INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Tadić „drastično prekršio“ pravilo RRA

Tadić „drastično prekršio“ pravilo RRA
(četvrtak, 3. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)

Gostovanjem predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića u emisiji „Informativno veče s Ivanom Ivanovićem“ na Prvoj TV „drastično prekršeno“ Opšte obavezujuće uputstvo RRA, u kojem se navodi da kandidati tokom kampanje ne bi trebalo da gostuju u zabavnim emisijama. Čak 47 odsto građana još nema odgovor na pitanje za koga će predsedničkog kandidata glasati - neki će apstinirati, neki neće da odgovore na pitanje, neki se još dvoume kome će dati glas. Nameravamo da u toku ove godine uložimo više od 400 miliona evra u tržište Srbije – najavljuje David Vander Skuren, generalni direktor „Deleza” za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocenilo je da je sramna i nepravedna odluka Okružnog suda u Prištini kojom su Fatmir Ljimaj i trojica bivših komandanata OVK oslobođeni optužbi za ratne zločine u selu Klečka. DNK analiza potvrdila je da je utopljenik pronađen u reci Moravici dečak Marko Ristić čiji je nestanak prijavljen početkom marta,

moda-sidnej-sreda

Nedelja mode u Sidneju (Fashion Week Australia in Sydney): kolekcija - Sara Phillips

Mediji nekritički u kampanji

Većina medija je tokom izborne kampanje odustala od svoje kontrolne uloge, odnosno analitičkog i kritičkog izveštavanja, ali list Danas predstavlja izuzetak od tog pravila, jer je građanima obezbedio izbalansirano informisanje, navedeno je u trećem izveštaju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji u saradnji sa slovačkom organizacijom MEMO 98, sprovodi monitoring medijskog izveštavanja o aktuelnoj kampanji, prenosi Danas. Između ostalog, navodi se da su „najobjektivniji mediji Radio-televizija Srbije i Danas“, koji su „vreme posvećeno strankama podelili na ravne časti i podjednako kritički izveštavali o političkim akterima“. Monitoring je takođe pokazao da većina medija izveštava o gotovo svim strankama i koalicijama, ali da savezi oko DS i SNS dominiraju. Prema nalazima Biroa, koalicija oko demokrata je češće pozitivno predstavljena od koalicije oko naprednjaka, koja je povremeno podvrgnuta kritici, naročito u listu Blic u kojem je „negativna većina tekstova o SNS“. Istraživanje je pokazalo da je gostovanjem predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića u emisiji „Informativno veče s Ivanom Ivanovićem“ na Prvoj TV „drastično prekršeno“ Opšte obavezujuće uputstvo RRA, u kojem se navodi da kandidati tokom kampanje ne bi trebalo da gostuju u zabavnim emisijama.

tadic-jeremic

Beograd - završna konvencija predsedničkog kandidata liste "Izbor za bolji život" i lidera Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića na Trgu Republike: Boris Tadić, Vuk Jeremić

Polovina građana krije za koga će glasati

Od 100 ispitanika, nedelju dana uoči izbora, za Borisa Tadića glasa 14, a za Tomislava Nikolića 13 njih. Čak 47 još nema odgovor - neki će apstinirati, neki neće da odgovore na pitanje, neki se još dvoume oko toga za koga će glasati. Ostalih deset kandidata biralo je 26 ispitanika. Ovakav opšti uvid u javno mnjenje omogućava da zaključimo: prvo, nedelju dana pre izbora nemamo odgovor o preferenciji predsedničkih kandidata gotovo polovine građana; drugo, za Tadića i Nikolića glasaće gotovo isti broj građana kao i za preostalih deset kandidata. Međutim, kada gledamo onako kako će RIK gledati, dakle samo listiće ubačene u biračku kutiju, onda vidimo da nedelju dana pre partijske slave Demokratske stranke, Tadić ima 25, a Nikolić 24 posto pristalica, navodi Danas uz napomenu da su “Podaci za ovo istraživanje prikupljani putem telefona i treba ih prihvatati sa rezervom koja važi za svaku telefonsku anketu. One su nedovoljno pouzdane, pre svega zbog visoke stope odbijanja ankete”.

Tadić: Građani 6. maja nemaju pravo na komociju

Predsednički kandidat koalicije Izbor za bolji život – Boris Tadić poručio je juče da građani 6. maja nemaju pravo na komociju i letargiju i da, izlazeći na birališta, moraju da učine napor kako bi državu promenili nabolje. „Srbija nakon 6. maja neće biti ista zemlja, jer mi uvek činimo napore menjajući zemlju. Ako oni uspeju da pobede zato što neki od nas nisu izašli na izbore, mi smo krivi i zato svi imate obavezu da pozovete svakoga ko se koleba i ko okleva da izađe na izbore”, poručio je Tadić svojim pristalicama na završnoj konvenciji koalicije na Trgu Republike u Beogradu, prenosi Politika. Tadić je izrazio uverenje da će izborna lista koju predvodi Demokratska stranka pobediti i na predstojećim izborima, i na izborima 2016. godine, zato što ima tim koji daje rezultate i koji je poštovan u čitavom svetu.

Zamenik predsednika DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozvao je Beograđane da njihova podrška njemu ne bude "naša mala tajna", već da je javno na izborima 6. maja pokažu i glasaju za politiku koja je od Beograda napravila prestonicu ovog dela Evrope, a Srbiju zemljom "Fijata", "Boša", "Panasonika", "Svarovskog"..., navodi Blic.

Pet pitanja za 12 kandidata

Svih 12 predsedničkih kandidata za Novosti odgovara na pet pitanja iz ekonomske, političke i društvene sfere, čije će rešavanje biti ključno za sudbinu naše zemlje u narednih pet godina. Koplja će za Đurđevdan da ukrsti 12 kandidata koji predstavljaju sve najvažnije političke snage u Srbiji i oslikavaju široku ideološku lepezu domaćih partija. Ishod predsedničkih izbora mogao bi presudno da utiče i na formiranje buduće vlade.

Šutanovac: Za evropski put

Očekujem da ćemo 6. maja uveče saznati da se Srbija opredelila za evropski put, da je većinski podržala listu „Izbor za bolji život“ i da je predsednik Boris Tadić u prvom krugu u prednosti nad Tomislavom Nikolićem. Očekujem da bude svima jasno da će buduću vladu predvoditi DS. Time će biti potvrđeno da je Srbija evropska i da želi da kao zemlja i društvo bude izgrađena po najvišim standardima EU - ističe za Danas Dragan Šutanovac, potpredsednik demokrata i jedan od nezvaničnih kandidata DS za budućeg premijera Srbije.

Vučić: Očekujem potpuni trijumf

Politika Tadićevog režima je poražena i verujem da će građani 6. maja to i potvrditi. Očekujem potpuni trijumf Srpske napredne stranke, jer smo mi jedini ponudili konkretna rešenja i program koji može da pokrene Srbiju. Građani su to već prepoznali i očekujem da, dok budu zaokruživali broj na glasačkom listiću, razmisle kako su živeli protekle četiri godine - ističe za Danas Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS i kandidat za gradonačelnika Beograda. Dodaje i da će pobedu u nedelju uveče proslaviti u krugu saradnika i stranačkih kolega.

Posle 6. maja očekujemo pobedu, jer smo tokom kampanje videli da građani žele promene, žele da vide da je režim smenjiv, a znaju da to može samo SNS. Uveren sam da smo im mi, našim novim idejama, programom i rešenjima koja smo im ponudili, pomogli da shvate da su promene moguće, rekao je Vučić u intervjuu za Pravdu.

Antonini: Papa u poseti Srbiju nekom drugom prilikom

„Kada sam došao ovde, pre tri godine, činilo se da je projekat velike panhrišćanske proslave u gradu cara Konstantina, Nišu, radi obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta uz prisustvo pape i drugih pravoslavnih patrijarha i hrišćanskih poglavara, u velikoj meri podržan, da je nadohvat ruke“, kazao je apostolski nuncije, ambasador Vatikana u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini u razgovoru za Politiku, vođenom povodom sedme godišnjice od ustoličenja pape Benedikta Šesnaestog.

„Kasnije, kada je svaka od crkava počela da analizira konkretne i praktične aspekte te grandiozne ideje, naišle su teškoće raznih vrsta, koje ne bi mogle biti rešene u dogledno vreme: jednoglasnost konsenzusa, na primer, ili bezbednost, potom prednost među sedištima različitih crkava i slično. Uvek postoji mogućnost da papa poseti Srbiju nekom drugom prilikom. On je već bio pozivan, kako od države Srbije tako i od Katoličke crkve. Ona bi se realizovala slično kao i u drugim većinski pravoslavnim zemljama, kao recimo u Rumuniji 1999. godine, Grčkoj 2001. godine, i drugim državama. Međutim i za tu posetu Srbiji, kaže se, neophodno je prvo rešiti problem poznatih bolnih činjenica iz Drugog svetskog rata. Rekonstrukcija događaja koji su u pitanju, još uvek nije urađena na konačan način, a konačni nisu ni podaci sa kojima se strane ne slažu, iako se polako shvata da je tadašnji ustaški režim, kojeg je prošle godine papa Benedikt Šesnaesti okvalifikovao kao „nehuman”, počinio zločine u ime katolicizma. Uveren sam da bi nove reči povodom ovog pitanja mogao da izgovori baš papa ukoliko bi došao u Srbiju, zato što na drugom mestu nije lako pronaći priliku i pravi trenutak da se one izgovore”, istakao je nadbiskup Orlando Antonini.

Šoškić: Blagi rast inflacije

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić za Novosti govori o nužnim potezima NBS i nove vlade. „Srbija mora jasno da pokaže da može redovno da izmiruje obaveze. Inflacija u Srbiji je u martu mesecu bila 3,2 odsto na godišnjem nivou i nalazi se u okviru postavljenog inflacionog cilja. U aprilu očekujemo dodatni blagi pad, a sa novom poljoprivrednom sezonom od maja blagi rast inflacije, ali i dalje u okviru inflacionog cilja“, objašnjava Dejan Šoškić.

Delez ulaže više od 400 miliona evra

„Nameravamo da u toku ove godine uložimo više od 400 miliona evra u tržište Srbije, a najveći deo tog iznosa biće investiran u otvaranje novih i rekonstrukciju postojećih objekata. Planiramo i izgradnju velikog distributivnog centra u Srbiji, na kojem će radovi početi do kraja ove godine, a završetak se očekuje u drugoj polovini 2013. godine”, najavljuje za Politiku David Vander Skuren, generalni direktor „Deleza” za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Nisu ni pozvali Hitnu pomoć, a dete ima 14 kopči

Ni povreda od pada koja je zahtevala čak 14 kopči na nozi moje ćerke nije bila dovoljan razlog da iz njene škole pozovu Hitnu pomoć. Zbog toga ću ih tužiti, jer sam ja svoje dete ostavila u boravku misleći da je tamo bezbedna, a da će u slučaju da se nešto i desi škola adekvatno reagovati... Marijana F., majka osmogodišnje Aleksandre, učenice prvog razreda OŠ „Duško Radović" na Novom Beogradu, pozvala je Pres da bi se požalila na (ne)reagovanje nadležnih u školi posle teške povrede njene ćerke prošlog petka. O svemu je, kaže, obavestila i Prosvetnu inspekciju. Direktor OŠ „Duško Radović" Radojica Tadić međutim tvrdi da je u stvari Aleksandrina majka rekla da odmah dolazi i tražila da je sačekaju i da ne zovu sanitet: Rekla je da stiže, a mi nismo imali pojma gde je, niti da to njeno odmah neće biti brzo, već za 45 minuta. Promenila je mišljenje kod doktora, tamo su je naplašili

Bez dozvole za rad 13 visokih škola

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta objavila je najnoviji spisak visokih škola koje su dobile dozvolu za rad, ali i onih koje su dobile akt upozorenja. Od 50 visokih škola koje su Ministarstvu prosvete i nauke podnele dokumentaciju, uverenje o akreditaciji dobilo je 35, a akt upozorenja 13 visokoškolskih ustanove. U dva slučaja odluka je odložena, navodi Politika.

Oko 30 odsto zgrada zrelo za rekonstrukciju

Stambeni fond u Srbiji broji gotovo 3,5 miliona kuća i stanova, ili više od 210 miliona kvadrata. Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečna starost tih zdanja premašuje tri i po decenije, a oko 30 odsto zgrada odavno je zrelo za ozbiljnu rekonstrukciju. Da se stambeni fond dovede u ispravno stanje, koje garantuje bezbednost građana, potrebno je oko pet i po hiljada evra po stanu. Za celu Srbiju, to znači investiciju koja se meri milijardama evra, navode Novosti.

Sramna sloboda za Ljimaja

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocenilo je da je sramna i nepravedna odluka Okružnog suda u Prištini kojom su Fatmir Ljimaj i trojica bivših komandanata OVK oslobođeni optužbi za ratne zločine u selu Klečka. Specijalni tužilac Euleksa, koji je zastupao optužnicu u tom slučaju, Mauricio Salustro, nije prihvatio zahtev sudskog veća da promeni optužnicu i da Ljimaja i trojicu njegovih saboraca optuži za komandnu odgovornost, što je od njega ranije zatražilo sudsko veće, navode Novosti.

Krivične prijave za Albance

Grupa od 20 uhapšenih Albanaca, osumnjičenih da su, kao sledbenici radikalnog islama, učestvovali ili bili deo logistike za izvršenje petostrukog ubistva Makedonaca kod Skoplja, izvedena je u sredu pred istražnog sudiju Krivičnog suda u prestonici Makedonije. Ministar unutrašnjih poslova Makedonije, Gordana Jankulovska je potvrdila da je policija podnela krivične prijave protiv pet osoba zbog osnovane sumnje za počinjeno delo terorizma. Dvoje iz te grupe su u bekstvu, precizirala je, prenose Novosti. Meuđu hapšenima u akciji ”Monstrum”, kako se saznaje, nalaze se Albanci najrazličitijih zanimanja i socijalnog statusa. Uhapšena je, na primer, Feride Bilali (60) iz sela Otlja na severu Makedonije, kao i braća - Čani Aziri (64), Fejzi Aziri (50), Haki Aziri (32) iz skopskog naselja Šuto Orizari. Najstariji brat je penzioner, srednji ratar, najmlađi vozač kamiona. Fejzi Aziri, kako je utvrđeno, zakupac je velikog kompleksa poljoprivrednog zemljišta na obali Železarskog jezera gde je izvršeno petostruko ubistvo. Uhapšeni su i automehaničar Mervan Džaviti (24) iz Aračinova, njegov sused taksista Isni Asani (34), kao i Dževad Zendeli iz naselja Gazi Baba. Slobode je lišen i frizer Besim Hajdari, koji poseduje lokal ispred skopske Jahja džamije.

mak-sud

Pripadnici specijalnih jedinica makedonske policije sprovode u sud u Skoplju jednog od 20 islamskih ekstremista koji su uhapšeni pod optužbom za terorizam

Identifikovano telo Marka Ristića

DNK analiza potvrdila je da je utopljenik pronađen u reci Moravici dečak Marko Ristić, čiji je nestanak prijavljen početkom marta, rekao je Novostima šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu Oliver Stojković. "Uzorak tkiva smo dobili preksinoć i brzo smo obavili traženu analizu koja je pokazala da je reč o telu dečaka Marka Ristića", rekao Stojković. Nestanak 11-godišnjeg Marka Ristića iz Alesinačkih rudnika prijavljen je 3. marta od kada je trajala intenzivna potraga za njim.

Pacovi napadaju Valjevce

Zbog loše kanalizacione mreže, stanovnici naselja „Obren Nikolića“ u Valjevu žive u potpuno nehigijenskim uslovima. Među decom vladaju hronične upale, infekcije, šuga, a odnedavno su se u kućama pojavili i pacovi, koji napadaju najmlađe, navodi Pravda. Kuće, izgrađene još pre Drugog svetskog rata, uglavnom su napukle, kanalizacioni sistem je u lošem stanju i zbog padavina voda kroz naselje lije u potocima. Stanovnici tog dela grada prinuđeni su da trpe invaziju insekata i pacova, a najgore od svega je to što se posledice nehigijenskih uslova odražavaju na zdravlje najmlađih.

„Titovo oko“ za umetnost

Da li je Josip Broz zaista imao „oko“ za umetnost ili je samo slušao svoje savetnike, nije više ni važno. Tek, za njegove vladavine, zidove rezidencije u Užičkoj broj 15 u Beogradu, krasila su probrana, veoma vredna platna. Izložba „Zbirka slika druga predsednika“ obuhvata deo te kolekcije i u petak će biti otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, navode Novosti. Izložba sadrži 38 odabranih dela, nastalih u periodu od 1946. do 1978. godine. Slike se danas čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije, a neke od njih prvi put će biti izložene.

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Stiv   (178.254.188.***) 16897
   8/5/2012 11:51:44
Izbori u Srbiji su zavrseni na djurdjevdan, medjutim nijedan medij u Srbiji jos nije (bolje reci nije ni smeo) da objasni sta se sustinski desilo i koje su prakticne posledice ovakvog glasanja u Srbiji i dijaspori. Svi mediji u Srbiji bavili su se samo procentima izlasnosti i osvojenim mandatima u Skupstini Srbije, ne i cinjenicnim stanjem, tj da li je to pobeda ili poraz dosadasnje Vlade i DS-a !?br Podjimo redom!brU svom prvom obracanju javnosti Tadic je objavio pobedu DS na izborima i nastavak dosadasnje politike Vlade, kao i pobedu na predsednickim izborima u drugom krugu. brDakle, prema Tadicu nista se bitno nije desilo u Srbiji, zanima ga samo vlastita fotelja i vlast (ne i interes gradjana), a sto znaci da su gradjani uzalud davali glas novokomponovanoj opoziciji u obliku SNS-a?br Drugim recima Tadic stranku SNS i ne dozivljava kao pravu opoziciju, a sto je i potpuno razumljivo obzirom da je rasturanje glavnih oponenata Vladi i DS-u, pocelo otimanjem mandata SRS-a u Skupstini, upravo uz blagoslov DS-a i te iste Vlade Srbije!!!brTadica i drugove uopste i ne zanima izborna volja gradjana Srbije za novom Vladom, izrazena kroz glasanje za "novoradikalsku" stranku SNS koja je i pobedila na parlamentarnim izborima.br Buduce izjave i ponasanje Tomislava Nikolica i Vucica, razjasnice dilemu kolika je manipulacija izborne volje gradjana zaista i ucinjenabrnevidjenom ludackom medijskom kampanjom kojom je gradjanima Srbije stranka SNS je predstavljena kao jedina opoziciona stranka u Srbiji, iako je svih ovih godina glavna opozicija u Srbiji bio SRS, a ne SNS!br Prema svemu sudeci, od promena u Srbiji nakon ovih izbora nema nista!brDosadasnji koalicioni partneri (levih snaga) DS, SPS-PUPS, G 17+... u Vladi Srbije, ponovo ce formirati Vladu sa istim programom, dok ce SNS pokusati da glumi opoziciju u Srbiji, a pogotovu kad clanovi SNS-a shvate da od naknade (u vidu pozicija u Vladi ili Javnim preduzecima) za ucestvovanje u kradji mandata SRS-a i u izbornoj manipulaciji, nece biti nista!br Nrode,diktaura komunista u Srbiji na celu sa novokomponovanim Titom u obliku Borisa Tadica se dakle NASTAVLJA...brZa to vreme inflacija galopira (kao 1993 god.), nezaposlenost raste, prevara paora, pljacka javnih preduzeca, politizacija Sudstva...br
16897
libe strasni   (178.22.218.***) 16873
   5/5/2012 03:46:24
idemo radikali samo napred do pobede
16873
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    3/5/2012
autor Autor
    Danijela Ćirović
izvor Izvor
    www.balkanmagazin.net

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Dani koji prolaze rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora