INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

SVA ODLIKOVANJA DRŽAVNE ZAJEDNICE SCG

SVA ODLIKOVANJA DRŽAVNE ZAJEDNICE SCGSVA ODLIKOVANJA DRŽAVNE ZAJEDNICE SCG

NA GRUDIMA SIJA, U DŽEPU NE ZVEčI
• SCG raspolaže sa 64 ordena sa stepenima i 42 bez stepena • Nijedan ne prati materijalna potpora • Najveći potrošači odlikovanja pripadnici Vojske


Ukazom predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića nedavno su za izuzetne zasluge u predstavljanju države i njenih građana, prestižnim odlikovanjem Ordena Nemanje prvog stepena, odlikovani NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, ali i srebrni sportisti sa Olimpijade u Atini, članovi vaterpolo reprezentacije i višegodišnja šampionka u streljaštvu Jasna Šekarić.
Šef Komisije predsednika za dodelu odlikovanja, Miroslav Popović kaže za "Vesti" da, prema Zakonu o odlikovanjima iz 1998. godine, SCG raspolaže sa 64 ordena sa stepenima i 42 bez stepena.
- Orden Nemanje jeste jedan od prestižnih ordena, a u istom rangu su i orden Tesle, NJegoša i Vuka Karadžića, koji se dodeljuju za izuzetne zasluge u oblasti prirodnih i tehničkih nauka, društvenih i humanističkih, odnosno oblasti umetnosti, prosvete i kulture.


Diskreciono pravo

Komisija predsednika za dodelu odlikovanja, koja je formirana u okviru Kabineta predsednika SCG, razmatra sve pristigle predloge i daje mišljenje. Orden ili neko drugo državno priznanje dodeljuje se tek kada i sam predsednik iskoristi diskreciono pravo koje ima i odluči da li će orden dodeliti ili ne. Ova komisija formirana je u vreme predsedničkog mandata Koštunice i čine je predstavnici resornih ministarstava, SANU-a i obuhvata skoro sve segmente društva. Do sada, tvrdi Popović, nije bilo ništa što bi ukazivalo da je neki orden dodeljen mimo zasluga.


Nijedan od ovih ordena ne prati materijalna potpora, kao što je to bio slučaj sa ordenjem u bivšoj SFRJ, kada je, na primer, Orden narodnog heroja podrazumevao i određenu novčanu nadoknadu. Ovo je moralno priznanje države - rekao je Popović.
On je dodao da je najviše odlikovanje Orden Jugoslavije, koji ima jedan stepen i predviđen je za šefove država ili vlada.
- Zakon predviđa da se ovaj orden dodeljuje na velikoj ogrlici ili lenti, ali zbog naziva koje nosi, u praksi se više ne primenjuje - podsetio je Popović i dodao da je jedini nosilac ovog ordena bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, kome je priznanje dodeljeno po automatizmu, kada je stupio na dužnost predsednika države.

Ordenje i za dijasporu

Predsednik Marović odlikovao je 26. marta ove godine srpskog biznismena iz Amerike Branka Tupanjca, na predlog Ministarstva za dijasporu, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova SCG, Ordenom Nemanje drugog stepena, a dodeljen mu je za negovanje veza srpskih iseljenika sa maticom, kao i za posredovanje pri prenošenju zemnih ostataka pesnika Jovana Dučića u rodno Trebinje. Osim Tupanjca, odlikovani su i Slobodan ćuk, ordenom Tesle drugog stepena za zasluge na napolju pronalazaštva, a Radomir Putnikovića, Predrag Rakočević, đorđe Nikolić i Aleksa Mačevski, ordenom Vuka Karadžića drugog stepena, za zasluge i doprinos u negovanju srpske kulturne baštine u dijaspori.- Kada je Vojislav Koštunica postao predsednik SRJ, ukinut je član Zakona o odlikovanjima koji je regulisao takav način dodele ordena. Koštunica je odlikovao Ordenom jugoslovenske zastave prvog stepena bivšeg načelnika Generalštaba VJ Nebojšu Pavkovića, generala Ninoslava Krstića, a ordenom ratne zastave Prištinski korpus - naglasio je Popović.
Koštunica je uručio Orden jugoslovenske zvezde prvog stepena patrijarhu aleksandrijskom i cele Afrike Petru Sedmom i ambasadoru Izrćla Joranu Šaniju, dok je teniserka Jelena Dokić odlikovana Ordenom Nemanje trećeg stepena.Naš sagovornik kaže da su najveći potrošači ordenja pripadnici Vojske SCG, da je u svim državama sveta to uobičajeno, pa da se tako ni naše država, bar u tom segmentu ne razlikuje od drugih. Ove godine predsednik Marović odlikovao je 400 pripadnika vojske, prošle 600, a ukupno je dodelio oko 1.156 ordena.


Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Budite prvi i OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    2/10/2004
autor Autor
    Di. Vidaković
izvor Izvor
    vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Magazin rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora