INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Kineskinje na ceni

Kineskinje na ceni
Kako bi brže i lakše došli do novca, mnogi građani BiH sve češće pribegavaju udaji ili ženidbi sa stranim državljanima koji trenutno žive na ovom području. Naravno, nije reč o brakovima iz ljubavi nego onim od "obostrane koristi", kako javno stoji u brojnim novinskim oglasima. Poput ovog: "Nudim fiktivno venčanje Kineskinji radi regulisanja bh državljanstva" stoji u jednom oglasu ispod kojeg je naveden broj mobilnog telefona mladoženje. Drugi se ženik, međutim, nije opredelio samo za Kineskinje nego je bračne ponude sročio ovako: "Nudim fiktivni brak stranim državljankama iz Kine, Crne Gore, Srbije i drugih zemalja. Samo ozbiljne ponude".
Nisu samo mladoženje sirotinja. Jedna žena, sudeći prema broju mobilnog telefona iz Republike Srpske, takođe bi iz interesa rado uplovila u bračne vode. "Bosanka nudi fiktivni brak strancima za bh papire. Zvati od 12 do 21 sat", piše u njenom oglasu.

Jezik za sve

Uzor većine mladih Kineskinja ne samo u Bosni jeste njihova zemljakinja, 25-godišnja kung fu diva Zhang Ziji, bivša manekenka koja je nastavila da osvaja zapad ulogom u filmu "Memoari gejše". - Ne može svako biti Zhang - ističe Lin koja u slobodno vreme vredno uči engleski, koji će joj doneti više koristi od bošnjačkog jezika.Za ove poslove traži se i do pet hiljada konvertibilnih maraka, ali ne pominju se svadbeni ručkovi, odlazak na bračno putovanje, lepota prve noći. U pitanju je samo biznis za koji su prateće ceremonije sasvim nepotrebne. A, po zakonu BiH sve je "po zakonu".
- Važeći zakon uopšte ne tretira termin fiktivni brak, niti kako sklopiti brak sa stranim državljaninom, kao ni po kom pravu se takva zajednica razvodi. U zakonu niko posebno ne tretira Kineze, a kada bismo pokrenuli proceduru donošenja novog zakona, dok bi stupio na snagu stići će možda i oni sa Aljaske - pomalo je šeretski objasnila rupe u zakonu sudija Opštinskog suda u Sarajevu Amra Muhibić.

Kokuzna vremena

U oglasima ima i primamljivijih ponuda. Kako nam reče službenica na jednom od oglasnih šaltera, neki mladoženja je bio raspoložen da "ako je neko mnogo u škripcu" sve obavi i za samo pet stotina maraka.U Matičnom uredu u Tuzli dosad nije sklopljen nijedan brak između kineskih državljana i onih iz BiH, a zasad nema ni najava da bi se takvi supružnici mogli pojaviti pred matičarem. Ali, ako nema venčanja sa Kineskinjama ima sa Amerikancima, tvrdi matičar Safija Osvald i dodaje: "Najčešće se radi o brakovima sa pripadnicima Sfora gde otprilike imamo dva, tri venčanja mesečno. Naše cure se udaju i za Nemce, Škotlanđane, Italijane, ali gotovo da više i nema brakova sa Arapima koji su bili veoma aktuelni odmah posle rata.
U jednoj od brojnih kineskih prodavnica u naselju Buća Potok susrećemo simpatičnu i lepu prodavačicu Lin s kojom razgovaramo bez teškoća.

Papiri i venčanica

Prema rečima Želimira Latića, pomoćnika za opštu upravu i mesne zajednice u sarajevskoj opštini Novi Grad, zasad nije bilo zahteva za venčanjima ove vrste, ali ne postoje nikakve teškoće da bi se oni i ostvarili. "Potrebni su samo papiri iz Ministarstva spoljnih poslova NR Kine i mlada može da bira venčanicu", nasmejao se Lalić.I dok joj objašnjavamo da nismo kupci već novinari koje interesuje da li bi se udala za Bosanca, Kineskinja pokušava da nam utrapi drveni ram za fotografiju: "Samo tri marka, ako uzmeš više dva marka". - Koliko bi platila da ti dovedemo đuvegiju iz Bosne i tako središ papire oko državljanstva - istrajavamo, a ona začuđeno gleda: "Zašto Bosanac bez posla kad ima Amerikanac u Tuzli. Za nekoliko dana selimo na pijacu Arizona, tamo ima koliko hoćeš vojnik, za njega se udam i idem u Amerika. U Bosni svet nema para ni da kupi naša roba. Neću za Bosanac!


Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Budite prvi i OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    7/12/2004
autor Autor
    J. Ajvazović
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Susedne zemlje rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora