INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

U avion sa providnom kesom

U avion sa providnom kesom
OD PONEDELJKA NOVA PRAVILA U EVROPSKOJ UNIJI

U AVION SA PROVIDNOM KESOM

• Propisano je da se tečnosti, kreme, paste, gelovi, sprejevi i životne namirnice smeju uneti u količini 100 mililitara po pakovanju


Nova uredba Evropske unije kojom se regulišu pravila u ručnom prtljagu koji se sme uneti u avion stupiće na snagu širom Evropske unije u ponedeljak, 6. novembra. Propisano je da se tečnosti, kreme, paste, gelovi, sprejovi i životne namirnice smeju uneti u količini 100 mililitara po pakovanju. Novo pravilo nalaže da se ovaj prtljag mora nositi u providnoj kesi zapremine jednog litra, koja se može zatvarati. Dozvoljeno je da svaki putnik ima samo jednu kesu.
Prema rečima Franca Špicera, šefa za bezbednost bečkog aerodroma, ove providne kese se mogu nabaviti u svakom supermarketu i po pravilu treba da budu dimenzija 16 puta 23 centimetara, moraju da budu zatvorene i odvojeno od ručnog prtljaga i prijavljene sigurnosnoj kontroli. Takođe će biti uspostavljeni šalteri za "prepakivavanje", koji će biti smešteni u javnom području, kao i tranzitu. Da bi se izbegle gužve, putnicima se savetuje da ova pakovanja pripreme kod kuće.
Na sigurnosnoj kontroli neće biti više moguće prepakivavanje prtljaga, pa će stvari koje nisu propisno zapakovane biti bačene.

Izuzeti lekovi i hrana za bebe

Uredbom su izuzeti lekovi, specijalna hrana, kao i hrana za bebe, potrebna za vreme leta, koji se ne moraju nositi u plastičnim kesama. Za lekove i dijetetske proizvode putnici će morati kao dokaz da ponesu lekarsku potvrdu ili recept prepisan na njihovo ime.
U avion se nesmetano mogu uneti pića, parfemi i slične tečnosti kupljene u bescarinskim zonama. Na prodavcima je da propisno zapečate pakovanje, a ovaj pečat važiće samo jedan dan i mora ostati neoštećen do dolaska aviona na odredište.


Putnicima se savetuje, naglašava Špicer, da u prvih šest nedelja po stupanju ove uredbe na snagu, dolaze na aerodrom sat vremena ranije nego što su dolazili do sada.
Holandske aerodromske vlasti na aerodromu "Šipol" u Amsterdamu odlučile su da u prvo vreme putnicima dele prikladne kese. Putnicima će biti pružene informacija na plakatama i velikim transparentima koje će se naći na više mesta na aerodromu.
I pored sprovedene reklamne kampanje, holandski službenici očekuju dosta problema sa sprovođenjem propisa o ručnom prtljagu.

Bez lickanja

"Jat ervejz" je upozorio svoje putnike da će se rigorozne mere unošenja tečnosti u avione odnositi i na putnike tog prevoznika na letovima iz Evropske unije i Švajcarske od ponedeljka 6. novembra. "Jat" naglašava da se strogi propisi odnose na vodu i druge vrste pića, supe i sirupe, parfeme, gelove za kosu i tuširanje, paste za zube, paste za cipele, maskare, sprejeve, sve vrste krema, losiona i ulja. Biće proveravani i svi artikli u bocama pod pritiskom, poput krema za brijanje, pene i dezodoransi. Srpska aviokompanija naglašava da se rigorozna kontrola neće primenjivati na letovima "Jata" iz neevropskih zemalja prema Srbiji.


Lista pravila kojih će se pridržavati sve aerodromske službe sačinjena je nakon dogovora Evropske komisije sa svih 25 članica EU, a povod je bio pokušaj terorista avgusta ove godine da u Velikoj Britaniji, u ručnom prtljagu, prokrijumčare eksplozivnu tečnost u avion.

"EMIREJTS" O ZAJEDNIČKOJ LINIJI NJUJORK-BEOGRAD

"JAT" POUZDAN PARTNER


Aviokompanija "Emirejts" juče je i zvanično predstavila uspostavljanje zajedničke linije sa "Jatom" do NJujorka, preko Hamburga, tri puta nedeljno. Karte će se do polovine decembra prodavati po promotivnoj ceni, a najjeftinija povratna karta iz NJujorka do Beograda staje 417 evra, sa svim taksama. Povodom uspostavljanja nove linije, u Beogradu je juče gostovao Masimo Masini, šef letačke operative avio komapnije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
- Odlučili smo se za posao sa "Jatom" zbog dobrog iskustva koje imamo u zajedničkom prevoženju putnika na liniji iz Sidneja preko Dubajia do Beograda i Skoplja, na kojoj smo ove godine prevezli više od 20.000 putnika. Stoga smo oslučili da "Jatu" damo povoljnu ponudu kakvih je malo na svetskom tržištu. Zajednički let iz Beograda preko Hamburga do NJujorka je najjeftinija takva varijanta u Evropi - istakao je Masini.
"Jatove" putnike do NJujorka prevoziće "Emirejtsovi" avioni "boing 777", sa najsavremenijim vidovima zabave putnika na prekookeanskim letovima. Takođe, među kabinskim osobljem biće i stjuardese i stjuardi iz Srbije, što će putnicima olakšati komunikaciju na letu. Savremena elektronska tehnologija na "boingu 777" korisnicima dozvoljava i delimično korišćenje mobilnih telefona i prenosivih računara tokom leta.
Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Budite prvi i OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    4/11/2006
izvor Izvor
    vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Magazin rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora