INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Obicaji u Srbiji

Nekada su u Srbiji gradenje staništa pratili obicaji s namerom da se odabere dobro mesto i obezbedi srecan i udoban život u novom domu.
U jugozapadnoj Srbiji bio je obicaj da se puste ovce, pa gde se one "zaplanduju" mogla se podici kuca, jer se smatralo da je ovca srecna životinja.
Pored izbora mesta, gradnju kuce pratilo je i prinošenje žrtava. Na kamenu temeljcu u mnogim krajevima klalo se jagnje ili petao. Temelj se "poprska krvlju", glava žrtvovane životinje uzida, a meso pojede. Time je trebalo da se od kuce odstrane zli uticaji i osigura sreca za buduce ukucane.

Nož u zemlji

Letina se štitila od nevremena razlicitim madijsko-religijskim obicajima. Pred oluju i grad u zemlju se zabadala oštrica noža, iznošena je trpeza, so, hleb, sekira, metla, stolica. Pucalo se u oblake verujuci da ce se tako odagnati zmajevi koji se medusobno bore stvarajuci nevreme koje uništava letinu na zemlji. U slucaju suše, obavljane su obredne radnje za kišu poput dodola.

Zakopavanje temelja, zidanje, dizanje rogova i pokrivanje, pratio je niz ceremonija u kojima su pored domacina i majstora ucestvovali cesto i susedi. Pri podizanju krova prinosila se nova žrtva, a na rogove gradevine za majstore su prilagani darovi u odeci i novcu koje su oni delili izmedu sebe u gozbi koja bi kasnije usledila.
U novi dom se useljavalo kada je bio pun mesec, odnosno "uštap" i to se cinilo u uverenju da ce kuca uvek biti puna. U kucu se uvek stupalo desnom nogom i to osoba za koju se verovalo da je "batlija", srecna duša. Unosio se ceo hleb, so, med i petao da bi kuca "uvek pevala" i oterali zli duhovi.

"Živa vatra"

Prva, nova vatra nekada se palila trenjem drveta o drvo, u narodu "živa vatra" kojoj se pripisivala posebna moc. Domacica je iz nove kuce prvi put svecano odlazila na vodu, dok je domacin kao obeležje za useljenje bio dužan da tokom godine zasadi neku vocku i stara se kasnije o njoj.
Pojedine poljske radove su u stara vremena takode pratili obicaji. Oranje je pocinjalo u ponedeljak ili cetvrtak, orac je u mnogim krajevima morao prethodno da se prekrsti, blagoslovi volove i pokrsti ih "osvecenom vodicom".

"Volovska bogomolja"

Da bi stoka bila zdrava i napredna, zašticena od vukova i raznih bolesti, primenjivao se jedan od cestih obicaja "izvijanje žive vatre" trenjem o drvo.
Poznata je bila i "volovska bogomolja" koja se u okolini Beograda na neki veci praznik obavljala sve do 1950. godine. Tom prilikom se prokopavao tunel kroz zemlju kroz koji se stoka proterivala, a na izlazu iz tunela pored koga je gorela vatra, dodirivali su volove ugarcima "žive vatre" da bi ih zaštitili od svih mogucih zlih uticaja.

Na prvu brazdu oracu se donosila pogaca i peceno pile, ona se lomila preko jarma, a kosti od pileta zakopavale su se posle rucka u brazdu zajedno sa kokošjim jajetom.
Pocetak žetve i prikupljanje plodova imalo je posebno mesto u životu Srba na ovim prostorima. Prvi snop je požnjeo domacin, poslednje rukoveti žita ostavljale su se pticama, a od njih se pravila "božja brada", odnosno venac u vidu ukrasa koji se ceremonijalno predavao domacici na kraju žetve.
Zrna iz venca mešala su se sa semenom za novu setvu.

Milosrdna moba

Kod Bunjevaca u Vojvodini žetva se završavala "dožinjancom", a u novije vreme proslavlja se "Dan žetve". Poslednji otkos se skupljao svecano i okicen ostavljao na stranu, to je bila žrtva "srpskom vrhovnom bogu", a za kosidbu koja je pocinjala sa istocne strane livade, klao se petao ili jagnje što je predstavljalo žrtvovanje božanstvu zelenila. Uz "vršaj" se na stožer prvo stavljao najteži snop koji je ostajao tu do kraja vrši, u vršaj se nikako nije smela unositi voda da ne zakisne i smela se piti samo izvan "gumna", nikako na stogovima žita, sena i slame. Po vršidbi, pored stožera klao se petao i njegovom krvlju prskana su zrna pšenice i mešala kasnije sa žitom za setvu.
Prilikom poljskih i drugih radova obicaj je bio da se radna snaga udruži, ljudi medusobno pomažu u vidu mobe, pozajmice, sprega, supaše i bacijanja. Moba je bila bez plate, mobari su se pozivali ili dolazili sami i moba je mogla biti "sevapna" ili "milosrdna". Na inicijativu komšija one su organizovane na neki praznik da se porodici koja je ostala bez radne snage, završi neki posao što pre jer je "sevap pomoci i zaštititi letinu", posebno maloletnoj deci, kojoj se takvi poslovi završavaju iz "milosrda".
Ostali vidovi pomoci bila su uglavnom udruživanja izmedu dve porodice i postojalo je vremensko ogranicenje obavljanja poslova.

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Budite prvi i OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    29/4/2003
autor Autor
    N. Božinovic
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Magazin rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora