima Prpića, ali su Hrvati, jer nemaju slavu.
Cenjeni Dragoljube, vaši sa Prpićima (a ima ih i Srba i Hrvata) i Protićima, iako slave Sv. Nikolu, nemaju ama baš nikakve veze. Sa ostalima, bez obzira na slavu, vaše prezime ima mnogo više sličnosti. Prema popisu prezimena u Bosni s kraja 19. veka, Prtića je zaista bilo samo u Bistrici, ali je zato "nikoljštaka" Prtija bilo još i u Starom Majdanu i Tomini (Sanski Most). Prtenjaka ima oko Prijedora (Nožička, Rakeljić, Kozarac) sa slavom Pantelijevdan, a Prtina u Kulen-Vakufu, sa slavom Đurđevdan.

Pošto nigde u okolnim oblastima nema ovog prezimena, a u Bosni se, u Gradiškoj, javlja porodica prezimena Prčić, sa slavom Sv. Nikola, kao što ih ima dosta i u Hrvatskoj, naročito u Primorju, pomislili smo da je možda ovaj podsmešljivi nadimak postao prezime nekim rodovima koji su pružali otpor unijaćenju ili islamizaciji, što nije bio redak slučaj naročito, u Hercegovini i Lici. I zaista, u Hercegovini smo pronašli prezime Prce i Prčak u gotovo istim mestima u koja su Prce, sa slavom Sv. Nikola, polovinom 19. veka, prinudno doseljene iz Bivoljeg Brda kod Dubravica (Čapljina), na čitluk u Opličiće, na putu Stolac-Mostar. Drugo slično prezime, Prčak, "nikoljštaka", susreće se i u katunu Prenj i Aladinići. Doselili su se iz Glumine (Hrasno) i sa reke Bune polovinom 19. veka, a staro prezime im je bilo Pavlović, kao i onima u Donjem Hrasnom koji su doseljeni iz Graca (LJubuški), u isto vreme. Ovo pruža još jednu mogućnost nastanka odnosno nadevanja podrugljivog prezimena: pretpostavljajući mogućnost da su vaši preci bili čuvena srpska vlasteoska familija Pavlovići u Bosni, ne bi trebalo da bude čudno da su ih, kad više nisu bili na vlasti, prosto iz poruge nazvali tako podsmešljivim nadimkom. Ako je tako bilo, trebalo bi, g. Prtiću, da budete ponosni na svoje poreklo i čuvanje kulturnog, a mislimo i nacionalnog i verskog identiteta u teškim istorijskim prilikama. Zapravo, moguće je da su Vaši preci i stradali, jer su znali svoje pravo poreklo. (Pre neku godinu, sličan primer imali smo sa Vukšama kod Sanskog Mosta, od kojih je jedna devojčica, zahvaljujući sticaju okolnosti, s roditeljima pred rat prešla u Beograd i tako jedina preživela pokolj 1941. godine. Ništa nije znala o svojoj porodici, a nekada su bili čuvena srpska srednjovekovna feudalna porodica u 15. veku u Bužimskoj župi, u Lici).

Omčikus

G. Milan Omčikus, iz Konistona, u Australiji, piše da je rodom iz sela Radučić, kod Knina, a krsna slava mu je Đurđevdan. Saznao je, ali ne navodi izvor, da je "pleme Omčikus došlo sa Karpata pred najezdom Turaka", prvo u Hercegovinu, a otuda u Dalmaciju. Piše i da ih ima u dve kuće u Stankovcima u Lici, u Bosni kod Sanskog Mosta, a u Futogu kod Novog Sada ima ih cela ulica. Kaže i da je "sovjetsk košarkaš Omicus verovatno iz njegvog "plemena".
Savo Nakićenović u monografiji "Kninska krajina", jasno kaže da Omčikusa ima u Kninu i da su se u prvoj polovini 19. veka doselili iz Radučića (gde su došli iz Crne Gore, u 16. veku) i svi su slavili Đurđevdan. M. Radeka, u "Karlovačkom vladičanstvu", kaže da svi Omčikusi slave jedino Đurđevdan. Prema podacima za Liku i Krbavu, Omčikusa je pred Prvi svetski rat bilo samo u Lovincu, Srbu i Sv. Roku.

U "Leksiku prezimena SR Hrvatske", do etničkog čišćenja u "Bljesku" i "Oluji", Omčikusi su zabeleženi u Bjelovaru, Osijeku (Dalj), Daruvaru, Zagrebu (Gračani), Kninu (Mokro Polje, Pađene, Radučić), Pakracu (Lipik), Vukovaru (Pačetin), Benkovcu (Prović), Garešnici (Rogoža, Stupovača), Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru. Radučić je, vidno, njihov centar, jer je u njemu zabeleženo 69 osoba sa prezimenom Omčikus. UŠibeniku je zabeležen jedan Omčiguz.
U Bosni je krajem 19. veka bilo Omčikusa samo u Umcima, kod Sanskog Mosta, dok se u monografiji "Pounje" navode Omčikusi u selu Jasenici (slava Đurđevdan), doseljeni posle okupacije Bosne iz Bruvna.

Pošto je seoba Omčikusa bila veoma rano, u 16. veku, ne možemo sa većom pouzdanošću da govorimo o njihovom poreklu iz Crne Gore. Zapravo, smatramo da je Nakićenović mislio na Staru Hercegovinu i pleme Drobnjak čija je opšta slava Đurđevdan. O poreklu ovog prezimena postoji jedno "narodsko" tumačenje iz Radučića: Jedan njihov predak koji se prezivao Opačić je "slatko jeo omač travu pa su ga prozvali Omač Kus", da bi od toga potomstvu ostalo - Omčikusi. Ova priča je, možda, navela da se i sovjetski košarkaš poveže sa Omčikus, iako njegovo prezime samo liči na njihovo. A ako ima imalo istine u tom tumačenju, možemo da pretpostavimo da je u pittanju srodnost slovenskih jezika, jer u oba reč omča znači uzengiju, ili su Omčikusi kao krajišnici stigli i do Rusije kad je, sredinom 18. veka, došlo do razvojačenja Pomoriškog dištrikta u nekadašnjoj Šajkaškoj. Ali, pre će biti da je i to jedno od porodičnih domišljanja kojima je neka glasovna sličnost naziva poslužila da ispredu čitavu legendu o tako dalekom - pa i uglednom, čak iz Rusije, poreklu.










Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

halids@bih.net.ba   (92.36.132***) 21743
   3/1/2016 14:09:53
Vrlo poštovani, Kada su Srbi naselili Ljubuški-nigdje ne mogu da nađem ni jednu rečenicu. Bio bih Vam zahvalan, vidim mnogo znate I temeljiti ste.Pozdrav, svako dobro
21743
Milovan Cicvaric    (93.86.225.***) 21483
   4/4/2015 22:46:08
Za g. Andriju Mirkovica : Mirkovici u Staparima , Tupaji , Stranjaci i Dubcu jesu iz G. Stranjani iznad Prijepolja slave S. Stevana
21483
biljana   (83.76.132.***) 21476
   28/3/2015 14:04:48
Ja sam rodjena lazic iz Okoline Velikog Gradista vrlo malo nas ima slavim moja porodica slavi slavu Sv..Djurdjevdan pa bi htela nessto vise o ovom lepom prezimenu
21476
lazic    (79.143.168***) 20239
   16/2/2014 18:08:06
iz Velike Bukovice kod Doboja slavimo Djurdjevdan a imam knjigu u kojoj pise da poticemo iz Crne Gore pozdrav za sve lazice
20239
milos cetkovic   (85.225.243***) 19719
   8/9/2013 21:27:22
Istrazujem porijeklo porodice Cetkovic (Gentula) sa podrucja Majevice sjevoistocna Bosna. Posebno me zanima zasto se nazivaju Gentula i sta to znaci. Gentula se pojavljuje i u obliku Gentulic u Glasniku zemaljskog muzeja iz 1891.U svim drugim izvorima uglavnom stoji Cetkovic Gentula.brbrUnaprijed zahvalanbrMilos Cetkovic
19719
Lazic Milijan    (79.220.241.***) 19677
   25/8/2013 21:58:14
Ja sam Lazic iz okoline Uzica-R. Srbija selo Ribasevina ,moja porodica slavi Sv. Jovana .Ima nas nekoliko porodica u tom selu.Voleo bih da vise saznam o nasem poreklu . pozdrav
19677
Lazić - Verići   (81.93.66***) 19210
   7/4/2013 00:22:20
Pozdrav svima, mi Lazici zivimo u Verićima kod Banjaluke i ima nas na nekoliko mjesta. Jedni slave sv. Nikolu, jedni sv. Stefana a u selu Bistrica- Prijedor, Lazici slave sv. Ignjata... Ima nas ukupno 30-40 domacinstava u krugu od 5 km. I ja sam cuo da vodimo porijeklo iz Crne Gore a ima nas svugdje, Mozda najvise u Beogradu... Pozdrav
19210
Semberac Lazic   (94.250.17***) 18901
   18/1/2013 23:22:52
Izostavili ste Lazice koji zive u okolini Bijeljine-Semberije! Pa evo i moje poreklo koje je SLavi takodje Đurđervdan... ima nas sto se kaze 30,40 domacinstava vec! A samo porodicno stablo se zna vec 6,7 kolena unazad! POZZ
18901
Radoslavka Nikoličić   (93.86.17***) 18257
   6/10/2012 00:03:36
Dragi, ja sam malo istraživala svoje prezime, ali je jako tesko snaći se. Zna li neko nešto o Nikoličićima, poreklu, prezimenu? Takođe me interesuje prezime Backić, jer genetski ličim na njih, tj već 5 generacija žena iz te porodice ima gotovo identičnu građu i crte lica. :)
18257
DALIBOR KARAPETROVIĆ   (188.198.44.***) 17989
   25/7/2012 13:30:15
IMA NAS U BOSANSKOJ GRADIŠKI SELO DONJA JURKOVICA.A VI ODAKLE STE
17989
LAZIC JOVAN   (213.198.224.***) 16662
   14/3/2012 19:55:37
Slavim 06.05.-DurdevdaRoden sam u Rumi 21. 08. 1957. godine.brNeka mi se jave koji slave istu slavu na :jovanl@eunet.rs
16662
Žao mi je, ipak si Srbin   (188.2.206.***) 15931
   28/12/2011 22:44:19
Samo za onog što tvrdi da je prezime Bačko u Mratovu čisto hrvatsko zadnjih 600 godina. Ovo je napisao Hrvat pišući o prezimenima u Mratovu: brbrbrBačko se bavio kovačijom, kao i njegov otac koji se 1890. godine doselio ovdje iz Kosova kod Knina.brU predjelu Džajića je živio drugi brat kovača koji je prešao na katolički obred kod udove Tarabarić.
15931
rajko lazic   (62.68.125***) 15046
   21/9/2011 09:15:17
interesuje me odakle poticu Lazici iz okolice Kozarske Dubice koji svi slave svetog arhangela Mihaila ...unapred zahvalan...
15046
DRAGAN KAČAVENDA   (89.18.53.***) 13624
   16/4/2011 11:34:05
Moja familija je porjeklom iz Republike Srpske mjesto Novi Grad krsna slava nam je Nikoljdan .molim vas da mi objasnite porjeklo prezimena.unaprjed hvala
13624
Lazić   (93.87.121***) 13588
   10/4/2011 16:09:35
Mi smo Lazić iz Ribara podno Jastrebca okolina Krusevca takodje slavimo Sv Nikolu i neznam tačno odakle smo tu stigli neki kažu Kosovo a neki kažu da je to Crna Gora voleo bih da znam ako neko može da mi odgovori ?
13588
Milovan Cicvaric   (212.200.184***) 13215
   23/2/2011 21:14:16
Ima Lazica u R. Srpskoj koji poticu od poznate hercegovacke familije Gagovica. Konkretno od Teodora Gagovica koji se 1810g. odselio prema Slavoniji. Na tom putu se ustavio na Majevici i od njega su LUkici Lazici i Trifkovici.Krsna slava Nikoljdan.
13215
lazic nedjo   (212.200.204***) 13026
   2/2/2011 12:36:26
zivimo u potocari gornji, srebrenica, mi lazici. slavimo sv. jovana. odakle smo dosli ovdje? i deda i pradeda su ovde ziveli a unazad neznam. kako da saznam? pored nas su u selu 97%muslimani.. hvala
13026
lazic    (93.1.184.***) 12064
   7/11/2010 11:00:20
lazici imate iz svackovaca koji je ucestovao drugom srpskom ustankom u takovu1815 KNEZ JOVAN LAZIC JE IMAO 54 SELA A ON PSE NASELIO IZ IVANJICE SLAVA MUJE SVETI NIKOLA TO JEJST MOJA OD CUKUN CUKUN DEDE A IMA PODACI U ISTORIJI 15i neke kada je jedan srbin iz poljskog porekla dosao u srbiju a ima dosta lazica u gornjem milanovcu
12064
djordje cickovic   (89.216.81***) 10280
   4/4/2010 22:43:26
pozdrav porodici cickovic iz viventura od porodice cickovic iz gajdobre
10280
djordje cickovic   (89.216.81***) 10279
   4/4/2010 22:41:57
napisite mnogo o cickovicima
10279
dragan lazić    (94.250.122.***) 9615
   28/1/2010 21:14:35
ja sam iz dervente i mi slavimo sv jovana krstitelja a takodje sam upoznao laziće iz novog sada koji slave istu slavu,rekli su mi da moramo biti dalji rod,ista slava isto pleme lazića
9615
Petar   (79.101.246.***) 5525
   28/6/2008 16:54:18
Sto se prezimena Backo tice, sve gore navedeno u objasnjenju je kompletna istina. Moja pokojna Baba se prezivala devojacko Backo i ona je iz sela Ramljane kod Knina. U Beograd je dosla davne 1947. godine i tu je i umrla. A kada je tzv. Takodje devojacka slava joj je bila sv. Arhangel tako da se i to slaze. Mozda i postoje neka tzv. hrvatska sela na Promini sa istim prezimenom i ne treba zaboraviti da je pokatolicavanje bilo izuzetno prisutno u tom podrucju. Jedino ne treba tvrditi da su to iskljucivo samo Hrvati, jer ima mnogo vise Srba sa tim prezimenom, uostalom zasto je problem da postoje i jedni i drugi.
5525
Zlatomir Lazić   (79.101.135.***) 5458
   14/6/2008 19:12:04
Pročitao sam sa zanimanjem Vaš komentar i poreklu prezimena Lazić. Molim Vas, da ukoliko ste u mogućnosti, dopunite svoj komentar sa Lazićima iz sela Bakići kraj Vlasenice, koji slave Svetog Nikolu. Poznato mi je, da su u ovom kraju sigurno živeli u drugoj polovini 19. veka. Da li možda znate odakle su Lazići (koji slave Sv. Nikolu) naselili i kada ove krajeve oko Vlasenice?brbrTakođe me interesuje da li znate odakle su Lovčevići iz Bogatića doselili? Imam podatke iz popisa s početka 19. veka o ovim porodicama u navedenom kraju. Lovčevići slave Sv. Stefana (treći dan po Božiću).brbrUz čestitke za ovo što raditebrsrdačno Vas pozdravljam.brbr
5458
Bačko   (78.1.96***) 2956
   6/11/2007 23:58:46
Prezime Bačko je čisto Hrvatsko prezime i nosioci tog prezimena su katolici i većinom su bili u ustašama u II svjetskom ratu. Već preko 600 godina su živjeli u promini u selu Mratovo i od samih početaka su katolici Hrvati
2956
sara   (83.114.162***) 2077
   23/7/2007 00:04:52
Vrlo dobro poznajem selo Bacevici iz Mostara. Nema porodice Backo. Nikad nismo culi za to prezime.
2077
Ante Pavlović (PRČAK)   (77.221.4***) 2036
   16/7/2007 12:54:28
Ja se prezivam Pavlović prezimenski nadimak Prčak, iz Prenja općina Stolac.Moji su pradjedovi doselili iz Glumine da ne navodim imena. Ja sam Hrvat katolik i molim vas ne iznosite neistine! Unaprijed hvala.
2036
nikola ilisevic   (217.23.203.***) 1761
   12/6/2007 01:00:47
porijeklo prezimena ilisevic .zivim u podgradcima kod gradiske i slavim svetoga djurdja . unapred hvala
1761
Milenko Karapetrović   (217.23.200.***) 1733
   8/6/2007 13:59:57
Molim da mi pomognete u istrživanju prezimena Karapetrović - slava sv. Jovan Krstitelj. Moji su iz okoline Gradiške u RS a sa istim prezimenom ima nas i u okolini Ivanjice.brUnaprijed hvala
1733
Groza P.   (77.46.177.***) 1624
   27/5/2007 18:27:57
Vidim da se pojavio jos neko sa prezimenom Groza.Po jednoj knjizi "O Cincarima" prezime je izvorno cincarsko bez ikakvih izmena kojima su cincari bili skloni iz raznoraznih razloga.Ima "nas" dosta u Rumuniji pa neki misle da je to rumunsko prezime ali su i tamo "Groze" doseljenici s juga. Voleo bih ako mozete vise da kazete nesto o mom prezimenu ili ako neko nesto zna neka pise.
1624
nikola ilisevic   (217.23.203.***) 1570
   21/5/2007 23:15:47
porijeklo prezimena ilisevic
1570
Uzun Mirko Apostolović   (78.1.110***) 1439
   3/5/2007 14:24:55
Bio bih zahvalan kad bi saznao neke "opširnije" informacije o njegovom poreklu,budući da sam nedavno saznao da mi je Uzun Mirko ćukun ćukun deda,hvala unaprijed!
1439
MATIJIĆ   (195.29.105***) 1120
   15/3/2007 15:32:03
Dal mi ikako možete napisati nešto o podrijetlu prezimena Matijić, Koliko ja znam oni su hrvati porijeklom iz sinjske krajine i područja Ravnog, ali nisam siguran jeli to oduvijek tako bilo. Nadam se da ću naići na Vaš odgovor...Unaprijed zahvalan, novinar iz cro!
1120
Kokovic   (77.46.131***) 1045
   2/3/2007 16:15:01
Zamolio bih vas da pokusate da nadjete poreklo prezimena Kokovic,prezime je dosta specificno i retko,slava je sveti Nikola,a prema mom nekom saznanju poreklo je iz cg,Pljevalja,a ima nas i u Prijepolju sto je logicno s obzirom da su ta dva mesta blizu.Stvarno bi mi mnogo znacilo!!!
1045
Srbobran Kocić   (82.117.195***) 853
   1/2/2007 13:38:15
Interesuje me sve o poreklu prezimena Kocić, kao i da li je negde na internetu dostupna knjiga Dr. Vidosave Nikolić Stojančević - Naseljavanje Vranjanaca, Leskovčana i Vlasinaca u Topličkom okrugu posle oslobođenja 1878. godine. Unapred zahvalan.
853
biljana   (82.59.137.***) 849
   1/2/2007 05:13:38
Zanima me poreklo prezimena Lekic. Unapred zahvalna.
849
Maksim Brenjo   (212.200.177.***) 815
   26/1/2007 15:49:22
da li biste htjeli oblaviti porijeklo porodice Brenjo, selo Odžak kod Nevesinja
815
Dragan Čičković   (212.200.177.***) 814
   26/1/2007 15:47:42
da li biste htijeli objaviti porijeklo i sva vaša saynanja o porodici Čičković, Šćenica, opština Trebinje
814
Andrija V. Mirkovic   (87.48.131.***) 778
   23/1/2007 07:29:41
Postovani,br- Da li bih ste hteli objaviti poreklo familije Mirkovic, Selo Stopari, ili Stapari kod Uzica. Koliko je meni poznato starinom su negde od Kokinog Broda ????
778
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    21/1/2007
autor Autor
    Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Feljton rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora