INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Srbi u Austriji traže status nacionalne manjine

Srbi u Austriji traže status nacionalne manjine
Srbi u Austriji traže status
nacionalne manjineDA li je u Salcburgu rođena "Alpska Srbija" znaće se možda za neku godinu. U tom gradu je, naime, nedavno doneta odluka da počnu pripreme za postavljanje zvaničnog zahteva austrijskim vlastima za priznavanje Srba kao nacionalne manjine u alpskoj republici!
Tako je odlučio Savez Srba Austrije, "krovna" organizacija više desetina klubova naših ljudi u ovoj zemlji. NJih ima ukupno oko 250.000, od čega je polovina u Beču. Austrijsko državljanstvo uzelo je u glavnom gradu Austrije oko 40.000 Srba, a računa se da ih je isto toliko u drugim delovima zemlje upisano u "novo-Austrijance". Većina je tu već tri decenije i duže, pa i po sili zakona dobijaju državljanstvo zemlje u koju su došli na "privremeni rad".
Po "pravnoj liniji" Evropske unije i uobičajenom tumačenju u međunarodnom pravu, jedan odsto od ukupnog broja stanovnika neke zemlje, kriterijum je za dobijanje statusa nacionalne manjine.
Srba u Austriji ima više nego Slovenaca i Gradištanskih Hrvata zajedno, ali ova dva naroda su "ustavna", kao i malobrojna mađarska manjina. NJima je taj status priznat po Državnom ugovoru, kojim je 1955. Austriji vraćena nezavisnost, a jedna od zemalja koje su ga garantovale bila je i Jugoslavija.
Upitan pre desetak godina o logici po kojoj petnćstak hiljada još ne asimiliranih Slovenaca ima sve - obdaništa, škole, knjige, novine, politička prava - a četvrt miliona Srba ništa, tadašnji, inače uglavnom dobronamerni kancelar Franc Vranicki, ljutnuo se na pisca ovih redova. "To je neuporedivo, Slovenci i Hrvati su ustavne manjine, Srbi su samo gastarbajteri!"
Sad se to iz korena menja. Srbi, kao i ostali stranci, dobili su pravo glasa na opštinskom nivou, a oni s državljanstvom izjednačeni sa starosedeocima. Računa se da je izboru socijaliste Hajnca Fišera za predsednika Austrije značajno doprinelo to što su Srbi novo-Austrijanci listom glasali za njega.
Profesor doktor Volfgang Rorbah, koji je od Saveza Srba Austrije dobio mandat da se bori za status nacionalne manjine, takođe smatra da su se vremena i okolnosti promenili. On namerava da pomoć traži upravo od - Vranickog. - Srbi imaju sve potrebne uslove da dobiju status nacionalne manjine u Austriji, smatra dr Rorbah, inače polu-Srbin.
Zlatko Miloradović, jedan iz "stare garde", svojevremeno među osnivačima najstarijeg bečkog kluba "Jedinstvo", a kojem se pripisuje i ideja za pokretanje postupka priznanja statusa manjine austrijskim Srbima, ubeđen je da će to biti podržano od dela političara.
- Mi to ne tražimo iz formalnih, nego iz sasvim praktičnih razloga, kaže Miloradović. - Opstanak naše kulture, sporta, a pre svega školstva, zavisi od statusa.
Srpska pravoslavna crkva praktično već ima priznati zvanični status u Austriji, gde je prisutna skoro dva veka. Tri hrama u Beču najbolji su dokaz snažne nacionalne svesti Srba, bez obzira koji pasoš nose. To se vidi, na primer, na Badnji dan, kad hiljade Srba blokiraju sve ulice oko crkava.
Austrijanci nažalost imaju posebnu vrstu osetljivosti kad su Srbi u pitanju. Srbi su, recimo, u očima još živog poslednjeg pretendenta na presto Ota Habzburškog "razbojnički narod", a i "kraljevi su im harambaše". Većina ovde smatra Srbe krivcima za propast Austrougarske. Ali, savremena Austrija je primer zemlje koja se širom sveta bori za ljudska prava i nacionalnu slobodu. Ako su prvi priznali nezavisnost Slovenije i Hrvatske, prvi tražili vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba radi zaštite muslimana, ako priznaju i vlašku naciju - mogu li odbiti svoje građane Srbe?

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Mila   (212.183.18***) 16724
   27/3/2012 21:21:08
Vekovne migracije kao i danasnje su potvrda da su austrijanci samo pokatoliceni i germanizirani srbi i dr.narodi.O cemu pricamo!
16724
Ethno_Serb   (93.86.98.***) 14538
   17/7/2011 00:09:29
Етно-Срб Порекло породица:brА и међу тзв. Градишћанским Хрватима су две групе стварно србског етничког порекла: "Влаји" и "Штоји" ( штокавци) !!!
14538
Vlah   (92.106.224.***) 14537
   16/7/2011 19:34:44
Vlasi koji odvajkada (starosedeoci) zive na ovim prostorima do skora nisu imali status ni nacionalne manjine. Ali neka.
14537
Radojicic Martina   (178.223.63***) 12335
   9/12/2010 18:21:00
Dodjite svi srbi da pobedimo Bec u odbojci Vizura Beograd protiv PSV post schwechata 16. decembra u multiversum areni. DODJITEEE
12335
Petar I   (93.138.101***) 10578
   14/5/2010 18:16:44
Svim snagama se moramo boriti i izboriti za status nacionalne manjine .Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara " čije su ovce onoga je i livada " niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.
10578
gordana ilic   (84.113.209.***) 10448
   25/4/2010 10:32:42
Naravno bih trebali i to odavno da dobijemo, samo sto nas narod se ne bori dovoljno, kad mogu u Srbiji svi da imaju, mozemo i mi bar u Austriji ja sam ZA!
10448
STOJANOVIC STOJAN   (77.46.232***) 1809
   19/6/2007 10:57:33
BRAVO ZLATKO,STOLE SVILAJNAC
1809
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    4/4/2005
autor Autor
    Dušan SEKULIć
izvor Izvor
    www.novosti.co.yu

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Austrija rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora