INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Gora i Goranci – čiji su

Gora i Goranci – čiji su
Kada je 2004. godine organizovan pogrom nad Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji i kada je proglašena takozvana nezavisnost Kosova i Metohije, na udaru su se našli mnogi Goranci u gradovima Srbije koji su identifikovani kao Albanci iako, sem sličnih imena, sa njima nemaju ni jezičke, ni kulturne ni patriotske , niti bilo kakve druge veze.

Zejnel Zejneli: “Goranci kao etnička grupa,specifična po mnogo čemu, ime je dobila po geografskom nazivu Gora na Šar Planini, gde inače žive u 19 sela. Odluka da se formira opština Gora, doneta je 1992. godine i usvojena u Skupštini Srbije. Potvrđeno je da Goranci pripadaju posebnoj etničkoj zajednici, da su slovenskog porekla, da su primili islam, da kao specifična zajednica u Srbiji zadrže svoj jezik, kulturu i običaje. Govore, posebnim dijalektom, takozvanim “goranskim govorom”, odnosno staroslovenskim srpskim jezikom, koji se nekada izučavao i u čuvenoj prizrenskoj Bogosloviji, koja je 1999. godine spaljena do temelja od strane Albanaca.”

Čuvene poslastičarnice “Pelivan” širom Republike Srbije i u nekadašnjoj Jugoslaviji, naziv su dobile po prezimenu i prvom osnivaču firme Maliću Pelivanoviću, iz malog goranskog sela Zlipotok, na jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji. Pelivanović je bio u službi kralja Petra Prvog Oslobodioca, poslanik u Kraljevskoj skupštini. Kralj je veoma često zalazio u njegovu radnju da ruča ili su mu iz njegove kuhinje donosili najbolja jela koja su u to vreme spravljana. Ćerka Pelivanovića, Sultana, bila je udata za našeg čuvenog karikaturistu Zuka Džumhura, pa su goranci Zuka zvali “goranskim zetom”, kad god su pominjali njega ili Azira Pelivanovića.

Goranci kao etnička grupa, specifična po mnogo čemu, ime je dobila po geografskom nazivu Gora na Šar Planini, gde kompaktno žive u 19 sela. Odluka da se formira opština Gora, doneta je 1992. godine i usvojena u Skupštini Srbije. Tako je nastala nova opština Gora, posebna od dotadašnje koja se zvala Dragaš, a u kojoj su živeli i pripadnici Albanske nacionalne manjine. Ustvari, te godine, istom odlukom formirane su od opštine Dragaš dve opštine: Gora, u kojoj su živeli Goranci kao pripadnici posebne etničke zajednice i opština Opolje koja je bila bliža Prizrenu, a u kojoj su živeli pripadnici albanske nacionalne manjine. Kako Albanci nisu želeli da žive u 0v0j, novoj opštini, niti da se odreknu nekadašnje opštine Dragaš, Skupština Srbije je, nekoliko meseci kasnije, donela odluku da se Opolje, deo nekadašnje opštine Dragaš, pripoji opštini Prizren.

Ovakva odluka obrazložena je činjenicom da Goranci pripadaju posebnoj etničkoj zajednici, da su slovenskog porekla, da su kasnije primili islam, da kao specifična zajednica u Srbiji treba da zadrže svoj osobeni govor, kulturu i običaje. Govore posebnim dijalektom, takozvanim “goranskim govorom”, odnosno staroslovenskom varijantom srpskog jezika, koji se kao arhaičan govor nekada izučavao i u čuvenoj prizrenskoj Bogosloviji, koja je 1999. godine spaljena do temelja od strane albanskih šovinista. Goranci su osobeni po govoru i običajima koje upražnjavaju. Slave Božić, Mitrovdan i Đurđevdan, kao uspomenu na običaje predaka, iako su muslimani, jer znaju da su nekada bili hrišćani (Goranci to ne kriju). Poste, slave i Ramazanski i Kurban Bajram, odlaze u džamiju na molitvu, a svoje mrtve sahranjuju po običajima muslimana.

O njihovom slovenskom poreklu govore i mnogi toponimi u Gori, kao što su planina Jelica, Popov rit, Duškina reka. Goranci su zapisani u hrisovulji Cara Dušana kada je manastiru sv. Arhangela Mihaila, kod Prizrena, poklonio sedam goranskih sela. U Turskim arhivama, pominje se Nahija Gora kao deo Prizrenskog sandžaka, a sva imena stanovnika, koja su tada upisana u popisne knjige (koje su Turci revnosno vodili), srpska su. Postoji i predanje, koje se pamti do današnjih dana, kako je navodno Car Dušan za svoje potrebe jeo samo jagnjad koja su pasla u Gori. Koliko ih je cenio, govori i zapis iz 14. veka gde Car Dušan nalaže da se Gorancima ne naplaćuje porez po grlu stoke, jer će plaćati godišnji porez po domaćinstvu: “Ovo, naređujem, zato što su oni najveći ljubitelji države mi i najverniji deo mog naroda, koji je vredan i radan i veran ovom mome i ono hristovome carstvu”, zapisano je u naredbi Cara Dušana. Širom Srbije, a i u Gori, niko ne krije da su stari Goranci bili pravoslavci i da je njihov jezik srpski. U mnogim selima još uvek ima vidljivih tragova crkava, ali postoji i veliki broj džamija, od kojih su mnoge izgrađene krajem 19. veka, kada je započela islamizacija Gore. Ona je završena 1867. godine, kada je i poslednja pravoslavna srpkinja u Gori, Božana, koja je živela u selu Brod, umrla. Sahranjena je na srpskom groblju, čiji su tragovi danas jedva prepoznatljivi. Međutim, svaki Goranac zna da je baš na tom mestu “Božanin grob”.

Tek u 17. veku Goru je zahvatio proces islamizacije, koji je trajao dugo godina. Gora je islamizovana 1867. godine, kada je umrla poslednja hrišćanka, koje se mnogi i danas sećaju kao “baba Božane”. Tokom procesa islamizacije mnogi su napuštali Goru i odlazili iz nje u Prizren, pa tako i danas mnoge prizrenske porodice vode poreklo iz Gore i sačuvale su svoja srpska prezimena.Čuveni naučnik i putopisac, Petar Kostić, rođen je u Brodu u Gori, a sahranjen je u Prizrenu.

Zejneli: "Širom Srbije, a i u Gori, niko ne krije da su stari Goranci bili pravoslavci, i da je njihov jezik srpski. U mnogim selima još uvek ima vidljivih tragova crkava, ali postoji i veliki broj džamija, od kojih su mnoge izgrađene krajem 19. veka, kada je započela islamizacija Gore. Ona je završena 1867. godine, kada je i poslednja pravoslavna srpkinja u Gori, Božana, koja je živela u selu Brod, umrla. Sahranjena je na srpskom groblju, čiji su tragovi danas jedva prepoznatljivi. Međutim, svaki Goranac zna da je baš na tom mestu ,,Božanin grob". Na slici: Selo Brod u Gori.

Prvo istraživanje o Gori objavio je akademik dr Milisav Lutovac, pod nazivom ,,Gora i Opolje-antropogeografska istraživanja”, 1955. godine. Ono je nastalo i predstavljeno na četvrtom skupu Odeljenja društvenih nauka SANU, 8. aprila 1955. godine. Gora i Opolje su, prema pisanju autora, “dve srpske srednjovekovne župe u Šar planini, vrlo privlačne, kako u geografskom tako i u etnografskom pogledu. Zbog toga je profesor Erdeljanović podstrekao moju volju da proučavam naselja i poreklo stanovništva u Gori.” Dobivši materijalnu pomoć iz Fonda australijske zadužbine, autor dr Miroslav Lutovac kaže i da je “u Gori proveo mesec dana u julu 1936. i julu 1937. godine”.

“Posle oslobođenja, prof dr Vojislav Radovanović, koji je nasledio profesora J. Erdeljanovića, odnosno Cvijića u uredništvu `Naselja` SANU, predložio mi je da nastavim započeti rad, ali s tim da ga proširim na Opolje, gde inače žive Albanci, mesto koje sa Gorom čini geografsku celinu. Tako je i nastala knjiga `Gora i Opolje`, planinske župe između najviših vrhova Šar Planine, Koraba i Koritnika, u gornjem delu sliva Ljume, pritoke Belog Drima. Ove reke nemaju značaja ni za Goru ni za Opolje, zbog toga što sliv ove reke odvajaju visoke planine i klisure, a te veze su najlakše i najprirodnije sa Prizrenom”, zapisao je dr Lutovac u uvodu svoje knjige. On kaže i da je “Arbanaškom granicom otrgnut od svoje prirodne geografske celine i etničke zajednice jedan deo ove oblasti.” To je, kako kaže ovaj istraživač, “očigledan primer da se Komisija za razgraničenje, posle Prvog svetskog rata, nije rukovodila ni geografskim niti etničkim momentima, kao ni opravdanim željama i interesima naroda. Presudniji su bili razlozi političke prirode: da se po svaku cenu zadovolje strateške pretenzije Italije, koja je tada, nažalost, i bez razloga imala velikog uticaja.” Koliko je autor bio u pravu, govori i činjenica da je fašistička Italija kasnije imala presudnog uticaja u stvaranju Velike Albanije , zajedno sa Kosmetom, početkom Drugog svetskog rata i okupacije Srbije. Njihov uticaj je i danas presudan kada Italijanska kao i Nemačka vojska, u sastavu NATO okupacionih snaga koje su prve priznale Kosovo kao državu, kontrolišu ista područja, kao i kada je njihovom voljom stvarana Velika Albanija.

O Gorancima, kao posebnoj etničkoj zajednici, SANU je započela obimna istraživanja, koja na žalost nisu dovedena do kraja, iako je početkom devedesetih godina urađen ogroman posao, a sva dotadašnja istraživanja i objavljena.

Širom Srbije, a i u Gori, Goranci ne kriju da su njihovi preci bili pravoslavci, i da je njihov jezik srpski. U mnogim selima još uvek ima vidljivih tragova crkava, iako postoji i veliki broj džamija, od kojih su mnoge izgrađene krajem 19. veka, kada je započela islamizacija Gore. Ona je završena 1867. godine, kada je i poslednja pravoslavna srpkinja u Gori, Božana, koja je živela u selu Brod, umrla. Sahranjena je na srpskom groblju, čiji su tragovi danas jedva prepoznatljivi. Međutim, svaki Goranac zna da je baš na tom mestu ,,Božanin grob”.

Car Dušan o Gorancima: "Oni (su) najveći ljubitelji države mi i najverniji deo mog naroda, koji je vredan i radan i veran ovom mome i ono hristovome carstvu."

Goranci su jedinstveni po tome što slave i muslimanske i pravoslavne verske praznike. Posle 1999. godine, mnogi običaji su prekinuti zbog straha, započeo je veliki uticaj raznih muslimanskih zajednica, kao i bošnjačkih zajednica, a o Gorancima se pokušava govoriti kao o Bošnjacima i od strane međunarodne zajednice i kosovskih vlasti. Uporno im se u škole uvodi nastava na bošnjačkom jeziku, iako je program nastave koji se “uvozi” iz Sarajeva u mnogim sredinama gde žive Goranci odbačen, a nastava i dalje nastavlja da se odvija na srpskom jeziku i po programu iz Srbije u najvećem broju sela. Za kaznu što ne prihvataju bošnjački kao maternji jezik, ukinuta im je nastava na srpskom u centru nekadašnje opštine Gora, Dragašu, gde je do sad postojala škola za srednje obrazovanje i desetak obrazovnih smerova.

Goranci su veoma specifični po svojim običajima, govoru i narodnoj nošnji. Iako je bilo mnogo pritisaka posle Drugog svetskog rata, naročito posle okupacije 1999. godine, Goranci su zadržali svoje običaje i svoj govor. Pokušaj da se Goranci albanizuju, između 1950. i 1960. godine otvaranjem škola na albanskom jeziku, nije uspeo, jer su Goranci odbili da se takvom pritisku povinuju. Još pre toga, odlukom Vlade Srbije, promenjena su prezimena svim Gorancima u Gori. Njima je iz prezimena izbačen nastavak ,,ić”, pa su tako, na primer, umesto Sulejmanović dobili prezime Sulejmani, što je karakteristično za Albance. Početkom 1990. godine, oko osam hiljada goranskih porodica vratilo je svoja stara prezimena, pa su zbog toga, a i zbog velike tvrdoglavosti i upornosti u očuvanju pamćenja sopstvenog porekla , običaja i jezika, postali najomraženija etnička zajednica na Kosovu i Metohiji. I moje nekadašnje prezime bilo je Tome. Ali, kako se moj otac Dalif u to vreme nalazio na odsluženju vojnog roka, popisivači su mojoj nepismenoj babi Afki (koja je izrodila dvadesetdvoje dece, a kojoj su od potomaka preživeli samo moj, sada pokojni, otac i tetka, koja se još pre Drugog svetskog rata preselila u Tursku) nametnuli prezime “Zejneli”, po imenu njenog muža i moga dede koji se zvao Zejnel, a po kojem sam dobio ime, kada sam se rodio kao prvo muško dete u porodici. I danas u Gori, moju porodicu stari Goranci znaju kao porodicu Tome. Ovo prezime i danas se koristi kod mojih rođaka koji i žive u Makedoniji, a koje prinudna promena prezimena od strane novih komunističkih vlasti nije zatekla kući, jer su bili na pečalbi.

Uprkos velikoj privrženosti svojoj državi, koju je znao da ceni i car Dušan, u poslednjoj deceniji, od 1999. godine, srpska država danas gotovo i da ne pominje Gorance koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, i to u daleko lošijim uslovima nego Srbi u enklavama na Kosmetu. Iako nisu Albanci, tretirani su kao pripadnici albanske manjine u mestima gde žive, a pri pokušaju da se objasni kako oni nisu Albanci, mnogi Srbi govore kako su “isti”, ili “ima neke sličnosti”, iako stvarno nema nikakve sličnosti Goranaca i Albanaca.

Goranac koji je izabran u Skupštinu Kosmeta, kao predstavnik Goranske građanske inicijative, odbio je da potpiše Deklaraciju o nezavisnosti.

Međutim, učinili su to predstavnici Bošnjaka i izabrani predstavnici Srba, koji po zakonima,, države Kosovo” u srpskim enklavama “predstavljaju” Srbe.

Kada sam se doselio iz Prištine u Suboticu i uselio u stan, pozvao sam jednog majstora radi sređivanja stana.Čim je majstor došao, pokušao sam da ga ponudim kafom, ili rakijom, što je on odbijao. Rekao sam mu da po našim običajima u Gori, i uopšte na Kosovu i Metohiji, niko ne može da ti dođe u stan a da ne bude počašćen, rekao mi je: “Da, ja znam ko ste vi. Eno ja kod Albanaca u Pelivanu jedem sladoled”. Rekao sam mu da to nisu Albanci već Goranci, na šta je odgovorio: ,,šta je znam, za mene je sve isto.” Obećao sam mu da ću mu nakon obavljenog posla objasniti razliku između Goranaca i Albanaca, što je on odbio. Ponudio sam mu da me sasluša i obećao da ću mu još dodati 10 tadašnjih maraka. Čovek fino obavi svoj posao, moja supruga skuva kafu, a ja započnem priču o Gorancima. Završim je, a onda izvadim 10 DM, pružim ih čoveku, on ih uzima i odlazi bez reči. Bio sam van sebe od besa, a potom rešio da više nikome ne objašnjavam ko sam i šta sam. Ako jedan majstor, nakon sedam decenija postojanja poslastičarnice “Pelivan” u njegovom gradu, nije saznao da je reč o Gorancima a ne o Albancima, uzaludan je trud da ja nekome u Vojvodini, na severu, objašnjavam ko su i šta su Goranci.

Sada sam uprostio stvari. Objašnjavam kako su Goranci poslastičari i dobri kuvari, a Albanci oni koji su rimokatolici po veri, odlučni pekari. Oni govore albanski, a mi goranski. Mi slavimo Bajram i Božić i ne znamo albanski, a nismo Bošnjaci. Onda pominjem Zuku Džumhura kao goranskog zeta, zatim govorim o tome da Goranci nisu samo poslastičari i kulinari, već ima onih koji su veoma poznati lekari, profesori, hirurzi, književnici. Bilo je Goranaca diplomata, novinara, akademskih slikara koji rade u Beogradu, Novom Sadu i gotovo svim mestima u Srbiji. Među Gorancima ima doktora nauka. Najpoznatiji među njima su: dr Šukri Hodža, dr Halit Haliti, dr Seljatin Kajkuš, poznat je i dečki hirurg dr Arif Bajmak (autor knjige ,, Goranske narodne pesme”), dr Harun Hasani, dr Nuridin Šola, dr Listija Destani, dr Nehru Destani, dr Skender Destani, dr Hana Hasani, dr Merima, pulmolog, dr Ajka Kurdali… Čuven je profesor dr Pajazit Pomak (predavač i autor još uvek neprevaziđene knjige “Politička ekonomija”). Zatim, poznati su i dr matematičkih nauka Alija Mandak i dr Ibro Vait, pa profesor na Univerzitetu u Prištini dr Jusuf Baliboga i mnogi drugi, među kojima i sam autor ovog teksta, koji je prvi novinar, prvi diplomata i pisac među Gorancima.

Goranci treba da ostanu ono što jesu danas i što su oduvek bili. Biće uvek svojatanja, prekrajanja istorije, porekla i običaja, posebno u ova vremena. Ali, Srbija je ta koja treba da preuzme punu brigu i odgovornost za Gorance, da ih “gaji”, čuva, školuje, daje im pogodnosti i stara se o njihovom zapošljavanju. Goranci nemaju kud drugo, isto kao i sama Srbija.

Mnogi koji su za vreme ratova devedesetih prebegli u Srbiju iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gde su radili kao zanatlije, nisu nastavili sa svojim zanatima, jer država nije htela u to vreme da im pomogne, jer formalno nije bilo osnova da ih tretira kao izbeglice. I, danas je gotovo isto. Prvi put posle jedne decenije, gradonačelnik Beograda je posetio Goru i odneo pomoć. To je bio jedini srpski funkcioner koji je posetio Goru. U samoj Srbiji tretiraju ih često i kao “šiptare”, posebno proveravaju u državnim institucijama, a jedno vreme, kao izbegli sa Kosova i Metohije, zajedno sa Romima, obavezno su morali da se prijavljuju policiji svakih šest meseci. U izmeštenim matičnim službama od Kruševca ili Niša, svejedno, imaju tretman “nepostojećeg sveta” i uprkos kopijama dokumenata, do novih dolaze posle brojnih provera i ispitivanja. Mnogi se bore da to promene, a zahvaljujući Ministarstvu za lokalnu samoupravu, u poslednje vreme i uspevaju.

Gora ima devetnaest sela i oko 20 hiljada stanovnika. Devet goranskih sela je 1913. godine pripalo susednoj Albaniji, što je Srbija prepustila pod velikim pritiskom tadašnje međunarodne zajednice.Tako su se Gora i Goranci, i tada kao i sada, našli u okruženju Albanaca iz Albanije i onih iz Makedonije, i žive oko srpske granice prema ovim državama, koja je trenutno najduža u Srbiji. Jedini put ka Srbiji im je preko Prizrena. Gora se prostire na 500 kvadratnih kilometara, a od toga 310 je u Srbiji, 150 u Albaniji, a 40 kvadratnih kilometara u Makedoniji. Oko pet hiljada Goranaca živi u inostranstvu. Osim tog broja, blizu šest hiljada Goranaca je u Beogradu. Ima ih u Novom Sadu, Pančevu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Somboru, Novom Pazaru, a posle bekstva sa Kosmeta, danas je još mnogo njih rasuto po čitavoj Srbiji, a mnogi su otišli i u inostranstvo. Goranci iz Gore su danas rasuti po čitavoj Srbiji, odlaze u inostranstvo sa porodicama, a u samoj Gori jedva da je ostalo nekih šest hiljada, uglavnom staračkih domaćinstava.

U toku bombardovanja Srbije, poginulo je 23-oje goranaca, a od toga je njih osmoro stradalo od NATO bombi. Po uspostavljanju ,,mira” koji je doneo NATO, ubijeno je ili nestalo 24-oro goranaca.

Uništavanje lokala Goranaca od strane neodgovornih pojedinaca se redovno dešava u vreme kada se protestuje zbog zločina Albanaca na Kosmetu prema Srbima, protiv Međunarodne zajednice ili iz nekih drugih razloga. Goranci smatraju i uvek govore da im je jedina država Srbija. Jedna su od retkih etničkih grupa koja je izuzetno privržena državi Srbiji u kojoj žive i u kojoj ostvaruju svoja prava, uvek i bez obzira na to ko je na vlasti u Beogradu, čiju centralnu vlast i jedino priznaju. Imena, koja su slična Albanskim “zbunjuju” one koji protestuju, a neki i namerno raspaljuju strasti govoreći “kako su svi isti”. Nisu svi isti, ali jesu slični.

Zejneli: "Goranac, to je u njegovoj prirodi i duši, uvek bira pravu stranu, trpi i čeka i uvek se nada boljem. Zato oni i često govore:,, kad svima bude bolje biće i nama", iako je danas Gorancima možda i najgore." Na slici: Goranke na proslavi Đurđevdana u Gori, 2008. godine. Goranke su sačuvale gotovo istu narodnu nošnju kakvu su nosile srpske žene još u doba srpske carevine.

O Gorancima, ne mogu da kažem da se malo zna već da se zna. Pa ipak, oni se retko pominju, kako oni koji žive u Gori i danas u izuzetno teškim uslovima, tako i oni koji žive rasuti po Srbiji, kao raseljena lica. Ali, i o tome imam svoje mišljenje. Neću da kažem da ih država ne ceni, da nisu cenjeni u sredini u kojoj žive, ali hoću da kažem da Srbija, bez obzira ko bio na vlasti, Gorance kao posebnu etničku i specifičnu zajednicu treba posebno da ceni i uvažava, i to kako one koji žive na Kosmetu, tako i one koji žive širom Srbije. Hoću, da kažem, da je Srbija “pravo čudo” od države. Ona najpatriotskiji deo Goranaca – a među njima ubrajam najveći deo nas - nekako “gura” od sebe, a sa velikim uvažavanjem se govori i dalje o nekim etničkim zajednicama ili manjinama u kojima ima i onih koji bi da napakoste državi u kojoj žive i imaju svoje planove i rušiteljske ciljeve, bez obzira na to što se u Srbiji ostvaruju sva ljudska i manjinska prava po najvećim evropskim standardima. Hoću da kažem, kako malo ko želi da podigne svoj glas, a Goranac, to je u njegovoj prirodi i duši, uvek bira pravu stranu, trpi i čeka i uvek se nada boljem. Zato oni i često govore: “kad svima bude bolje biće i nama”, iako je danas Gorancima možda i najgore.

Goranac koji je izabran u Skupštinu Kosmeta, kao predstavnik Goranske građanske inicijative, odbio je da potpiše Deklaraciju o nezavisnosti. Međutim, učinili su to predstavnici Bošnjaka, i izabrani predstavnici Srba, koji po zakonima “države Kosovo” u srpskim enklavama “predstavljaju” Srbe.

Goranci treba da ostanu ono što jesu danas i što su oduvek bili. Biće uvek svojatanja, prekrajanja istorije, porekla i običaja, posebno u ova vremena. Ali, Srbija je ta koja treba da preuzme punu brigu i odgovornost za Gorance, da ih “gaji”, čuva, školuje, daje im pogodnosti i stara se o njihovom zapošljavanju. Goranci nemaju kud drugo, isto kao i sama Srbija.Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Malsor-goranin   (194.230.155.***) 21841
   25/3/2016 18:10:39
Se slazem so sulejmana. Mene mi se obedve stare majke albanke i od oceva i od majkina strana . 3 koljena nazac a da ne ideme 5. Sobzirom da srbija u toku stvaranje velike stbije nemala vreme da se zabavkja so nas. Najlesno bilo da prevede od malsor na albanski ,goranin na bugarski, i misleci so tija da je sve reseno. Sama rec albanija na stari aromundki rlji oostare avatske jezivi znaci u stvarnosti Zemkja gorana- elji brdovita zemlja belih ljudi. Zatija mije i vekovima jos od 8. Vek nosime belje kape. Cak i genetski sm mlogu blize aromunima i albancima nego slovenima so foslje od istok i se naseljilje na balkan. Ja misljim da balkansji natod malo znje kakva bila istorija slovena na balkan- slovenizacija bila gadna tija znjet i same druge balkanske narodi ka panbugari, shopi , torlaci, lovcani, pomaci, trakijci ,cicari, vlasi itd. Mije sme bilje i ce ostaneme albanci. Albanci ge ima vo dosta vere, i verske pravci. Albanci se sluzet i crnogotskim jezikom i grckim i turskim i bugarskim jezikom, kao maternim. Albanci se narod i preko mora vo italjija i egipad. Narod so ima kulyura tradicija natod koji ima ponos i koji je ujedinen uprkos razlicitih vera i boja koze, zayija je i jak. I negde bljizu 15000000 duse sve zajeno. Svaki goranin se oseca ka ravnopravrn medzu albanci bilo kede da je i vo nemacka i vo albanija i kosovo i tetovo. Mlada generacija radi opasno na ujedinene albanskog naroda, radi ama so istina. Stara komunisticka generacija nasih dedova neka i dalje radi na ujedinene titove lazne drzave
21841
Ćira J   (24.135.202***) 21778
   29/1/2016 19:25:06
Dragi moji komentatori,vidim da ste svi veći istoričari i znalci od autora teksta. Ja sam polutan,uvijek sam bio Jugosloven,a stari su mi u amanet ostavili da SMO SVI LJUDI,ALI JE RETKO KO ČOVJEK!"
21778
safe   (87.67.94.***) 20855
   17/12/2014 22:30:46
Goranci su BOSNJACI i ne treba nas niko svojatati mi znamo kako smo prosli kroz historiju i kako su nas Srbi ubijali i unistavali gdje stignu a i Albanci nisu nista manje od Srbadije zato ostavite nas na miru i pitanja ci smo mi.Vi Bosnjake nevolite samo zato sto ste ogromnu vecinu pokrstili i Srbizirali a nekada je BOSNA bila naj vecadrzava na Balkan ada srbije nije bilo na mapi.br
20855
vranista gora   (212.200.239.***) 20768
   3/10/2014 14:14:53
Evo ko su Goranci.Narod koji se jos davne 1140 godine ,odmah po prestanku vladavine mocnog sirijskog sultana SALADINA doselio sa teritorije tadasnje Sirije i Iraka na teritoriji danasnje Gore na Kosovu.Znaci pre dolska turaka na Kosovu.Logicno da se nisu zvali odmah goranci.Sam naziv dolazi po predelu koji naseljavaju,GORA mesto izmedju dveju planina.Dakle kao mala kolonijalna grupa muslimanske sunitske veroispovesti prihvatala je nacin i kulturu vecinskog stanovnistva na kosovu ,kako za vreme srbije tako i za vreme turske,ali vera ostaje ista,nije se menjala.Jezik je nastao po stanovnistvu koje je tada zivelo na kosovu,mislim na stare slovene.Goranski jezik ima srpskih i turskih reci i dosta je slican makedonskom.Koja god vlast da je dolazila na teritoriji Gore goranci su morali da prihvataju da bi ostali tu,ali nisu bili srbi ,niti albanci,niti makedonci,niti turci,vec goranci.
20768
džoko   (37.203.67.***) 20079
   1/1/2014 21:13:27
bre ovi goranci na forumu neznaju ni ko su ni sta su sad su bugari sutra srbi pa bosnjaci kako veter duva ako ima kakav istoricar da nam da odgovor ko su goranci hvala lepo
20079
jankovic zoran   (109.93.114.***) 19796
   1/10/2013 13:33:43
u potpunosti sam saglasan sa clankom.brjer imam dosta prijatelja goranaca, sa kojima razmenjujemo misljenja.
19796
RAPCANIN   (84.114.30.***) 19020
   16/2/2013 00:18:20
Preko dva meseca cekam da mi restelicanin odgovori na kuje mesto bila crkva vo Restelica i kako se vikala . Posto se doticni sluzio lazima za tija i nema odgovor.
19020
rapcanin   (178.115.249.***) 18803
   23/12/2012 10:44:33
bi prasaf resteljicanina na kuje mesto bila crkva vo Resteljica i ka se vikala crkvata
18803
goranin   (77.77.241***) 17061
   3/6/2012 14:16:47
ne razumem zasto ovaj covek ima toliku potrebu da laze? da li je novac ili pogresno namerno rezonovanje ne znam ali znam da mi se povraca kad citam o ovakvim ulizicama koje iz straha pljuju ne na sebe jer "sebe" nemaju vec pljuju na jednu zajdenicu koja nema zastitnika koji ce ovakve ljude nauciti pameti da ne iznose lazi. Zejnele zapamti jednu istinu, a to je da svaki Goranac zna gde je slobodan i postovan tako da nema potrebe da lazes ostale i suoci jednom svoje ubedjenje sa cinjenicama koje krijes pa mozda ce ti se samo pokazati ko si i sta hoces
17061
rapcanin   (77.116.247***) 16968
   21/5/2012 03:57:01
Sve bi ve prasaf zasto vi smeta da nase pra prababovci ne bilje srbi a zasto ne vi smeta da ni se srbi? A vi je pogoljem sram da? sme bilje srbi elji da ne sme bilje srbi
16968
Restelica   (46.127.8.***) 16933
   12/5/2012 16:38:41
Suljejman, ako ne ti se svidza onda begaj za Turska... vo Restelica ima puno znaci od Pravoslavsko Vreme. na primer stare Grobista i Dzamija na mestu gde je bila Crkva....
16933
zeleznicar9@hotmail.com   (178.148.187***) 16825
   21/4/2012 23:30:54
Sulejmane , sramota je da ti pricas o gorancima,br Prvo,đamija u Mlike je obeležena po islamskom kalendaru , kao što vidiš izgubljen si izme]u islama i hrišćanstva.Jedno si u pavu da skoro cela zapadna Albanija je asimilirani deo i to cincare jsu asimiliri albanci..Drugo, svako selo ima neko hrišćánsko obele\je. Treće, musliman nije narod več vernik, a to je lična stvar svake individue i nemoj da umišlaš i tvrdiš nešto što nema osnove,, jer tako nanosiš veliku štetu gorancima koji su rasuti po svetu , a njiova reputacija je visoko kotirana.Ako su ti bliži albanci ti se izjasni da si albanac i ov stranica nije za tebe. Da nebude greške ja nemrzim albance, ali moje dostojanstvo je da kažem da sam GORANAC,i svako ko poštuje moje ja ću njegovo dva puta.
16825
tito   (93.136.98***) 16639
   11/3/2012 01:59:04
kolkomja vidim ti ljudi su poreklom miks-albanci,turci,bugari,srbibrda prežive u toj vukojebini na granici svih tih naroda jednostavno se prilagođavaju situaciji
16639
Dikancanin   (109.121.57.***) 14939
   7/9/2011 23:09:05
Suljemanu ot Brod otpozdrav na komentar:brNikad, ama nikad takve prodadene duse ka so si ti so se gnetete siptarim vo gs, ne ce vidjet ubavo. Ako majka Bozana bila konobarica, a zns da krs imaf vo Dikance do 1961 godina. Ka veljis? Ja som musliman, ali ne se sramim da mi muje 8 koljeno bilje Dikanovici i da vo Dikance nikad asker so puska ne vljegof. Alji tebe i takvem cutek trnavane. Vije cela Gora siptarim ce ga prodajete. Idi vo Zur pa bidi siptar
14939
sulejman   (91.176.140.***) 13384
   17/3/2011 21:00:20
ali srbi i nihove sluge opasni su za bajke mitove kao prvo treba prvo znati ko su srbi odakle potici odakle su stigli pa onda resavati za druge GORANCI SU NAROD KOJI SE SUNECE MOLI ALLAHU IDE U DZEAMIJE AKO TO RADE SRBI ONDA TO SU NASA BRACA...DRUGO BOZANA JE BILA KONOBARICA U BRODU UMRLA JE TAMO I SAHRANILI JE NA KAURSKOM GROBLJU NITI JEDAN ZNAK NEMA U GORI OD PRAVOSLAVLJA ILI HRISCANSTVA DZAMIJA U MLIKE JE DOKAZ SVIM LAZIMA O POSTOJANU SRPSTVA U GORI KAODRUGO GORANSKI JEZIK NEMA NICEK SA SRPSKOG AKO REALNO GOVORIMO ONDA GORANCI PRICAJU MAKEDONSKIM JEZIKOM ..A AKO SVAKI GORANAC UZME PET KOLENA UNAZAD NE VISE VIDECE DA MU JE PORIJEKLO ALBANSKO STO DALJE UNAZAD SVE DUBLJE IDE PREMA ALBANIJI KAO STO DAN DANS SVI ZNAMO MI GORANCI ODAKLE NAM JE POREKLO UNAZAD PET KOLENA NIKAO NE VODI PREMA SRBIJI NEGO PREMA DUBOKOJ ALBANIJI I DOSTA VISE SRPSKIH BAJKI LAZI MITOVA GORANSKA BRACA SU SVI MUSLIMANI KOJI SE SUNECU MOLE ALLAHU IDU U DZAMIJU A NEMUSLIMANE POSTUJEMO PO ZASLUZI SELLAM IZ KOSOVSKOG BRODA
13384
SLAVA N   (83.131.235.***) 12144
   14/11/2010 19:22:09
... Jedina nam je historijska poveznica SLAVA , pa potom po primanju hrišćanstva KRSNA SLAVA - sad se sve izgubilo pa nemamo osim sramote ništa - znači obnoviti u obitelji SLAVU kao praznik obitelji u kome se sećamo svojih predaka ma kakvi i koji bili i to prenosima na potomke - ja nisam siguran da moji sinovi posle ove lakrdije koju rade u SPC neće otići u saibabinu veru ili neku evangelističku, možda anglikansku, jer tamo ima, kako mi kažu, božjeg spasenja, a u SPC samo cenovnik božjih usluga, i dalje te ne šljive.. - ko da ih spreči , ali barem kroz hiljadugodišnju tradiciju proslave SLAVE da zna ko je, šta je , od koga je, odakle je - možda nisam u pravu ... ?
12144
Boro JUGOVIC   (92.105.26***) 12142
   14/11/2010 09:45:36
Duska, bice dobro i za vas da se oslobodite tog vaseg pravoslavnog fundamentalizma, jer su Srbi bili Srbi i kad nisu bili pravoslavni. Niko od vas ne trazi da se ostavite vase pravoslavne vere, da bi vas primio u listi Srba. Ponajmanje da se vratite i predjasnjoj veri - Perunu i paganstvu, kako su to bili Srbi pre prihvatanja hriscanstva, koje im je doslo od stranih okupatora, kao sto im je i muslimanska vera dosla od stranih okupatora. Ni pravoslavlje i niti muslimanstvo nisu srpsko. Srpsko je: Brat je mio koje vere bio!
12142
Lala   (94.245.218***) 12134
   13/11/2010 09:27:13
E Soso,bas Ti hvala,uzeo sam malo "medicinu" vruci cvarci ,pa mi je proradilo pamcenje !Soso da znas da si u pravu !Seticu se ja jos necega kad budem popio i rasol od kiselog kupusa!Puno pozdrava !
12134
SOSA   (83.131.252***) 12129
   12/11/2010 19:19:04
Lalo, ta mani se ćorava divana! a gde da to dođu srbi nego na srpsku zemlju? nemoj da se sramotiš pred svetom da neznaš il da te nedo bog udarila amnezija da se ovaj naš prostor zakonito prozvao još onomad 15.05.1848 imenom VOJVODINA SRPSKA sa blagoslovom patrijara našeg Josifa Rajačića, a blagočestivi car naš potpisao 18.11.1849. PATENT - FRANZ JOSEPH I - GROSWOJWOD DER WOJWODSCHAFT SERBIEN. Znadeš da bi obradovo SOSU kad bi ovima današnjim zalutalim nekavim narodnim poslanicima predložio da organizuju u tu čast vatromet na petrovaradinskoj tvrđavi. Pa to nije danas skupo - ima jeftino u kineskim dućanima, a moglo bi da nam bude čak i lepo. ah, da nije te amnezije. Gadno je to, velim ti, kad boli glava! Ajd lalo uzdravlje-mnogo te voli sosa.br
12129
Lala   (46.57.63.***) 12126
   12/11/2010 13:53:24
"Vagrant"imas pravo u jednu ruku...a u drugu prihvati i ti jednu Sosu....dok ih ima...ha,ha,ha !A ti "Petre I",jasno je da hoces da kazes da se radilo o ciscenju teritorija,ali zato i da se poveca procenat srba u Vojvodinu...to je poznato!Ali i to je poznato da gedza ne trpi strance u uzu Srbiju pa makar da su srbi !E to je razlog!Za gedzu vazi:jesmo braca ali ne na mom imanju!A dokaz je i taj da je Carnojevic pobegao u neprijateljsku Austro-Ugarsku sa narodom sa Kosova a nije kod brace srba u Srbiju!? Da recices pa i tu su dosli turci....pa turci su dosli do Beca...i ?
12126
vagrant   (212.200.65***) 12125
   12/11/2010 00:58:01
Lalo, Goranci su dosli u Vojvodinu jer su zdravo voleli Sose!!
12125
Petar I   (93.138.199.***) 12122
   11/11/2010 20:27:11
Kaži ti meni " LALO " zašto su Hrvati iz Bosne i to središnje gdje su ih protjerali muslimani naseljavani strogo na područja s kojih su protjerani Hrvatski Srbi ???? To je puno teži inžinjering nego Srbi u Vojvodini. To bi bilo jedino isto da su svi protjerani Srbi naseljeni samo u Suboticu i okolinu. Vidiš KNIN je imao 99 % Srba a sad ima 88 % Hrvata to je tebi u redu ???? Gdje su to po tebi trebali završiti Srbi ?
12122
Lala   (109.126.95.***) 12120
   11/11/2010 18:47:37
Gospodine Prof.Dr.Kaplane Burovicu,ako si prof. i doktor,nisi vidovnjak! Ko je tebi dozvolio da pises da sam ja Albanac?Ko si bre Ti ?Ja znam gde pripada Vojvodina (prisilno)ali ti SRBINE -gedzo budi realan i iskren(ako uopste znas znacaj ovih reci)pa mi odgovori zasto sve izbeglice sa teritorije bivse SFRJ(osim jako mali procenat)su deportovani (mnogi od njih SILOM )u Vojvodinu a ne u uzu Srbiju?To isto se desilo i velikom seobom (da je tako nazovem)posle II-Sv.rata iz Dalmacije i Bosne i Hercegovine ) ?????Ili mozda bas tu lekciju nisi ucio ....profesore ?
12120
udruzenje SPAS Subotica   (109.245.143***) 12116
   10/11/2010 19:14:55
Svaka cast Zeko....
12116
Slavobor Podrimski   (93.86.188.***) 12115
   10/11/2010 18:23:20
Goranci kao narod srbskog porekla u svojim običajima i posle prelaska na islam zadržali su neke običaje koje su ***kteristične za Srbe pravoslavne veroispovest. Ali i oni bi trebali malo da se potrude bar da im indentifikacija bude približna srpskim prezimenima, ovako ih ljudi pogrešno identifikuju sa albancima. Srbi treba da poštuju njihovo opredeljenje (veroispovest) i da snjima živi u slozi. Oni kao posebna srpska etnička grupa nikad se nisu stavljali na strani neprijatelja, naprotiv uvek su isticali svoje srpsko poreklo. I što je najvažnije u goranskom jeziku je najviše sadržan starospski jezik.
12115
Duška   (93.139.76.***) 12109
   10/11/2010 13:26:11
Goranci su i kao većina albanaca na Kosovu i muslimana u Bosni pravoslavnih korijena i oni to dobro znaju. Kad su se već njihovi preci odrekli pravoslavlja sad neka se oni odreknu Islama i vrate u pravoslavlje svi će biti dobrodošli u Srpski narod.
12109
Prof. Dr Kaplan BUROVIC, akademik   (92.105.26***) 12107
   10/11/2010 10:56:44
Pre svega i ja cestitam Zejnelu, pa i moju bracu Gedze pozivam da se urazume.brZa Zejnela i Redakciju imam jednu primedbu: mislim da sam naucno dokazao da na teritorijama eks-Jugoslavije, znaci ni na Kosmetu, nemamo albansku nacionalnu manjinu, vec albansku dijasporu-emigraciju. Ako Zejnel nije jos svestan ovoga, Redakcija mora da je svesna. U vezi sa ovim ona treba da zadrzi za sebe pravo da ispravi sve one dopise gde nam se Albanci eks-Jugoslavije pretstavljaju kao nacionalna manjina.brLali, koji sigurno nije Srbin, moguce je Albanac, kazem da je i Vojvodina Srbija i, ako nece da doprinese u pozitivnom smislu za resenje nasih unutrasnjih problema, bar neka nam se ne mesa i neka ne intrigira.
12107
Boro JUGOVIC   (92.105.26***) 12105
   9/11/2010 19:40:59
Bravo Zejnele!brSrpske Gedze, citajte ovaj napis i otreznite se! Nisu Srbi samo pravoslani, vec i muslimani, pa i katolici, pa i ateisti! Dosta sa vasim pravoslavnim fundamentalizmom, sa vasom izdajom narodnih interesa Srbije i srpskog naroda! I sramite se za dosadasnju diskriminaciju!
12105
Lala   (91.141.66.***) 12104
   9/11/2010 19:16:39
Sve je O.K. sto ste pisali,ali ne razumem zasto ti Goranci.srbi nisu se doselili u Sumadiju ili u nekoj drugoj oblasti u uzu Srbiju,vec u Vojvodinu ?U uzoj Srbiji citava sela su nenaseljena !Zar srbijanci ne vole svoju bracu ?
12104
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    9/11/2010
autor Autor
    Zejnel Zejneli
izvor Izvor
    Fond Slobodan Jovanović

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Srbija rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora