INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Ambasada SCG u Becu

Ambasada Srbije i Crne Gore u Becu izražava zaprepašcenje i žaljenje zbog neljudskog ponašanja pojedinaca i pojedinih organizacija naše dijaspore u Austriji u vezi sa ubistvom srpskog premijera Zorana đindica.
"Muckim atentatom na premijera Srbije dr Zorana đindica, naša otadžbina ostala je bez nesumnjivog lidera koji je poveo zemlju iz dugogodišnje politicke i ekonomske izolacije, zapoceo mnoge bolne, ali neizbežne reforme i otvorio joj vrata Evrope i sveta. Nacin na koji se Srbija oprostila od svog premijera, bilo da je rec o više hiljada poruka u knjigama žalosti, buketima cveca i velicanstvenom ispracaju dr Zorana đindica do Aleje velikana, upecatljivo dokazuje da je naš narod u otadžbini nepovratno raskinuo sa mracnom erom vladavine haškog zatvorenika Miloševica, koja je Srbiji i Crnoj Gori donela samo patnju, nesrecu i poniženje, kaže se u saopštenju ambasade SCG u Becu.

Teška uvreda

- Ne ulazeci u spekulacije da li je posredi "žal za prošlim vremenima", neslaganje sa politikom reformi u Srbiji ili puka neobaveštenost o prilikama u otadžbini, tužno je i jadno svoje licne omraze pretakati u šampanjac, rakiju, pesmu i igru u vreme kada Srbija i ceo svet iskreno žale gubitak uglednog srpskog lidera, koji je, izmedu ostalog, najviše od svih doprineo podizanju ugleda Srbije u Austriji. Svak onaj ko je zlocinu nazdravljao, kao da je u njemu ucestvovao. Takvo ponašanje teška je i neizleciva uvreda za porodicu dr Zorana đindica, ali i za našu maticu Srbiju - kaže se u saopštenju.

Ambasada podseca da je visoko poštovanje licnosti dr Zorana đindica, ali i politike koju je vodio na celu srbijanske vlade, iskazalo oko stotinu svetskih državnika. Medu njima su bili i najviši austrijski zvanicnici - predsednik, premijer, ministri, parlamentarci, stranacki lideri, privrednici i mnogi drugi znani i neznani Austrijanci. Pored oko pedeset ambasadora i ostalih diplomatskih predstavnika, u Knjigu žalosti u ambasadi SCG upisalo se i oko 200 naših gradana, a stiglo je i više desetina pisama i telegrama sa izrazima saucešca.
"Zahvalna u ime porodice đindic i državnih organa SCG na svim izrazima saucešca, ambasada SCG istovremeno izražava duboko žaljenje i zaprepašcenje informacijama da su u dane žalosti na pojedinim javnim mestima u Austriji pojedinci iz krugova naše dijaspore igrali, pevali, cak i šampanjcem 'obeležavali' tragican dogadaj u Beogradu. Na to su nas, pre svega, upozorili mnogi naši konsternirani gradani koji žive i rade u Austriji.

Pogaženo dostojanstvo

Ostajuci verna poziciji da se ne meša u politicka opredeljenja naših gradana u dijaspori, niti da arbitrira u svakom, pa i tom domenu ljudskih sloboda, ambasada smatra svojom dužnošcu da oštro osudi pomenute pojave, jer one odražavaju nedostatak elementarnog hrišcanskog saosecanja i ljudskog dostojanstva.

Skrenuli su nam pažnju da se 'proslavljalo' u nekoliko kafana i kafica u 16. beckom becirku, upozorili na igranku u jednom od do sada najuglednijih klubova dijaspore u Becu, na gostovanje beogradskog folk-pevaca u Gracu i Becu i sl. Medutim, najtužnija od svega je flaša šampanjca koja se, samo dan posle ubistva dr Zorana đindica, ispijala u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Becu, zajednice od koje se ocekivalo da bude važan cinilac razvoja bilateralnih odnosa naših zemalja i iskreni partner u jacanju veza dijaspore i matice."
"Buduci da se radi i o pojedincima koji sede i u rukovodecim organima dijaspore, ostavljamo na dobru volju našim gradanima da sami procene ovakvo ponašanje onih koji bi trebalo da zastupaju njihove interese prema otadžbini. Sa svoje strane, ambasada ce preispitati svoj odnos prema svim pojedincima koji su na ovaj nacin prekoracili granicu tolerancije, casti i dostojanstva u teškim trenucima kroz koje Srbija prolazi. To se narocito odnosi na proces konstituisanja Skupštine Saveza srpske dijaspore u kome je ambasada aktivno ucestvovala i svesrdno ga pomagala.
Samo se po sebi razume da takve saradnje ne može biti ako se Srbiji i ambasadi SCG budu nametali 'partneri' koji ne podržavaju sadašnju državnu politiku otadžbine, ne pokazavši, uz to, ni onu jednostavnu ljudsku osobinu - saosecanje i makar dostojanstveno cutanje povodom ubistva premijera Srbije", zakljucuje se u saopštenju ambasade SCG u Becu.


Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Budite prvi i OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    13/4/2003
autor Autor
    Z.M.
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Austrija rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora